View Single Post
Vechi 21.04.2026, 19:50:56
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Nu apuci bine sa vezi lumina zilei că deja trebuie sa te lepezi de Satana,prin botez,care ți se face forțat,unde altcineva se leapădă in locul tău!

Deci unde este “free will”(liber arbitru)aici?
Nu mai forțat decât obligația de a face baie, de a te spăla pe dinți ori de a merge la grădiniță – pe care părinții grijulii ți le impun spre binele tău, căci înainte să te maturizezi nu știi să faci alegeri bune. Libertatea de alegere este normal să vină abia după ce am învățat să discernem între bine și rău, lucru care convențional se petrece la majorat, deși maturitatea poate veni mult mai târziu, ori niciodată.

Citat:
Imediat ce crești mai mare,nici nu apuci să te bucuri de botez și de lepădarea de Satan, că imediat te trezești la interogatoriu,sub patrafir!
Asta presupunând că ai avut părinți credincioși, care s-au îngrijit să te ducă la un duhovnic încă din copilărie. Pe mine nu m-a dus nimeni, singur am căutat ajutorul atât de prețios al duhovnicului, știind că în Pilde (12,25) scrie: "Calea nebunului este dreaptă în ochii lui, dar înțeleptul cere sfat."

Întotdeauna mi-a plăcut zborul, ca expresie maximă a libertății. Dar nu m-aș încumeta să-mi fac singur un deltaplan și să mă arunc de pe munte cu el, fără a căuta mai înainte să învăț de la un instructor de zbor cum se face asta.

Este adevărat că discutăm în două planuri diferite – analitic și duhovnicesc –, iar eu am încercat să duc discuția în cel din urmă, pentru că aici este viața. "Litera ucide iar Duhul dă viață". Tu vrei să mergi la literă, făcând parcă autopsia Creștinismului (există exegeți de profesie care se ocupă cu asta), în vreme ce eu țin să ne referim la viața din el, mărturisind că ea există și se manifestă, chiar dacă discret de cele mai multe ori.

P.S. Nu-ți face probleme dacă, supărându-te prin ceea ce scriu, simți nevoia să-mi tragi vreun perdaf (așa cum face cu tine Iorest, atunci când meriți). Fac față fără supărare. Dar cred că într-un dialog tocmai părerile care nu le confirmă pe ale noastre sunt mai valoroase, pentru că cele care le confirmă nu ne ajută să ne autodepășim, să cunoaștem și o perspectivă diferită.