Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Tie iti place sa discutam despre 25 de subiecte si sa facem postari dintr-astea ca un carnat kilometric?
Oare nu am putea sa discutam pe un singur subiect? Te rog.
Uite, incep eu:
Da, asa am inteles, ca in Biserica Catolica au fost invataturi gresite inaintea schismei de la 1054.
Ca te referi la invatatura gresita (dpdv ortodox) a primatului papal, care dateaza cel putin cu 500 de ani inainte de Marea Schisma.
Am crezut ca la asta te referi. Acum observ ca, de fapt, latinii au avut erezii doar dupa schisma. Cum e, de fapt?
Catalin, tu crezi ca latinii au avut invataturi gresite DOAR dupa 1054? Sau si inainte? Fii, te rog, mai precis!
|
primul care a avut o astfel de megalomanie a fost Calixt 1 care s-a autointitulat "episcopus episcoporum" iar mai tarziu Stefan 1, care a inceput sa se socoteasca urmas al lui Petru, pe care s-au asezat te*meliile Bisericii (ambii au fost episcopi ai Romei). Cu toate acestea Tertulian a criticat pretentia lui Calixt 1 de a fi "episcopus episcoporum, iar Stefan 1 a fost criticat de un insemnat episcop contemporan, Firmilian al Cezareii Capadociei si de Sfantul Ciprian (ambii au considerat nebunie pretentia si orgoliul lui Stefan 1 de a se considera urmasul apostolului Petru si numirea acestuia ca "printul apostolilor")
ps: ambii au fost episcopi ai Romei inainte de 1054