![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In contextul in care ai facut-o ,in care omul intreba daca are voie sau nu,se putea intelege ca o obligatie. E insa o recomandare utila, inteleg ca tu mergi,si eu as dori dar fiecare are declansatorul sau pentru a face anumite fapte. La tine a fost ce ai auzit la cei 2 preoti poate.La mine declansatorul e altul , trebuie sa intleg interior beneficiile acelui lucru. Citat:
Am cautat daca a munci duminica daca este o interdictie sau un pacat. In poruncile bisericesti am gasit ca trebuie doar mers la Biserica, dar si mentiunea ca sarbatorile sunt zile de odihna. Poate ar trebui cautat si in hotararile sinoadelor.Asta daca ne gandim la litera . Dar daca ne gandim la duh exista recomandarea expresa si acesta e sensul sarbatorii, ca ziua de duminica sa fie o zi de meditatie si rugaciune,cred ca acesta era si sensul in VT . Oricum, cum a zis si Dani3l si mie mi s-au intamplat lucruri rele ca am acceptat o delegatie de Rusalii parca,ceva urgent de servici. Concluzia care mi se pare interesant de discutat, este cum actionam si care sunt motivele, care sunt intelesurile adanci ale lucrurilor, ca sa nu ne pastram la limita lui "aia e voie ,aia nu". Stiu ca recoamandarile tale sunt precise ,enunti conceptia ta, ai grija sa fie de acord cu autoritatea cuiva, si atunci te simti liber sa aprobi sau dezaprobi interlocutorii. Dar omul e interesat si de mobilurile interioare , de intelegerea unor conduite, caci nu suntem roboti sa respectam reguli, care le stim toti de altfel mai mult sau mai putin. Altfel putam consulta AI -ul cand nu stim ceva ,nu mai consultam oamenii, si gasim raspuns mai exact daca e bine sau nu sa muncesti duminica ce porunci incalci si care sunt recomandarile. Si in plus ne mai si spune la inceput "Great question!" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si tata e incapatanat, dar mai e si bolnav, si imi era frica ca aia e ultima ocazie sa mai ajunga si el la vie care era cumva amintirea tineretii lui.Si desi e necredincios taica meu, la ei la tara, asa cum erau, nimeni nu muncea duminica, deci constiinta populara stie ea ce stie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu a vrut nici sambata, nici luni, ci azi. S-a descurcat el. Sanatate tatalui tau! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Slujbele nu sunt numai pentru pensionari, femei în concediu maternal, oameni în concediu medical sau studenți și elevi la teologie. Se fac tot pentru oameni. Citat:
Înțeleg resortul emoțional că strânsul recoltei e prilej de a aduna familia, la fel ca și când se face bulion, gem, țuică, se taie porcul etc. Cel mai frumos a fost când am cules via pe soare și lumină, peste 20 de grade, 5 oameni eram la un moment dat, unul ținea tifonul și sita să filtrăm, făceam caterincă, am lăsat și curtea curată. Cel mai tare mi se pare tăiatul porcului și preparatul lui la țară - iarna pe condiție fizică, nu la bloc unde murdărești bucătăria, la țară în frig când mai intri la sobă să te încălzești, să bei un ceai, să mănânci de post, ajungi să faci cârnați fără să guști că știi pe de rost rețeta, și nu e nici nesărat, nici prea piperat. Când pârlești porcul și cu paie și la butelie cu arzător și-l speli cu sare și razi cu cuțitul, după ți se pare greu să cari capul în ligheanul de email și nu mai poți de spate, e tare când scoți tu 20 de găleți de apă din fântână să pui într-un ceaun unde fierbi măruntaiele pt caltaboș și tot completezi cu apă. Când cureți tu în frig mațele de rahat, care sunt mult mai bune decât în comerț, când faci tu toba și o coși. Când cureți tu usturoiul și-l zdrobești pt cârnați, când zdrobești tu boabele de piper, când frămânți tu în ligheanul de email pasta de cârnați cu piper, boia, usturoi șamd, până nu-ți mai simți mâinile, degetele și obții o culoare omogenă. Când bagi tu bulgări de carne în cârnățar și dai încet să nu spargi mațul cu aer ce vine pe țeavă, mai înțepi, când duci la afumat, când faci tu jambonul la sare, când ajuți la porționat șamd. Nicio gură de cârnați, șoric, pomana porcului sau țuică nu am servit/băut la tăiatul porcului și tot mi s-a părut cea mai tare experiență, chiar și la cizme de gumă, în frig, cu tot felul de ortaci și ajutoare pe lângă. Citat:
Duminica e zi de reflecție dacă participi și la Liturghie și la slujba de seară cu cateheză, aia e ce trebuie și e sigură, e vrăjeală că mulți se îndeletnicesc cu studiul biblic, când la Biserică se face explicație biblică și se face sigur, iar acasă mulți se întind și se iau cu altele. Și pregătirea pe Duminică începe de Sâmbătă seară când e vecernice cu Litie care se dă după o priveghere, deci unul care are liber weekendul ar trebui să meargă Sâmbătă Seară - Duminică Dimineață - Duminică seară la Biserică. Duminică seară pt noua săptămână, dar măsurile și limitele și le impune fiecare.