View Single Post
Vechi 29.04.2018, 21:42:56
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ba da, dar tu probabil ai uitat ce spun chiar teologii pe care ii sustii (sau poate nici nu ai citit).
În discuția de față, pe subiectul legat de împărtășire, ți-am relatat ceea ce am constat eu în teren, adică asta se întâmplă în Biserică în parelel cu ceea ce tu știi. Nu am citat niciun teolog.

Citat:
Daca imi aduc bine aminte chiar eu m-am impartasit odata dupa Pasti, pentru ca nu apucasem sa o fac inainte. Si inainte de a ma impartasi m-am spovedit si am tinut si post.
...:)) Cel mai ”tare” argument! Mai exact când după Paști? Eu am dat un exemplu chiar de Paști. Sunt parohii în care majoritatea, care au binecuvântare, se împărătșesc de 2-3 ori în cele 3 zile consecutive fără post și cu o singură spovedanie. Asta se întâmplă realmente în Biserică!

Citat:
Nu am intalnit un preot care sa impartaseasca pe cineva fara sa se fi spovedit inainte, ii intreaba pe toti daca s-au spovedit inainte sa se impartaseasca.
Faptul că tu nu ai întâlinit nu înseamnă că nu există! Preoții pe fii duhovnicești nu-i întreabă, iar pe cei care sunt noi sau din altă parte normal că-i întreabă dacă s-au spovedit și dacă au binecuvântare de a se împărtăși. Și asta se întâmplă și la preoții care împărtășesc des.

Citat:
De asemenea, nu cunosc niciun laic care sa transforme darurile
Corect, dar exemplul nu are legătură cu subiectul de față.

Citat:
sau sa poata ierta pacatele la spovedanie, deci comparatia cu preotii e valabila doar pentru protestatism.
Dar nici nu cunosc preot care să se dezlege singur de păcate, la fel cum darul preoției nu-l absolvă de păcate.

Câți preoți postesc și se spovedesc în prima zi de Paști penru a putea săvârși a doua zi Sf. Liturghie?

Citat:
Ca acela ar fi singurul scop al Liturghiei spune doar parintele Schmemann (si cei ce ii urmeaza conceptiile),
Nu am spus singurul scop, ci scopul...într-un anumit context, iar când am făcut afirmația m-am inspirat de la Sf. Nicolae Cabasila: ”Săvârșirea Sfintei Liturghii are ca obiect prefacerea darurilor de pâine și vin în dumnezeiescul Trup și Sânge, iar ca scop sfințirea credincioșilor, care dobândesc prin acestea iertarea păcatelor și moștenirea Împărăției Cerurilor.

Citat:
Uite ce raspuns am gasit la un arhimadrit: "Noi, preotii, datorita harului primit in hirotonie suntem asemenea cu ingerii, desi oameni fiind, avem nenumarate pacate."
Dacă au păcate cum rămâne cu iertarea lor înainte de fiecare împărășire? Harul nu se amestecă cu păcatele, iar păcatele se iartă prin Taina Spovedaniei.

Citat:
Aceasta e o dilema de tip protestant, ei considera ca un preot nu poate sa fie diferit de un credincios. Raspunsul e mult mai simplu pentru un ortodox adevarat: Atat preotii cat si mirenii fac exact cum invata Sfanta Biserica de 1500 de ani, de cand s-a adoptat aceasta practica. Un ortoodx are intredere in Sfanta Biserica si o respecta, cineva care conceptii ecumensite nu, vrea sa o reformeze.
Nu! Tocmai că preoții au păstrat această practică. Dovadă că preoții nu merg pe parctica bătută de tine în cuie.

Last edited by simpllu; 30.04.2018 at 16:59:51.
Reply With Quote