Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional
Da, asa am inteles, ca in Biserica Catolica au fost invataturi gresite inaintea schismei de la 1054.
Ca te referi la invatatura gresita (dpdv ortodox) a primatului papal, care dateaza cel putin cu 500 de ani inainte de Marea Schisma.
Am crezut ca la asta te referi. Acum observ ca, de fapt, latinii au avut erezii doar dupa schisma. Cum e, de fapt?
Catalin, tu crezi ca latinii au avut invataturi gresite DOAR dupa 1054? Sau si inainte? Fii, te rog, mai precis!
|
Nu doar apusenii au avut invataturi gresite inainte de Schisma, dar si rasaritenii au avut o gramada de erezii. Sinoadele ecumenice se intruneau cand aparea o erezie si cel ce o concepea isi facea si adepti (ca daca era unul singur si spunea ceva gresit nu se intrunea nimeni pentru unul singur). Dar niciodata nu s-a intamplat ca toata Biserica sa fie cuprinsa de o erezie si sa inceteze vreun moment sa aiba invatatura dreapta, sa fie stalp si temelie a adevarului. Cei care adoptau o erezie reprezentau o mica parte din credinciosi, iar la sinoadele ecumenice acea erezie era condamnata, iar cei ce o adoptasera indepartati temporar din Biserica, pana renunta la erezie. Apusenii au fost chiar mai putin afectati de erezii in primele secole.
Legat de primatul papal, au fost chiar si papi in primul mileniu care ar fi afirmat ideea unui primat papal. Episcopul Romei avea un primat, dar doar onorific, fiind primul intre cele cinci patriarhii, primul intre egali. Ca nu a existat o astfel de invatatura nici in vest, avem ca dovada scrisoarea Sfantului Papa Grigorie Dialogul, din apropierea anului 600, care critica aspru conceptia unui primat al vreunui patriarh. Catolicii se fac ca uita ce a spus Sfantul Grigorie, care condamna conceptia primatului. Aici e scrisoarea, a doau scrisoarea este cea a Papei Ioan VIII, de la sfarsitul sec. IX, in care condamna invatatura Filioque.
http://www.nistea.com/papir.htm
Al doilea episod este chiar in timpul Papei Ioan VIII, cand Sinodul din 879-880, la care au participat si reprezentantii papei, condamna Filioque si afirma egalitatea intre Constantinopol si Roma, deci impotriva vreunui primat papal. Schisma s-a produs mai mult din cauza invataturii Filioque, in 1014 Papa rosteste Crezul cu Filioque, rasaritenii cadn afla rup legatura cu apusenii si ii numesc eretici. In 1054 era o incercare de reconciliere, imparatul bizantin dorind un ajutor militar impotriva musulmanilor.