![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dar sunt sute de mii de minuni povestite in istoria crestinismului . ultimele de care cred sunt reale au fost secolul trecut. Dar si daca ar fii una macar secolul nostru, problema ar fi daca cineva o crede. Pentru ca acum ti se va reprosa ,stii ce? De ce nu ai filmat-o ca sa credem toti si sa terminam odata cu incertitudinea asta Minunile se recunosc printr-un singur lucru ca sunt adevarate si nu sunt minciuni : prin dragostea si credinta si sensul care la- adus minunea , celui care le-a primit. Asa se cunosc care sunt minuni si care probabil minciuni |
|
|
|||
|
|||
|
Știu cazuri de preoți care s-au rugat, au postit, pentru rude cu boli de cancer. Și rezultatul a fost mereu moartea.
Preot cu 2 copii, soția a descoperit cancer la plămâni. S-au rugat, au postit, pelerinaje, și la un moment dat la radiografie a ieșit ca a dispărut tumoarea. Fericire mare, bucurie, au anunțat toți vecinii, apropiații ca ce mare e Dumnezeu. Au făcut pomană cu mulți amărâți, le-au dat cadouri. La o săptămână doctorul i-a sunat și le-a spus ca e posibil sa fie o eroare cu radiografia. S-au dus si au făcut alta ca să reiasă ce de fapt s-a agravat tumoarea. La 3 săptămâni a murit. Alt preot făcea pelerinaje in Athos. A făcut mulți bani din pelerinaje, făcuse o vila superbă in apropiere. Mașini de 40k euro toate bine și frumoase. Soția a început să dea semne de irascibilitate, in urma unui control tumoare pe creier. Repede cu ia in Athos, cam o lună. Își revenise, era joviala, ca l-a descoperit pe Dumnezeu, ce trăire ce viață, parca veniseră din Eden. După 2 săptămâni l-a înjunghiat in spate după o criza de nervi. A fost internată, si si-a cheltuit toată averea încercând sa o salveze. A pierdut tot si ea a murit. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
De aceea nu ma astpt la nici o minune ,dar au fost persoane care s-au rugat zi si noapte pentru cei dragi si acestia au scapat cand nimeni nu le dadea vreo sansa. Dumnezeu face minunile doar cand are sens pentru excursia spirituala a celui ce crede. Cand eu stiu ca Dumnezeu trebuie sa o faca pentru ca ma rog zi si noapte ,atunci chiar o va face. Si daca nu o face exact pe aia, tot va face una mai buna. Deci doar de noi depinde Cel caldic el sa nu se astepte nici sa primeasca nici sa vada. Dar cel fierbinte va face ca parintele acela in pustie care zicea muntelui "Hooo. treci la locul tau, nu ti am zis sa pleci din loc, doar citeam din Evanghelie acel pasaj referitor la mutarea muntilor" |
|
|
||||
|
||||
|
Este adevărat că vindecările minunate de boli trupești, deși există, sunt rare, ele fiind excepția, și nu regula.
Dar bolile sufletului, cel cu care ne ducem în eternitate? Credeți, oare, că nu se întâmplă vindecări minunate? Cine se poate vindeca singur de invidie, răutate, ură, vorbire de rău, lăcomie, desfrânare, mândrie, mânie, lene, deznădejde... dispreț față de semeni?! Însă dacă mergi cu astfel de boli la spovedanie și, căindu-te cu adevărat, dorind să te îndrepți, le mărturisești – primești pe loc iertare și, totodată, vindecare. Este lucrarea harului, deci o minune. Cu bolile sufletești care au devenit obișnuințe, adică patimi, trebuie insistat, trebuie repetat tratamentul, pentru că după ce te spovedești, iarăși le faci. Dar persistând, scapi de ele. Și poți ajunge ca în loc de ură să simți dragoste față de cineva, în loc de invidie, să-l admiri și prețuiești, în loc de leneș cum te știai, să te miri de hărnicia care te-a lovit, în loc de deznădejde să începi să speri ș.a.m.d. Astea sunt transformări care vin în urma iertării lui Dumnezeu, pentru că există un raport clar între iertare și vindecare: prima o determină pe a doua. Chiar și tu, când ierți un om care ți-a greșit, te vindeci imediat, scapi de apăsarea de pe suflet; și îl vindeci și pe el, care simțea că te uiți urât la el, incapabil să-l mai iubești. Iertarea descătușează iubirea, iar aceasta dă viață, face minuni. Este normal, deci, ca minunile care privesc sufletul să fie mult mai numeroase decât cele față de suferințele trupești, care, chiar dacă pot fi grele, sunt totuși trecătoare. Iar răbdarea lor poate să fie spre smerire și mântuire.
|
|||
|
|||
|
CristianR, mă bucur că intervi activ pe acest subiect, și îți spun că simt o oarecare reținere să răspund la fel de virulent,ca de exemplu atunci când “mă cert” cu Iorest,unde este “full impact battle”.
