Citat:
În prealabil postat de gpalama
"Darul limbilor și al prorociei
1 Urmăriți* dragostea. Umblați și după darurile duhovnicești, dar** mai ales să prorociți.
* 1 Cor 12:31; ** Num 11:25; Num 11:29;
2 În adevăr, cine vorbește* în altă limbă nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu, căci nimeni nu-l înțelege și, cu duhul, el spune taine.
* Fapte 2:4; Fapte 10:46;
3 Cine prorocește, dimpotrivă, vorbește oamenilor spre zidire, sfătuire și mângâiere.
4 Cine vorbește în altă limbă se zidește pe sine însuși, dar cine prorocește zidește sufletește Biserica.
5 Aș dori ca toți să vorbiți în alte limbi, dar mai ales să prorociți. Cine prorocește este mai mare decât cine vorbește în alte limbi, afară numai dacă tălmăcește aceste limbi, pentru ca să capete Biserica zidire sufletească. "
Hai sa discutam pe text daca asta vrei:
"alta limba" -
Sensuri posibile:
Sens 1: limba straina contemporana, pe care interlocutorul nu o intelegea, dar pe care prin harul lui Dumnezeu
Sens 2: o limba noua necunoscuta nici oamenilor si nici interlocutorului, dar teoretic reala
"nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu, căci nimeni nu-l înțelege și, cu duhul, el spune taine."
In momentul in care cineva are de la Dumnezeu acest dar, evident ca nu va vorbi banalitati, pentru ca Dumnezeu nu spune banalitati, ci "taine", lucruri de mare sens, de mare folos.
"nu vorbeste oamenilor ci lui Dumnezeu" - sensul dorit al expresiei NU este cel direct iar apostolilor ne spune ca desi omul vorbeste cu altii in fata el este INTELES DE DUMNEZEU, care i-a dat de fapt. nu are cum sa "vorbeasca" cu Dumnezeu, cand Insusi Dumnezeu ii da lucrul ala; adica Dumnezeu vorbeste cu El prin gura unui om ??? Dumnezeu este MARTOR si vede aceasta descoperire pe care tot El o face...
Scriptura are MULTE intelesuri, daca vrei sa fii cinstit, ia fiecare rand si pune-i TOATE sensurile lui in fata si apoi vezi exact despre ce este vorba.
Sunt multe texte care nu pot fi intelese direct nu pentru ca nu au sens ci pentru ca interlocutorul a vrut sa transmita alta idee in spate si si nu ideea care ar iesi in mod "direct si fortat" din expresia respectiva.
Si sa-ti explic de ce aceasta "talcuire si semantica" este corecta asa cum o spun eu, pentru ca aceasta formulare este una hiperbolica, in care Apostolul ne arata cat de mare este vorbirea in limbi (dar nu cum o prezinti tu), si ca aceasta vorbire.
PARAFRAZAND: Cine vorbeste intr-o limba umana si straina sa se bucure, pentru ca este mare dar de la Dumnezeu, si ca sunt taine ale lui Dumnezeu descoperite, pe care Dumnezeu le vede in momentul ala.
Si nu: Cine bolboroseste sa se bucure ca vorbeste cu Dumnezeu si doar Dumnezeu il intelege....
Si chiar daca ar fi cu adevarat in Scriptura vorba de o alta limba "cereasca" si cu adevarat de o vorbire intr-o limba noua daruita, ce se intampla la voi in cultul Penticostal este bolboroseala si nicidecum LIMBA CEREASCA... despre care nu avem nici un fel de marturie in toata mistica ortodoxa de 2000 de ani... si ortodocsii au scris la greu, toti sfintii Bisericii au turnat carti peste carti.
Insa mistica ortodoxa de 2000 de ani arata clar un lucru: nu exista scris nicaieri despre "limbi ceresti"... nici un sfant ortodox nu a bolborosit, ci foarte mutli dintre ei au vorbit si cu harul Duhului se intelegeau cu altii din alte limbi.
Limba cereasca pe care o invoci tu nu poti dovedi sub nici o forma ca este si in cultul Penticostal.
|
de mai multe zile am n-am treaba stau si citesc epistola lui pavel... 
nu vreau sa zic ca am inteles corect si ca-i pot invata si pe altii, nici pomeneala, dar daca ar trebui sa-mi spun parerea as zice asa:
pavel nu se refera la o limba speciala, cereasca, dumnezeiasca sau ingereasca ci la niste sunete/limba anume, individualizata, intre un credincios si dumnezeu. aceasta "limba" fiind de neinteles pentru altcineva, de aceea pavel spune ca daca ar incepe el sa "vorbeasca in limbi" ar spune oamenii ca-i nebun si-i sfatuieste sa foloseasca limbi inteligibile, cunoscute.
dar iarasi uitati ca pavel vorbeste clerului si nu credinciosilor obisnuiti si ma bucur sa recitesc ca biserica nu inseamna o cladire/institutie ci totalitatea celor ce cred in Hristos.
pe vremuri i-am fi ars pe rug, astazi sunt mii de astfel de credinte, toti cred, multi cred cu adevarat, mai abitir decat catolicii si ortodocsii, conteaza cu adevarat cum au ajuns sa creada? nu cred.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
|