View Single Post
Vechi 14.10.2025, 22:35:44
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Liturghia nu e minimul necesar, ci e pur si simplu necesara pentru unirea cu Hristos.
Liturghia e zilnică în orașe la unele parohii, deci dacă mergi doar o dată pe săptămână din 7 sau mergi din ani în Paști, sau din amintiri, sau în funcție de chef, faci și mai puțin de fapt.

Citat:
Celelalte slujbe deriva din cele 7 laude, si nu sunt Taine precum e liturghia daca e urmata de impartasire .
Greșit!

Maslul e o Sfântă Taină care se face săptămânal, cu câteva excepții după Paști și Nașterea Domnului, și se face în multe biserici tot așa cam de Luni până Vineri *fiecare parohie are o zi pe săptămână, depinde de parohie, sau Duminică seara în unele parohii.

Alte sfinte Taine Spovedania e iarăși cu frecvență, nunta, botezul, mirungerea, hirotonia nu ai acces la ele decât o dată *chiar și nunta.

Iar împărțirea între Taine și Ierurgii e o influență catolică, - și călugăria era în trecut o sfântă Taină și înmormântarea și altele.

Spunea și Sfântul Iustin Popovici

Sfantul Iustin Popovici: SFINTELE TAINE NU AU NUMAR: “Toate in Biserica sint Sfinta Taina, TOATE: de la lucrul cel mai marunt, pina la cel mai mare”

Citat:
Dar imi mentin parerea ca exista o pegdagogie a abordarii oamenilor, nu le poti pur si simplu cere sau critica sau sau expune ce faci tu in comparatie cu ei, si toata admiratia ca tu chiar reusesti sa o faci.
Cu cei slabi trebuie sa fii slab cu cei puternici sa fii puternic, in toate sa ai har ,ca sa ii poti castiga pe toti. Si nu sunt cuvintele mele ci ale apostolului.
Care e pedagogia prietene, există oameni în putere care fac orice altceva în timpul Liturghiei excursii, plimbă câinele, cumpărături, sau dorm după ce au băut de au rupt cu o seară înainte.

Dacă spui cum e corect - o să zici că vorbește dar nu face, dacă spune că face - e laudă, e o șmecherie discursivă asta.

Așa și Trinitas se laudă că filmează tot ce se întâmplă de la concursuri de talente, interviuri cu oameni deosebiti, educatie, filantropie, concursuri corale, slujbe, slujbe de noapte, chiar și unele mănăstiri le pun pe net.

Citat:
Poti spune si recomanda in continuare ca e chiar de folos cum de reusesti sa le faci pe toate, dar pentru binele tau ,ca sa nu pierzi din rasplata acestor frumoase fapte care le faci (vezi pilda fariseului si a vamesului), ar trebui sa ai mai multa intelegere pentru cei care nu sunt la nivelul tau .
Eu n-am spus asta cu nivelul meu și al tău, era vorba că oamenii fac mult prea puțin și au impresia că cine știe ce au realizat.

Atunci ce să mai zică monahii care stau la priveghere 8-9 ore din creierii nopții și mai fac și munci fizice istovitoare ?

Nu vezi că slujba puțină aduce boală pe termen mediu-lung ?

Încă o dată repet că se denaturează sensul

Între unul care stă în România și are 4-10 Biserici la 15-20 de minute de mers pe jos și nu merge decât din amintiri, chef, și unul care face zeci/sute de km să prindă Liturghia vară/iarnă, caniculă/îngheț se cască deja o prăpastie.

La ce program bogat liturgic e în orașe, dacă lumea nu se va folosi se va ajunge ca în Occident să fie bisericile, programul de slujire puțină înseamnă slăbiciune.

Last edited by Iorest; 14.10.2025 at 22:39:16.
Reply With Quote