O sa incerc sa comentez cateva pattern-uri care apar in rugaciuni ,care toti le folosim , caci nu cred ca sunt comentate undeva,dar multi din noi le simtim. Nu stiu exact utlitatea unui asemenea demers, poate de schimb de informatii
Citat:
"Împărate ceresc, Mângâieto*rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eČ™ti Č™i toate le îm*plineČ™ti, ... vino Č™i Te sălăČ™luieČ™te întru noi, Č™i ne curăČ›eČ™te pe noi de toată întinăciunea..."
|
In cursul zilei datorita impietririi nu simtim,dar cand ne rugam simtim cat de mult gresim in viata noastra, si prin aceasta aratam ca nu in noi ne punem speranta curatirii de pacate,caci tot noi suntem aceia care pe parcursul zilei nu facem nimic in acest sens. Marturisim ca speranta noastra vine de la Mangaietorul ,cel trimis de Hristos , care e unica posibilitate de a ne curati, doar prin salasuirea lui in noi.
Nu singuri ne mantuim ,nici in mod automat , ci prin conlucrarea noastra cu El.
Dara fara El ,Duhul harului, nici macar nu putem pune inceput dorintei noastre de curatire
Citat:
"cercetează Č™i vin*decă neputinČ›ele noas*tre" sau "nepricepându-ne de nici un răspuns,"
|
Recunoasterea neputintei ma face sa ma simt sincer si relaxat, pentru ca recnosc ca principala mea stare ,neputinta . Si atunci inseamna ca,chiar si in neputinta de a face ceva ,Dumnezeu te poate ajuta,deci rugaciunea are sens.
Citat:
"iartă-mi păca*tele ce am făcut în a*ceastă zi, cu fapta, cu cuvântul Č™i cu gândul; "
"nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărăde*legile noastre, ci caută Č™i acum ca un milos*tiv Č™i ne izbăveČ™te"
|
Cerera de iertare a pacatelor trebuie sa fie continua pentru ca si indiferenta noastra e continua, si indiferent cat ne am ruga,reluam iar si iar aceleasi pacate.
Am sti ca am scapat de unele ,doar daca viata noastra s-ar schimba radical si nu le am mai face
Sunt multe alte lucruri asemenea care desi mereu repetate, si parand mereu acelasi , adesea dezvaluie noi intelesuri si noi stari de spirit.
Nu cred ca a facut cineva analiza rugaciunilor in afara de Tatal Nostru despre care mai multi Sfinti parinti au scris.
Asa ca daca e un demers util, sigur zilele viitoare imi va veni daca sa continui sau nu.
Dar macar pe mine sa ma ajute ca de la minte rugaciunea sa coboare si la buze si in final la inima