View Single Post
Vechi 05.10.2025, 01:12:17
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
1-Ideea ta e ca daca din conferinte nu retin ,desi pot derula, cum as putea retine de la cateheza ?

La cateheza poti retine mai bine datorita caracterului ei :
- cunostintre sistematice, adica prezentate sub forma unui sistem atotcuprinzator
Unde ai văzut frăția ta să fie astfel de cateheze, ce descrii tu acum cu studiu sistemic e pe la Facultatea de teologie - nici măcar la liceu/seminarul de teologie nu se face așa în detaliu decât pentru Olimpici, cine crezi tu că face cateheze unde priceperea și atenția oamenilor variază cu teme așa flamboiante ?

Citat:
- cunostintele cele mai importante pentru un crestin: existenta lui Dumnezeu si aratarea oamenilor, sfanta treime, intruparea ,mantuirea , rugaciunea morala
- prezentarea mai simpla , adica o compilare din scrierile sfintilor parinti, si expusa in limbaj de azi
Am auzit doar anumite citate din Sfinții Părinți care sunt greu de reținut tocmai fiindcă par ca o înșiruire nu sunt ceva mișcător prin practica celui care le recită, la o adică găsim citate înțelepte și pe net.

Citat:
-este interactiva ,caci poti pune si intrebari mai naive,nu te rusinezi
Depinde cât e timpul alocat, răbdarea oamenilor, atenția și starea de oboseală a preotului.

Citat:
La conferinte cred ca e posibil sa lipseasca vreunul din elemente , care pot genera o posibila lipsa de atractie:
-fie sunt prea simple si nu abordeaza teme generale
Păi tocmai că sunt prea simple abordează teme generale.

Citat:
-fie sunt prea complicate , si presupun ca auditorul cunoaste deja ceva ,nu te ia cu bazele
Asta e pe la simpozioane organizate în unele universități unde e un colocviu de prezentări cu mai mulți autori.

Citat:
-fie abordeaza o tema particulara ,care desi e in sistemul de invataturi, poate pe moment nu te preocupa, nu ai stare pentru ea
Asta nu e ceva rău, asta e și ideea de înnoire să înveți mereu câte ceva nou care te ține în priză sau te captează fără să fi știut că există de fapt, sau să fii avut habar de ea dinanite, poate fi elementul surpriză.

Citat:
2-Cred ca s-a batut moneda prea mult pe acest fel de harisme misterioase, secrete etc
Probabil ca ele exista si sunt oameni care au diferite harisme cu caracter mai personal, de exemplu rugaciunea , chiar pocainta

Eu ma refer mai mult la sfinti care au depasit etapa izolarii , ies in lume, scriu carti,tin conferinte,nu neaparat fac minuni cum ar fi vederea inainte, dar ajuta omenirea mult prin combinatia de rigoare pentru dogme,
Majoritatea stau retrași, nu ies în față, am mai spus-o, dacă era după orele de emisie pe net sau cărțile scrise Constantin Necula era un sfânt în viață, nu că persiflez, omul poate oricând să atingă măsuri mari.

După pe locul 2 era Calistrat Chifan șamd, deci nu sunt criterii undele de emisie internautice, cerneala tiparului etc.

Singura problemă e că noi aflăm prea târziu de oameni care erau sfinți în viață care aveau printre harismele rugăciunii, răbdării, pocăinței și înainte vedere pe bune și nu-și făceau ei reclamă semn al înșelării *autoreclama.

Or aflăm după ce mor, or după ce nu mai primesc la spovedit și discuții particulare și majoritatea sunt prin mănăstiri păziți de niște îngrijitori care alungă ca niște cerberi curioșii ca să nu epuizeze pe preotul care e și așa slăbit.

Pe mine nu mă ajută să aflu la aproape 20 de ani după ce nu mai e că pr Cleopa pe lângă faptul că avea darul predicării, al memoriei lecturilor, al izgonirii demonilor, avea un discernământ duhovnicesc și o înainte vedere mărturisită de oameni diferiți pe care o și ascundea de câțiva.

De ce să nu afli sau să te întâlnești în spovedanie cât timp mai poți schimba ceva la viața ta, nu la x ani după ce nu mai e ?

Last edited by Iorest; 05.10.2025 at 01:16:32.
Reply With Quote