View Single Post
Vechi 04.10.2025, 09:33:58
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
1-Eu nu te-am întrebat întâmplător, ci relaționat cu ideea de cateheză, dacă tu de pe net unde poți derula înapoi nu reții nimic, darămite live unde poate nu ești atent când exprimă preotul ceva interesant.

Întâlnirile de la cateheză ar fi tot în linia conferințelor, doar că ar pune mai mulți întrebări cu privire la ce îi preocupă pe ei și la conferințe vin întrebări din sală.

2-Probabil că sunt o mână de preoți cu harisme, dar nu se arată, fiindcă ar fi înșelați dacă ar zice despre ei că ei au har, că văd, că fac și dreg.
1-Ideea ta e ca daca din conferinte nu retin ,desi pot derula, cum as putea retine de la cateheza ?

La cateheza poti retine mai bine datorita caracterului ei :
- cunostintre sistematice, adica prezentate sub forma unui sistem atotcuprinzator
- cunostintele cele mai importante pentru un crestin: existenta lui Dumnezeu si aratarea oamenilor, sfanta treime, intruparea ,mantuirea , rugaciunea morala
- prezentarea mai simpla , adica o compilare din scrierile sfintilor parinti, si expusa in limbaj de azi
-este interactiva ,caci poti pune si intrebari mai naive,nu te rusinezi

La conferinte cred ca e posibil sa lipseasca vreunul din elemente , care pot genera o posibila lipsa de atractie:
-fie sunt prea simple si nu abordeaza teme generale
-fie sunt prea complicate , si presupun ca auditorul cunoaste deja ceva ,nu te ia cu bazele
-fie abordeaza o tema particulara ,care desi e in sistemul de invataturi, poate pe moment nu te preocupa, nu ai stare pentru ea

Tu ai spus ca ai fost la cateheze, spune ceva locatie unde ai fost ca sunt curios si eu.

2-Cred ca s-a batut moneda prea mult pe acest fel de harisme misterioase, secrete etc
Probabil ca ele exista si sunt oameni care au diferite harisme cu caracter mai personal, de exemplu rugaciunea , chiar pocainta

Eu ma refer mai mult la sfinti care au depasit etapa izolarii , ies in lume, scriu carti,tin conferinte,nu neaparat fac minuni cum ar fi vederea inainte, dar ajuta omenirea mult prin combinatia de rigoare pentru dogme, cu dragostea care strabate prin toti porii fiintei lor, si care nimeni nu o poate arata daca nu o are,prin simplitate in exprimare dar si gandire ascutita a dogmelor , care denota trairea lor continua

Ei duc la incurajarea rugaciunii pentru cei care nu o gasesc, a sensului Bisericii pentru cei care nu il afla , a prezentei contemplative a lui Dumnezeu , pentru cei care se indoiesc.
Reply With Quote