View Single Post
Vechi 27.09.2025, 11:58:27
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Eu nu am fost in pelerinaje,dar am vizitat manastiri, si indirect am auzit de la altii sau am vazut tangential grupuri in astfel de pelerinaje organizate

Nu ca nu mi-ar place , dar asa a fost sa fie ,o data tot tre sa merg sa vad cum e, si apoi sa decid daca mi se potriveste si imi aduce un castig interior..

Inarmat cu experienta Bisericii ma gandesc ca intotdeauna au fost pelerinaje in istorie, cele ale mirenilor mai caldicele ,mai axate pe a vedea locuri intr-un timp limitat si a incerca sa le simti duhul (dar mi-a placut sensul deosebit care il gaseste fratele cozia in fiecare din aceste ocazii unice) , cele ale monahilor mai profunde, mai axate pe drumul lor spiritual , cu dorinta de a invata de la duhovnici , cu alegoria drumului real cu cel interior , si cu ramanarea la fratii de manastire o vreme.

Am o imagine despre ele de la minim la maxim si care e favorabila oricum.

Minimul ar fi sa fie ca la Biserica ,fiecare isi vede de treaba lui , dar tot mai interactionezi putin,mai e si un preot care poate reuseste sa spuna si lucruri duhovnicesti potrivite grupului, nici prea abstracte nici strict organizatorice.

Maximul ar fi ca lumea sa interactioneze fie pe partea de caldura umana, fie pe teme spirituale,in care fiecare sa se simta integrat in grup, si mai mult, integrat cu spiritul locurilor vizitate.
Dar sa se mentina echilibrul intre subiectele lumesti si cele spirituale, sa nu fie pur si simplu o etalare de mandrie sau o monopolizare de atentie

Daca si gasesti in manastiri un cuvant duhovnicesc, sau daca reusesti sa radiografiezi viata din interior a lor , pentru mine ar fi unul din scopurile supreme,care il urmaresc cand vizitez orice manastire, care ne-ar putea pregati pentru o eventuala viitoare aderare personala la monahism , vazand live partea sa frumoasa

Ar fi frumos sa mai povestiti din trairile interioare si sensul care il vedeti al acestor pelerinaje, incluzand aici si nemultumirile ,ca la Iorest ,ca si asta face parte din gandurile noastre , dar si din ce a-ti simtit ,si care ar fi sensul general uman (adica valabil la toti) care l-ati dedus voi din participare,de exemplu care a fost atmosfera de grup sau cu preotul daca era.

De asemenea daca a fost interactiune cu calugarii , daca au vorbit cu voi , sau daca a-ti reusit sa stabiliti un dialog apropiat cu ei.

Last edited by iustin_dumitru; 27.09.2025 at 12:06:01.
Reply With Quote