Citat:
În prealabil postat de simpllu
„Este cu neputință să ajungă cineva la desăvârșire fără deasa împărtășire cu Sfintele Taine. Pentru că fără de aceasta, nici dragostea nu o poate dobândi, fără dragoste nici ascultarea de stăpâneștile porunci, iar fără ascultare nici desăvârșirea. De aceea, Sfinții Părinți nu cer desăvârșirea de la cei ce se împărtășesc, ci îndreptarea vieții prin pocăință.” (Sf. Nicodim Aghioritul
|
Sfantul Nicodim a scris mai mult decat un pasaj in cartea sa, chiar daca tu il cunosti numai pe acesta. Intr-un loc scrie de termenul de 40 de zile, deci exista si acum 200 s ceva de ani acest termen. Evident, fiind partizanul desei impartasiri critica acest termen. Eu am vrut sa arat doar ca era acest termen si atunci, nu e inventat de unii azi. Oricum, se pare ca lucrarea Sfantul Nicodim este de fapt o completare a cartii calugarului Neofit Kavsokalivitul, de care am scris in alte mesaje.
Citat:
Biserica spune că nu te poți împărtăși mai des de 40 de zile?
|
Da, este in Biserica acest termen, dar se poate impartasi cineva si mai des, daca e mai induhovnicit.
Citat:
Și ce este scos din context? Citatul prexintă clar și aceast aspect, nu este nimic ascuns. Numai că tu preferi să ingnori îndemnul de ne face vrednici pentru fiecare Lirtughie (bineînțeles este varianta ideală).
|
Este scos din context (nu tu, ci cei pe care ii citezi) pentru ca nu spune si la cine se refera. Si sfantul spune ca nu conteaza daca se impartaseste cineva mai rar sau mai des, ci sa fie cu vrednicie. Deci nu spune ca trebuie sa se impartaseasca des credincisoul.
Citat:
Unde spune acest lucru?
|
In continuarea acelei omilii, ceea ce s-a dat e doar un pasaj.