View Single Post
Vechi 28.04.2018, 16:17:30
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Care practică? S-a schimbat Scopul Sfintei Liturghii? Ți-am spus că nu suntem roboței supuși unor reguli rigide prost înțelese de tine. Fiecare credincios are o legătură pesonală cu Hristos prin duhovnic. Iar duhovnicul leagă sau dezleagă în funcție de persoană și starea lui duhovnicească. Evident la cei care sunt la început este exclusă împărtășirea fără spovedanie. Dar nu poți să excluzi ”practici” care sunt de la început în Biserică și s-au păstrat până astăzi. Iar cei mai buni conservatori a acestor ”practici” sunt chiar preoții.
Cum care practica si cum numai eu inteleg prost? Eu sustin ce sustine Biserica de 1500 de ani, ceea ce au sustinut toti sfintii de atunci pana azi (afara de 3 sfinti colivari sau 4). Tu sustii ce spune un teolog care a scris o lucrare gresita, alcatuita avand la baza conceptiile catolice (reformare facuta si de ei in spirit protestant). Cati sunt cei ce sustin aceste lucruri azi, cei care s-au luat dupa acea lucrare? Sa fie vreo 20 de preoti si cateva sute de credinciosi in toata lumea ortodoxa? Parintii colivari au fost primii care au sustinut reintoarcerea la practica primelor secole. Desi au trecut doua secole, pana la parintele Schmemann nimeni nu a adoptat aceasta practica si nu a luat in seama ce au spus. Am citit ca un parinte colivar (nu dintre sfinti) a locuit si la Brasov dupa ce au fost alungati de la Muntele Athos. Spune ca toti se uitau ca la circ la el, pentru ca stiau cum se impartaseste. Daca era o practica buna de ce n-a adoptat-o nimeni, nu te-ai intrebat? Cei care s-au luat dupa parintele Schmemann spun si multe neadevaruri, ca unele tari au aceasta practica si ar fi chiar majoritari. De unde, doar in Cipru sau Creta (nu ami retin in care din ceel doua) sunt unii credinciosi care nu s-au spovedit cu anii, dar s-au impartasit, dar nu pentur ca ar fi adoptat practica parintilor colivari, ci din cauza neglijentei si nestiintei.
Reply With Quote