Citat:
În prealabil postat de Nietzsche
Care sunt acele minuni? Și sunt ele mai mari decât a făcut Isus? Care sunt?
|
Învierea! Cea mai mare minune pe care a făcut-o Iisus, nu în timpul vieții Sale pământești, ci paradoxal, prin moartea Sa ca om. Până atunci, minunile pe care le-a făcut au fost particulare, de ele beneficiind persoane izolate. Dar înviind, a înnoit întreaga fire omenească, dându-ne tuturor posibilitatea să înviem încă din această viață.
Biserica tocmai cu asta se ocupă: îi înviază pe cei credincioși, prin lucrarea Duhului Sfânt care a întemeiat-o la Cincizecime. Este vorba despre o înviere duhovnicească, așadar. Ea nu poate fi demonstrată, arătată, explicată. Poate fi cunoscută doar prin participare, iar condiția esențială pentru a avea parte de ea este credința.
Cred că am scris în mesajul către Cozia la ce fel de minuni ale Bisericii mă refer. Nu pot argumenta prea mult, nu cred că o polemică poate aduce ceva bun în acest plan. Dar pot da mărturie despre ce cred, simt și am trăit personal în ultima vreme. Asta am făcut în câteva postări recente.
Am căutat mereu să cunosc Biserica din interiorul ei, acordându-i încredere, făcând ascultare de duhovnic, și pot spune că am ajuns să o iubesc tot mai mult. O cunosc, prin urmare, din interiorul unei relații de iubire, care nu este obiectivă, nu poate fi analizată, nu poate fi obiect de polemici.
Dacă te mulțumești să o analizezi din afară, vei observa mulțimea de "riduri" (este, totuși, o bătrână de 2000 de ani), mersul șchiopătat, gârbovirea, bolile. Comparația cu "bisericile" mai tinere nu-i poate fi favorabilă.
Dar parcă toate aceste multe pricini de poticnire sunt menite să-i țină afară pe cei care nu vor să se curățească, lepădându-se de prejudecăți, analize și cârcoteli, înainte de a le dezvălui minunata și atât de prețioasa comoară dinăuntru.