![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1. Argumentele acelea erau ale Bisericii Georgiei, nu erau universal adoptate de către toți ortodocșii, așa încât nu pot fi numite argumentele ortodoxe. 2. Nu o dată ți-am spus că nu susțin ramificația harului. 3. N-am susținut că toate cultele sunt Biserici* (măcar nu în dialogul de față). Citat:
În plus, ceea ce numești ca fiind învățătura mea sau învățătură ecumenistă (cu privire la botez) eu ți-am argumentat că nu poate fi decât ortodoxă, pentru că botezul fie este, fie nu este, adică are valoare de adevăr 0 sau 1. * Cei care scriu cu b mic când se referă la celelalte confesiuni creștine greșesc gramatical, pentru că nu le pot transforma în substantive comune.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 26.04.2017 at 19:13:44. |
|
||||
|
||||
![]()
Citate îți pot aduce și eu, măcar pentru a arăta că nu sunt original în ceea ce afirm, ba poate sunt chiar ortodox după unii:
http://logos.md/2007/12/24/invatatur...antului-botez/ Citez: —ESTE CORECT A SE REPETA BOTEZUL? Dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel care zice „un Domn, o credinta, un botez” (Efeseni 1;5) nu, pentru ca pacatul stramosesc nu se poate repeta si atunci savarsirea unei alte Taine a Botezului in numele Sfintei Treimi ar fi inutila. Pacatele personale savarsite dupa Botez se iarta printr-o alta Sfanta Taina, cea a Spovedaniei, care se mai numeste si „al doilea Botez”. Botezul se poate repeta si este strict necesara repetarea lui daca nu a fost savarsit in numele Sfintei Treimi. Orice Botez este considerat valabil doar daca a fost savarsit in numele Sfintei Treimi. In acest caz, daca un credincios apartinand Bisericilor Romano-Catolica, Calvina sau Lutherana, ori altor culte neoprotestante care savarsesc Botezul in numele Sfintei Treimi, trece la ortodoxie, acestuia i se administreaza doar Taina Mirungerii. Precum este imposibil ca un om sa primeasca de doua ori preotia, asa este imposibil ca acelasi om sa fie din nou botezat (acela care a fost corect botezat ).
|
||||
|
||||
![]()
În Molitfelnic (ediție 1937), iată care este rânduiala primirii la credința ortodoxă a luteranilor, calvinilor, baptiștilor.
Pe scurt: mirungere, fără repetarea botezului. Altă explicație de bun-simț nu poate fi decât cea din citatul precedent, respectiv pentru a nu se repeta (cred că e limpede că nu poate fi repetat decât ceea ce există). Așadar, tot pe cale logică, dacă opinia mea e neortodoxă, atunci nici cele pe care le-am citat nu sunt; și reciproc.
|
|||
|
|||
![]()
Mă tem că bunul nostru Cristian s-a cam supărat, ceea ce e foarte greu de obținut. :)
Acceptă-l pe Cătălin: astea sînt concepțiile lui (ca să folosesc un cuvînt pe care el îl folosește des), așa vede lucrurile, aproape ca un antiecumenist zelotist.
|
||||
|
||||
![]()
N-aș avea nimic cu concepțiile lui, dar să discute onest, asta-i tot ce-i cer. Altfel, pur și simplu dialogul eșuează dacă mereu îți pune în cârcă nu ceea ce ai spus, ci ceea ce eventual se ascunde dincolo de ce ai spus.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 26.04.2017 at 20:21:27. |
|
|||
|
|||
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Nu-s supărat, doar mă prefac.
![]() Dar ideea e că ar fi mai înțelept să nu mă mai avânt într-un dialog care de fiecare dată ajunge în fundătură. Fără supărare. Pur și simplu nu e practic.
|
|||
|
|||
![]()
Eu nici nu inteleg de ce mai discutam. E clar ca singurii care contesta lucrul asta, sunt unii care-s influentati de niste teologi "originali". Daca Biserica practica iconomia in legatura cu botezul inca din cele mai vechi timpuri, atunci ce rost au toate discutiile astea ?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Aiurea, eu ma tem pentru mine si pentru tine mai mult decat pentru Catalin sau altii. Catalin probabil o sa-si petreaca vesnicia la portile raiului certandu-se cu Sanpetru pe subiecte dogmatice. Dar e plauzibil sa ajunga acolo, spre deosebire de noi. :)
|
|