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 13.10.2025 at 00:53:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Celelalte slujbe deriva din cele 7 laude, si nu sunt Taine precum e liturghia daca e urmata de impartasire . Dar sunt de acord cu tine ca intre cele 2 exista o legatura: fara Taina esti cazut din calitatea de crestin. De asemenea fara Taina nu poti capata puterea rugaciunii, Iar fara rugaciune si multumire asa cum sunt ele in slujblee de lauda , inseamna ca nu esti recunoscator pentru darul nepretuit al Euharistiei. Dar imi mentin parerea ca exista o pegdagogie a abordarii oamenilor, nu le poti pur si simplu cere sau critica sau sau expune ce faci tu in comparatie cu ei, si toata admiratia ca tu chiar reusesti sa o faci. Cu cei slabi trebuie sa fii slab cu cei puternici sa fii puternic, in toate sa ai har ,ca sa ii poti castiga pe toti. Si nu sunt cuvintele mele ci ale apostolului. Poti spune si recomanda in continuare ca e chiar de folos cum de reusesti sa le faci pe toate, dar pentru binele tau ,ca sa nu pierzi din rasplata acestor frumoase fapte care le faci (vezi pilda fariseului si a vamesului), ar trebui sa ai mai multa intelegere pentru cei care nu sunt la nivelul tau . Mantuirea e personala ,nimeni nu poate mantui pe altul, si dragostea e singura care in final ne face sa ne fim utili uni altora, iar nu participarea noastra la slujbe. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Săriți de la culesul viei Duminica, pârlitul porcului și stoarcerea usturoiului pentru cârnați la Taină Euharistiei? Apropo, ce înțelegi tu prin unirea cu Hristos în contextul în care El ne spune ca nu poți sluji la doi stăpâni? Iisus nu a lucrat niciodată pentru un Patron corporatist și nu a deținut proprietăți, nu l au interesat banii Mamonei, mașinile, circula pe jos… Ca urmare cum vezi tu unirea cu El? Cum vezi, cum îți imaginezi. Bănuiesc ca pentru fiecare este o experiență personală. Eu unul o înțeleg printr-o dorință de lepădare a acestor patimi, și încerc să mă observ cum reacționez, ce aș face în situații critice din punctul asta de vedere al acumulărilor materiale, al uitării de sine. Ce ai face dacă într-o bună zi pierzi tot ce ai strâns și vei fi umilit în ultimul hal? Te ai gândit la asta vreodată?
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» Last edited by cozia; 13.10.2025 at 23:31:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Crestinul se uneste in modd real la impartasire cu Hristos, si i se ofera nu numai iertarea pacatelor spovedite , dar si prezenta efectiva a Mantuitorului in el , pentru a nu mai face altele noi si a primi harul. Citat:
In cazul tau tu pui accent pe atasarea de bunurile materiale, care alaturi de alte patimi trebuie sa ni le infrangem si sa nu le mai facem. Iar cand aceasta hotarare e ferma, prin impartasire, Hristos vine in tine si te ajuta sa nu le mai faci. Fara ajutorul Sau si al Duhului nu poti reusi singur sa te departezi de lucruile lumesti nici tu nici eu nici nimeni. Dar cu ajutorul Sau chiar si cel mai imposibil lucru devine posibil, caci simti in tine saracia duhului propriu,si de aici pana la asumarea saracirii materiale nu mai e decat un pas. Ruperea de bunurile lumii e intradevar dureroasa, dar ca sa poti sa o faci trebuie ceva mai luminos in schimb, si doar harul e acea comoara care covarseste atractia lumii |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Corect, una din elementele unirii cu Hristos și implicit cu energiile necreate ale Sfintei Treimi este Impărtășania realizată de Mântuitor la Cina cea de taină. De-asemenea lepădarea păcatelor. În schimb ce ne facem cu: “Îndrăzniți, eu am învins”( om fiind, nefiind Încă slujit de îngerii lui Dumnezeu) Nu servesc decât lui Dumnezeu, nu și Mamonei, pe care în 40 de zile l am trimis “ la plimbare” Ca urmare, întrebare: Putem oare alege DOAR ce vrem și ce ne convine din pachetul complet oferit de Hristos pentru mântuire?
Menirea omului pe pamant nu este de a manca si de a-si face nevoile ci sa ajunga asemenea lui Dumnezeu Tatal. «τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας, μόνον ὁ κατέχων ἄρτι ἕως ἐκ μέσου γένηται·» Last edited by cozia; 14.10.2025 at 11:01:07. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Însă ar fi o greșeală să demonizăm lumea cu totul, căci este creația lui Dumnezeu și ea; chiar dacă acum este căzută, de noi ține să o transfigurăm, recuperând-o din brațele Mamonei și întorcând-o către Dumnezeu ca ofrandă. Presupunând că patronii la care eventual lucrăm sunt ahtiați după bogățiile lumii, fiind opaci pentru viața cea adevărată (deși există și mulți binefăcători printre ei), nu înseamnă că și noi ne închinăm lumii acesteia. Dacă munca pe care am ales să o datorăm patronului este, însă, vătămătoare pentru semenii noștri, atunci trebuie să căutăm o alta, care să le fie de folos ori măcar să nu le pricinuiască rele. Biserica sfințește lumea – prin invocarea harului Duhului Sfânt asupra ei –, nu o condamnă ca fiind rea în sine. O vindecă, nu o alungă. Dacă sporim rugăciunea în fiecare zi, poate vom ajunge să ne rugăm și pentru patron, și pentru colegi... și pentru dușmani în cele din urmă – iar asta se va răsfrânge mai ales asupra noastră, ne va reconfigura simțirea și ne va spori dragostea, ne va lumina lăuntric, deci ne va mântui folosindu-ne chiar de potrivnica lume ca mijloc de îmbunătățire.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu știm cum ar fi fost dacă stătea 80 de ani până la înălțare.