Citat:
În prealabil postat de simpllu
Dacă ești atent, deși nu exclude niciuna dintre cele două practici, el foarte subtil dă de înțeles spre ce practică ar trebui să tindem. Din păcate și Pr. Rafail se află pe lista neagră a lui Cată.
|
Asa este, nu spune direct despre impartasirea deasa fara spovedanie, dar asta sugereaza. Probabil nu spune direct pentru ca ar fi impotriva a ceea ce spune Biserica si nu poate spune asta. E singurul duhovnic de la noi care sustine acest lucru. Asa cum sustine si alte lucruri diferite.
Citat:
Dacă ne-am împărtăși în fiecare duminică (calea de mijloc!) am fi doar în post și doar la preot să ne spovedim. Ca și cum o spovedanie sistematică (regulat la 3-4 săptămâni) are valoare doar pentru prima împărtășire. Bineînțeles că nu poți aplica aceeași măsură pentru toți, ci doar pentru cei care duhovnicul consideră că se potrivește.
|
Calea de mijloc este impartasirea in cele 4 posturi, e calea de mijloc fata de cie ce sustineau impartasirea o data pe an, asa cum spunea Sfantul Ioan Gura de Aur. Spovedania nu este limitata, la Sihastria scrie ca se spovedeau in fiecare seara, apoi in fiecare duminica si se impartaseau o data la 3-4 sapatamani.
Citat:
Să-ți dau un exemplu: te spovedești joi și te împărtășești duminică. De joi până duminică ești ”imaculat”, imun la păcat și deci te poți împărtăși. Să presupumen că în următoarea miercuri este sărbătoare și, deși te-ai împărtășit duminică și se presupune că te abții de la multe, nu mai ești ”imaculat” și trebuie din nou să te spovedești. Sper că sesizezi formalizarea și minimalizarea Tainelor.
|
Te poti impartasi doar in 24 de ore de la spovedanie, desi nu stiu daca toti preotii accepta asta, adica sa impartaseasca pe cineva care s-a spovedit cu o zi inainte.
Citat:
Nimeni nu reușit să mă lămurească de ce dacă astăzi pot să mă împărătășesc, de ce nu pot și a doua zi? De ce trebuie să mă spovedesc când tocmai m-am împrătășit și se presupune că cel puțin în această zi sunt mult mai atent la ce fac, la ce mă gândesc etc... Apoi să ceri post de ziua Învierii... Și totuși, pentru cine se mai ține Sf. Litughie în a doua zi de Paști? Doar pentru petru preoți?
|
Sper ca am explicat eu in mesajul anterior. Cum spunea Sfantul Paisie Aghioratul, ar trebui ca toti preotii sa fie sfinti, daca impartasirea deasa aduce sfintenia. In cei 1500 de ani de cand s-a adoptat aceasta practica existenta azi in Biserica au fost o multime de sfinti si credinciosi care au ajuns in Rai, impartasindu-se asa.