Citat:
Sunt convins că în BucureČ™ti sunt multe parohii unde e câte ceva de făcut cred că dacă voiaia găseai ceva cu binecuvântare Č™i timpul cât scriai aici îl foloseasi la într-ajutorare.
|
Imi place ca ma antrenez cu tine pentru viitoare atitudine realisto/sceptica a interlocutorilor cand voi testa practic(daca voi ajunge) aceasta idee a revigorarii comuniunii in Biserica ortodoxa, adica cand voi trece la actiune.
Fiecare om care ne vorbeste , deci si opiniile tale pentru care iti multumesc, sunt un mesaj de la Dumnezeu pentru binele nostru ,in cazul tau fiind un mesaj de ponderare,smerenie ,si intoarcerea la munca de jos .
Ceea ce e o idee chiar buna , caci in lucrurile mici, gen ajutorul fizic la constructii de biseirci ,la sprijinirea celor in nevoie, unde puterile mele fizice sunt f limitate datorita excesului de calculator si mult laudatului oras, in lucrarile mici deci, poti face inceputul pentru lucrurile mai mari , cum ar fi posibilitatea de inchegare a unei comunitati , si mai departe ,posibilitatea de revigorare a comuniunii umane in Biserica orotodoxa.
Faptul ca acest spirit a amortit nu inseamna sa ne dam batuti ci sa il revigoram.
Sunt convins ca nu a fost intotdeauna asa, si e doar o consecinta a ultimelor veacuri.
Biserica functioneaza si fara prea multa interactiune intre noi, dar e ca un motor neuns, merge ,dar mai greu, mai pierde din viteza, e abstractizat excesiv si departe de oameni.
Citesc din Filocalie si asta imi intareste cat de puternica era legatura pe atunci intre membrii Bisericii ,in perioada primara a martiriului si a monahismului .
Intr-o era in care conspiarationismul , erezia , minciuna intentionata , capturarea vietii oamenilor de catre calculator sunt promovate agresiv, de ce sa nu invingem aceste timpuri prin chiar mijlocacele sale ?
De aceea sunt pentru o promovare agresiva (dpdv advertising ) a ortodoxiei , si convingerea si celor mai indepartati,sceptici, pragmatici si rationali oameni, ca aceasta este o alternativa viabila ,si nu doar atat, ci singura alternativa.
Dar nu doar prin dogme si slujbe care ar parea reci si ii lasa indiferenti pe cei mai multi, ci oferindu-le ca din partea Dumnezeului celui viu , alternativa vie ,dovada ca credinta ortodoxa ii poate ajuta si in viata lor concreta , chiar mai mult decat ii ajuta tot felul de refugii cu care sunt amagiti.
Ideea este sa facem credinta Orotrodoxa principala atractie a acestui veac , prin potentialul sau de a fi singura legatura cu Hristosul cel viu ,si sa nu lasam pe cei mai zgomotosi sa capteze prim planul.
Cred ca decaderea acestor vremuri ne da dreptul la mijloace neconformiste,alaturi de cele traditionale, dar numai daca e binecuvantare de la Dumnezeu.
Altfel sunt de acord cu tine , ca sunt doar in amagire , sustinand o idee moarta si in afara spiritului istoric al orotodoxiei, biserica care a stat mereu cuminte si retrasa lasand pe ceilalti sa fure oile turmei