View Single Post
Vechi 05.07.2017, 03:16:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
Domnule AlinB, incurcati etica cu eticheta. As putea sa va explic diferenta dintre acestea doua, sau as putea sa va rog nu neaparat sa faceti din nou liceul, ci sa incercati sa va lamuriti.
Creadem ca esti suficient de inteligent sa-ti dai seama ca e un "typo".

Dar probabil ca ti-ai dat seama dar incerci si tu sa te agati ca inecatul de un pai..

[quote] Cuvantul "etica" e un sinonim pentru "morala", si daca mi-ati citit postarea anterioara ati observat ca priveam morala ca pe ceva universal, adica ceva la care toti subscriu indiferent de cultura in care s-au nascut.

Si binenteles, gresesti dupa cum ti-am si aratat.

Pentru ca evident, daca ai vreo conexiune cu viata reala, iti dai seama ca nu exista un sistem de valori la care TOATA lumea sa subscrie.

Citat:
Ba mai mult, consideram morala superioara prescriptiilor religioase.
Si evident gresesti.
E ca si cand ai spune ca aurul pe care ti-l imaginezi tu ca l-ai avea, e mai valoros ca aia 10 lei care ii am eu in buzunar.

Citat:
Mai degraba religia elaboreaza reguli de eticheta.
Parera ta, gresita ca multe altele, evident.

Citat:
Legile morale adica etice nu au ca obiect maruntisuri.
Priceput? Daca nu, mai cititi odata cu atentie, ca doar n-am sa predic de doua ori aceeasi treaba ca la biserica.
Probabil ca esti inginer, esti eventual inteligent, dar ai o problema cu exprimarea, ca ce ai vrut sa spui cu asta, doar tu intelegi.

Citat:
Deci... n-ati priceput ca evolutionismul e una, iar morala e alta. Legea supravietuirii e o lege a naturii la care si dumneavoastra va supuneti chiar in acest moment. Atacul la care ma supuneti dupa fiecare postare isi are sursa in teama pe care o aveti vizavi de neant, pentru ca stiti ca daca se va dovedi ca Dumnezeul dumneavoastra nu exista, adio viata vesnica. Iar lucrul acesta va sperie grozav.
Si de asemenea va temeti ca daca exista Dumnezeu, iar dumneavoastra nu faceti tot ceea ce va sta in putinta pentru a ma reduce la tacere, s-ar putea sa va pasca iadul.
Probabil te crezi un soi de telepat, care citeste ganduri, ceea ce demonsteaza ca pana si cei care se vor cei mai "rationali" din cei care traiesc, nu se pot lepada de crezuri ridicole.

Citat:
Asa ca nu puteti sta pasiv. Deci ma atacati. De teama. E teama aceea ce sta la baza oricarei credinte religioase. Cu frica de Dumnezeu nu te joci, pentru ca ea e mai puternica decat tine. Nu va dati seama cat de mult e comportamentul dumneavoastra ghidat de instincte naturale. Incercati sa va autoanalizati un pic si poate imi veti da dreptate. Nu ca as avea nevoie de aprobarea dumneavoastra...
Sau poate esti aberant de irational si nu pot rezista tentatiei de a sublinia asta.
Exclus, nu?

Pai tu singur o demonstrezi, in loc sa aduci contra-argumente, vii cu astfel de povesti patetice.

Ceea ce arata ca mai degraba tie ti-e teama de o confruntare in plan rational cu propriul tau set de convingeri care tin de dezinformare, superstitie, superficiala analiza, etc.

Citat:
Morala e insa altceva. Ea presupune o desprindere de ceea ce e animalic in om si a judeca cu mintea pentru a distinge binele de rau.
Si adevarul este ca daca iti exersezi cu scupulozitate ratiunea, atunci cand nu mai exista Dumnezeu nu mai exista nici bine sau rau.

Si sunt unii carora relativismul asta moral le convine de minune.

De asta incearca sa se convinga ca e musai sa fie atei si ca orice animal social, tin musai sa-i convinga si pe alti pentru a da tarie cumva propriilor convingeri de acest gen de care, de altfel, se vor indoi toata viata, care pentru ei ramane o lupta continua pentru a conserva acest nivel de ignoranta.
Bietul de tine..

Citat:
Tocmai asta era problema, ca moralitatea crestina nu are la baza legi universale, ci porunci ale unui zeu marunt, adresate unor oameni marunti, care nu sunt de fapt altceva decat reguli de eticheta.
Marunt in raport cu ce? Cu frustrarile tale ? :) Te cred pe cuvant pentru asta..

TU esti cumva definitia omului mare, sau cum? :)

"nu sunt altceva decat reguli de eticheta" ?

