Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Irepetabil e numai Unul Dumnezeu!
|
Inteleg ca pentru dumneavoastra Dumnezeu e cel mai important lucru din lume, dar sa nu-l lasam pe acest Dumnezeu sa ne intunece judecata. Cand spun ca istoria e irepetabila ma refer la faptul ca exista o probabilitate infima ca o serie mai lunga de evenimente sa se repete. De exemplu daca iau un ou si dau cu el de pamant, se va sparge. Daca iau un alt ou si repet procedura, se va sparge si el. Deci in cazul unui asemenea eveniment singular, istoria se poate repeta. Pe de alta parte, daca iau un bolovan si il arunc intr-o caruta cu oua si repet mai apoi figura cu o alta caruta cu oua, voi constata ca lucrurile nu se repeta in mod identic. Asta pentru ca bolovanul aruncat intr-o caruta cu oua are o istorie mult mai complicata decat oul pe care il sparg dandu-l de pamant, deci e mai putin probabil ca ea sa se repete.
Iar acum intorcandu-ne la istoria care ne intereseaza, adica cea a lumii acesteia, cred ca un lucru e clar: daca lumea e infinita, atunci istoria ei e contine o secventa irepetabila (cel putin una, daca nu cumva mai multe).
Cat despre Dumnezeu, pana acum n-a reusit nimeni sa ne explice cum e cu el, n-am inteles decat ca e unic in Fiinta si intreit in Persoana, adica n-am inteles nimic. Finit n-are cum sa fie, pentru ca un Dumnezeu finit nu poate crea nimic, iar daca e infinit, tot nu e mare lucru, deoarece exista si alte lucruri infinite: multimea numerelor reale, intregi, complexe, multimea Mandelbrot (adica fractalii, un soi de figuri geometrice cu lungime infinita), precum si altele, care sunt lucruri cat se poate de lumesti si pe care oricine le poate intelege fara sa fie nevoie de formulari dogmatice care n-au niciun inteles.