Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Asta n-am mai auzit-o pana acum si nici nu cred c-o sa mai aud.
Prin chiar compunerea lui, termenul se refea la a revizui, a reconsidera, deci a redobandi (prin arbitraj international daca prin negociere directa nu se rezolva) autoritatea asupra unui teritoriu.
E logic ca revizuirea este forma cea mai la indemana(accesibila) pentru o tara aflata in "inferioritate" militara.
De unde ai scos-o? Poti sa ne dai un link sa vedem si noi ca parerea ta nu e o "revizuire" proprie, gen Viata bate filmul?
|
https://ro.wikipedia.org/wiki/Revizi...belic_european
Revizionismul interbelic din Europa este acea parte a politicii unor state care din diferite motive au căutat activ să revizuiască deciziile semnate prin tratatele de pace de la Paris, de după Primul Război Mondial,
chiar și pe calea forței.
Printre aceste state s-au numărat: Germania Nazistă, Uniunea Sovietică,
Ungaria, Italia Fascistă și Bulgaria. Dată fiind situația sa geopolitică, fiind vecină cu trei dintre aceste țări, România a trebuit să promoveze o politică interbelică moderată, dar oricum, dificilă în fața pretențiilor teritoriale revizioniste ale unor state vecine.
În aproape toate statele revizionismul a presupus forța militară, printre primele forme de revizionism au fost și pretențiile nemților pt Alsacia și Lorena, de la care au izbucnit și cele mai sângeroase lupte din primul război mondial, revizionismul nu e numai între cele două războaie mondiale.
Ungaria a folosit forța când a intrat în N-V României cu Mikloș Horty.
Căderea zidului Berlinului a fost mai degrabă unificare, erau state omogene etnic, dacă România s-ar unifica chiar cu părți din Basarabia fără Gagauzia și Tiraspol, nu ar fi o anexare militară, nu ar corespunde cu ce au făcut ungurii.
Cum crezi tu că maghiarii ar putea modifica granițele fără violență militară, revizionism egal violență în partea asta de Europă renunță slovacii de bună voie la vreun teritoriu, sau românii, sau croații ?
Nu mi se pare corect să se facă confuzie între revizionism și unionism - în cazul unionismului ar vota ambele Parlamente unificarea iar guvernele și-ar sincroniza agenda publică până la reunificare administrativă.
Dacă România ar forța militar unirea cu Basarabia să zicem că ar aresta pe acolo diferiți actori politici și ar instala o juntă militară la conducere ar fi tot revizionism.