Cam multe afirmatii nedemonstrate pentru cineva care se pretinde atat de rational si incearca, Doamne fereste cuma sa-si verse frustarile, ci sa-i aduca la lumina ratiunii cu, evident, ratunea pe altii..

Citat:
Domnule AlinB, nu exista morala ortodoxa, la fel cum nu exista matematica ortodoxa, nici fizica ortodoxa, nici logica ortodoxa. Toate acestea sunt expresii ale binelui si adevarului care nu depind de toanele noastre si se afla deasupra oricarei doctrine, ideologii, religii sau grup de interese.
Sa zica cineva ca asta nu e discurs religios...

Citat:
Chiar zeul dumneavoastra Iisus Hristos, dupa cum spune o legenda din Noul Testament, cand a vazut un samaritean care zacea la marginea drumului, a trecut peste orice bariera etnica si religioasa si i-a dat o mana de ajutor respectivului. De ce? Pentru simplul motiv ca era om. Voi ati cam uitat sensul acestei povesti si vorbiti despre morala ortodoxa, cand de fapt morala nu tine seama de barierele religioase dintre oameni.
Serios? Care "morala"? :)

O definitie consistenta, dupa cum ti-am aratat, n-ai reusit sa dai.

Morala ortodoxa este definita chiar prin acea pilda.

A ta, nu exista, e o abstractie fara nici o legatura cu natura umana.

Citat:
Si mai aveti o legenda asemanatoare in Vechiul Testament in care o vaduva din Sarepta care n-avea nicio treaba cu religia evreilor il gazduieste pe Ilie (profetul ma rog) si ii da sa manance singurul lucru pe care il mai avea de mancare in casa. De ce? Pentru ca nu lasi un om care vine de la drum lung sa crape de foame ca un caine. Auzi tu, morala ortodoxa!
Si asta pentru ca respectiva creade in Kant sau in Dumnezeu? :)

"Ea însă a zis: "Viu este Domnul Dumnezeul tău, n-am nici o fărâmitură de pâine, ci numai o mână de făină într-un vas și puțin untdelemn într-un urcior. Și iată, am adunat câteva vreascuri și mă duc să o gătesc pentru mine și pentru fiul meu și apoi să mâncăm și să murim!""

Ce ar fi facut abstractia ta de om moral? Pai simplu, ar fi zis "pas" :)
Pentru ca e natural, logic, rational, ca nevoile tale si a copilului tau sa treaca inaintea celui a unui strain.
Ai nevoie sa constientizezi existenta a ceva supra-natural, ca sa inversezi logica asta naturala.

Citat:
Mergeti printre pagani si veti vedea modele de comportament cu adevarat moral.
Teologia ortodoxa nu neaga existenta unei doze de bine in om, in ciuda caderii, doar unele forme aberante de teologie (neo)protestanta.

Citat:
Dar mai bine ramaneti aici, ca s-ar putea ca intorcandu-va sa va fie rusine de cuvantul "ortodox". Morala e ceva mult prea inalt ca sa-i putem lipi o eticheta, chiar si pe aceea de "ortodox".
Dap, "morala" ta e magnifica, superba, si absolut inexistenta.

Citat:
Domnule AlinB, as raspunde si la restul postarilor dumneavoastra, insa modul in care amestecati idei despre ateism, comunism si stiinta intr-un fel de ciorba lipsita de gust si nu in ultimul rand faptul ca va exprimati ca din topor, in vreme ce, dupa cum vedeti, eu am folosit mereu pronumele de politete "dumneavoastra" atunci cand v-am scris, ma face sa nu va mai raspund. De asemenea as ruga un moderator sa va atraga atentia asupra regulilor minimale de bun simt pe care ar trebui sa le respectati intr-un dialog.
Vai, ne-am suparat... rational vorbind, desigur, asta era cea mai buna actiune.
Pai daca nu-l putem contrazice, sa ne dam loviti in orgoliu..
Sigur e parte a "moralei" pe care o practictici..

Pai nu e vina mea ca nu cunosti istorie, dar discursul tau desi il gasesti acum pe Internet si probabil l-ai gasit ca pe o mare noutate, nu e nou, a aparut de cand cu ciuma rosie.
Atunci oamenii erau constransi sa-l aprobe, cu pretul vietii daca nu o faceau, insa la baza era aceeasi promisiune a progresului si "eliberarii" din ceea ce era prezentat, deformat desigur, ca fiind retrograd, inutil, daunator chiar..

Deci nu esti cu nimic mai destept sau original decat politrucii regimului, te incadrezi perfect in meseria asta.

Last edited by AlinB; 05.07.2017 at 03:36:18.
Reply With Quote