![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Morala e insa altceva. Ea presupune o desprindere de ceea ce e animalic in om si a judeca cu mintea pentru a distinge binele de rau. Citat:
Domnule AlinB, as raspunde si la restul postarilor dumneavoastra, insa modul in care amestecati idei despre ateism, comunism si stiinta intr-un fel de ciorba lipsita de gust si nu in ultimul rand faptul ca va exprimati ca din topor, in vreme ce, dupa cum vedeti, eu am folosit mereu pronumele de politete "dumneavoastra" atunci cand v-am scris, ma face sa nu va mai raspund. De asemenea as ruga un moderator sa va atraga atentia asupra regulilor minimale de bun simt pe care ar trebui sa le respectati intr-un dialog. Nu am fost niciodata crestin (in adevaratul sens al cuvantului). N-am crezut niciodata in zei. Am fost dus pe la biserica pentru ca nu poti trai in tara asta fara sa fi uneori "carat" pe la biserica si n-am simtit niciodata ca biserica ar fi un loc unde as putea descoperi adevarul. Ba dimpotriva, din ceea ce am vazut si am auzit acolo, am tras o concluzie tocmai contrara. Am citit Biblia. Uneori chiar am studiat Biblia. M-am uitat chiar si peste textul grecesc al ei. M-am uitat si peste manuscrisele grecesti din Codex Sinaiticus, Alexandrinus, Washington despre care unii studenti la teologie habar n-au ca exista. Rusine sa le fie! Am citit chiar si ceva patristica, dar... am fost mereu constient de faptul ca literatura crestina, extraordinara in felul ei, nu e mai mult decat literatura. Uneori imi place sa citesc Biblia, alteori mi-e sila de faptul ca citesc o carte de care isi bat joc in mod sistematic o gramada de impostori, iar atunci incepe sa-mi fie sila chiar de cartea aceasta, desi nu e normal sa-ti fie sila de una din cele mai importante carti pe care le-a creat spiritul uman. Prefer sa citesc Vechiul Testament, mai ales cartile narative ale acestuia, De la profeti incolo textul e mai dens si mai figurat si incepe sa semene mai mult cu un soi de poezie. Din pacate, ideologia crestina se bazeaza tocmai pe acest text metaforic pe care ma tem ca il interpreteaza uneori de-a dreptul copilareste. Poezia nu poate fi transformata in proza. Cand citesti Noul Testament ai uneori impresia ca-i lipseste ceva. Deci, domnule Flying, ca sa continui sa va raspund, n-am incercat sa respect regulile crestinismului, pentru ca am alte reguli care sunt mai bune. Nu am frustrari legate de religie, desi ma deranjeaza uneori ticalosia unor credinciosi (nu sunt multi, dar destui sa strice frumusetea acestei lumi), iar atunci simt o frustrare ca traiesc intr-o asemenea lume. Nu e vorba, ca nici unii atei nu sunt mai buni. Sunt ateu, nu pentru ca e mai usor sa fii ateu. De multe ori am impresia ca e mult mai greu. Daca ai facut cuiva un rau, nu ai un dumnezeu care sa te ierte. Singurul care te poate ierta e cel caruia i-ai facut rau. Iar uneori acesta nu vrea sau nu mai poate sa te ierte, iar tu trebuie sa traiesti cu aceasta povara. Nu ai multe reguli pe care sa le respecti, insa trebuie in orice clipa sa te gandesti cum anume sa le aplici in viata concreta. Iar sa judeci pentru a nu putea fi judecat de oricine altcineva poate fi extrem de obositor. Ca ateu, nu ai un zeu care sa te ajute sau sa te indrume. Singurul care te poate ajuta e omul de langa tine, iar tu esti uneori singurul care poti sa-l ajuti pe acesta. De aceea ca ateu trebuie sa incerci sa faci din aceasta lume una mai buna, altfel e jale. In concluzie, n-am sarit gardul la atei. M-am nascut din punct de vedere spiritual in gradina despre care voi spuneti ca e a lor. De fapt "ateu" e o simpla eticheta pe care mi-o puneti voi. In realitate nu vorbesc limba atee, nu gandesc dupa o logica atee, nu cant la chitara dupa note atee, iar pe vremea cand am pictat, nu pictam cu culori atee. Si apropo, lucrul acela albastru pe care il vad deasupra capului meu nu e un cer ateu. E pur si simplu cer. Cel ce a reusit sa priceapa ce am scris in ultimul paragraf, cinste lui. E tot atat de crestin pe cat sunt eu de ateu. E tot atat de crestin precum steaua Vega. Nu sunt subiective. Nu-i asa. Exista bine. Exista rau. Mai vreti altceva? Daca notiunea de "pacat" e echivalenta cu cea de "rau", n-avem nevoie de cuvantul "pacat". E destul un termen. Daca "rau" si "pacat" inseamna lucruri diferite, atunci aruncati la gunoi termenul "pacat", ca riscam sa incurcam binele cu raul si sa judecam precum niste ticalosi. Sa va dau un exemplu: e rau din punct de vedere moral ca un profesor de religie sa-l oblige pe un elev sa semneze impotriva vointei sale o cerere pentru inscrierea la orele de religie, dar nu e un pacat din punct de vedere religios. Iata un exemplu in care cuvantul "pacat" inseamna un alt lucru decat cuvantul "rau". Si ma refer aici la cazuri reale despre care, recunoasteti, aveti si dumneavoastra cunostinta. Cazuri de profesori de religie care ii inscriu pe elevi cu de-a sila fara sa-si dea seama de ticalosia comportamentului lor. Iata de ce am eu o problema cu termenul "pacat" si consider ca n-are ce cauta in morala. Exista bine. Exista rau. Atat. In functie de acestea doua lucruri judecam, nu dupa cheful si toanele noastre. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
Creatie versus evolutie | vladstejaru | Dogmatica | 721 | 20.10.2012 00:48:42 |
creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 19:10:27 |
Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 19:25:54 |
Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 22:09:45 |
|