Citat:
În prealabil postat de cozia
Pai asta am si incercat sa lamurim in conversatiile noastre aici sa ascultam de Cuvintele , pildele si mai ales de Poruncile lui Hristos care sunt foarte directe si clare dupa parerea mea din ce am citit care n-au nevoie de interpretari ale intermediarilor umani.
Deasemenea sa nu uitam ca Hristos s-a adresat ucenicilor direct folosind un libaj simplu chiar modest pentru a "nu-i pierde" in prea multe explicatii.
Sa nu uitam ca toti ucenicii Sai cu cateva exceptii( Matei, Ioan, Simon) erau fara educatie, baieti simplii, meseriasi, pescari, alesi pentru puritatea lor si simplitatea gandirii caracteristice celor numiti in Fericiri.
|
De acord cu tine.
Cu rezerva totusi ca e posibil sa ne inselam putin amandoi, si ca ascultarea de interpretarea Bisericii, cand o ai deja pe a ta, sa iti fie de fapt un ajutor nesperat.
De multe ori citesc Cuvantul Evangheliei si nu ramane nimic in mine (cu exceptia dorintei de aplicare a lui) . Pur si simplu mintea mea nu vine cu nimic adaugat e muta,tabula rasa.
Si in acest caz unele interpretari ar putea fi de folos .
Nu ma refer la Origen aici care in orice vede un inteles ascuns. Dar un Sfantul Ioan Gura de Aur, poate fi de ajutor, daca nu te astepti sa gandeasca exact ce ai gandit si tu.
Ideea e sa nu exagerezi in partea cealalta , sa negi ori ce vine de la tine, in speranta ca ascultarea te va duce la smerenie si adevarul inspirat de sfintii parinti prin ascultare.
Daca insa indeplinesti Cuvantul esti liber sa il interpretezi cu oricare din variante personala sau prin ascultare ," caci pomul dupa rodul sau se cunoaste"
Citat:
În prealabil postat de cozia
Cuvantul trebuie sa-l iei simplu precum ar face-o un umil reprezentant al grupului de caractere mentionat in Fericiri. Chiar Hristos spune ca acestia sunt SAREA PAMANTULUI adica cei care prin saracia duhului sunt de o mare valoare duhovniceasca, cu o adevarata indrazneala la Dumnezeu
|
Da ,cuvantul trebuie sa il iei simplu,si eu gandesc la fel.
Pentru ca El este un Adevar general exprimat prin cuvinte simple.
Mai tarziu, oamenii, chiar sfintiti, nu au mai putut avea simplitatea lui Dumnezeu Cuvantul insusi "caci El nu le vorbea ca preotii lor, ci ca Unul care avea putere"
Cuvantul omului vine de jos si incearca sa se inalte catre Dumnezeu.
Cuvantul lui Dumnezeu insa, vorbeste cu putere de la Sine, si nu are nevoie de explicatii, pentru ca omul recunoaste lumina dumnezeirii in El.
Citat:
Tocmai ca nu trebuie sa lupti contra carnii ci doar sa o respecti asa cum ea face parte tot din Creatie.
Contra neputintelor , da, trebuie luptata lupta cea mai grea.
|
Trebuie sa lupti fara a face un scop din asta, ci doar din dragoste de comuniunea cu Dumnezeu.
Caci cei necurati nu il pot vedea pe Dumnezeu.
Sfintii in pustie nu numarau zilele cat stateau nemancati , ci pur si simplu se indeletniceau la inceput cu cautarea infocata a lui Dumnezeu prin chinuirea trupului, iar apoi erau prea preocupati de contemplarea si vorbirea cu Dumnezeu ca sa mai manance.
Deci tot ideea era aceea care invingea carnea.
Vointa singura nu poate, daca nu e acompaniata de ideea prezentei lui Hirstos langa tine,care tine loc de orice alta nevoie,fiind fericirea suprema.