Nu știu exact câți ani ne despart,dar ai un suflet mai “înțelept”,mai spiritual decât al meu, și aduci mereu acest tip de argumente. Logic într-o astfel de “bătălie” câștigă sufletul în fața rațiunii. Ideea este că eu acum sunt iar în faza de “descompunere” a Creștinismului,desigur în scopul studiului,nu într-o formă distructivă sau de negare. Iar tu operezi strict pe baza spiritualității Ortodoxe! Deci nu avem un teren comun,eu descompun,tu reconstruiești…. Am observat că și Iustin acum operează strict pe baza spiritualității ortodoxe. Este bun însă acest exercițiu, fiindcă comparativ se poate vedea Ortodoxia in raport cu alte viziuni, tradiții,religii,etc. Însă am mai spus-o și o repet, în Creștinism te-ai născut defect din fabrică! Nu apuci bine sa vezi lumina zilei că deja trebuie sa te lepezi de Satana,prin botez,care ți se face forțat,unde altcineva se leapădă in locul tău! Deci unde este “free will”(liber arbitru)aici? Imediat ce creați mai mare,nici nu apuci să te bucuri de botez și de lepădarea de Satan, că imediat te trezești la interogatoriu,sub patrafir! Și aceasta instituție a duhovniciei te urmărește toată viața, fiindcă n-ai voie sa faci nimic de capul tău,ci totul sub “îndrumarea” duhovnicului! Toate acestea nu permit ABSOLUT nici măcar o singură dată liberul arbitru . Te trezești aruncat direct in Creștinism, pus sub ascultare și monitorizat permanent! Dacă faci ceva contrar acestora ești condamnat! Deci aceasta ar fi sistemul creștin tradițional! Adăugirile Noului Testament,și ale Bisericii prin Tradiție, după. Voi folosi in continuare asemănările cu iudaism și Islam pentru a înțelege cum 3 religii care pretind ca cred în același Dumnezeu sunt totuși atât de diferite și cum paradoxal,Islamul seamă extrem demult cu Iudaismului, deși a apărut după Creștinism. Atât în iudaism cat și în islamul omul se naște Neutru/Bun (Iudaism) sau chiar Pur(Islam). Oare Adam nu este primul om și pentru ei,oare nu a transmis păcatele și lor prin căderea lui? Ei bine,ei spun că nu, creștinii zic că da… Botezul,la creștini știm cu toții,in bisericile tradiționale cu un scop,in cele neoprotestante in alt scop. Practic la originea Botezul sau Mikvah a fost o practică a iudaismului recurentă pentru a te spăla de necurăție sau , folosită oridecâte ori era necesar. Ideaa de păcat în iudaism nu era, decât încălcarea Legii,nu faptul că își aruncau ochii prea mult peste nevasta vecinului. Desigur acest Mikvah era folosit și atunci când un ne-evreu trecea la Iudaism. Imersia se facea in apă vie , totală. Desigur unele secte evreiești, precum esenienii, și alții precum Ioan Botezătorul, Iisus și apostolii au adaptat acest obicei in scopuri mai purgative, și așa cum le vedem azi în creștinism. Deasemenea și în Islam există aceste spălări ritualice parțiale și totale tot în aceleași scopuri precum cele din Iudaism. Ele serveau nu doar pentru curățirea de păcate,ci aveau scop inclusiv igienic. Spovedania și Duhovnicul, pilonul central al Ortodoxiei! “Te iert și te dezleg” Practic oricare păcate ai face prin spovedanie ești iertat și prin împărtășanie ești purificat și restabilit din nou la starea de har și unire cu Hristos! Să vedem cum văd și tratează aceste aspecte ceilalți doi vecini de Revelație! Practic în Iudaism tu ai făcut un Contract direct cu Dumnezeu și el cu tine. PUNCT! Mărturisirea Păcatelor în Iudaism se face DIRECT către DUMNEZEU! Cu o singură excepție,de Yom Kippur, când o fac toți la comun, deasemenea tot către Dumnezeu! Iar Pocăința sau Întoarcerea,este la ei extrem de specifică și concretă! Adică nu-i ca la noi,am mers n-am spovedit și gata. Evreul trebuie să parcurgă toți pașii, inclusiv repararea raului făcut. Fiindcă altfel nu va fi iertat conform Legii,iar rabinul nu are autoritatea de a ierta sau dezlega păcate! În Islam, dacă te apuci să îți mărturisești păcatele unui alt om,ai mai făcut un păcat! La ei, Păcatul este strict afacera ta cu Allah, dacă nu te-a văzut nimeni făcând acel păcat, dacă n-ai deranjat pe nimeni,atunci taci, că rămâne strict între tine și El! La noi dacă n-ai mărturisit ești PAPA! Imamul la fel ca Rabinul sunt strict învățături ai Legii,nu consilierii tăi personali și cei care iau decizii în locul tău precum duhovnicii la noi! Imamul îți va da strict sfaturi legale din Coran,mai degrabă un consilier juridic!
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Întotdeauna mi-a plăcut zborul, ca expresie maximă a libertății. Dar nu m-aș încumeta să-mi fac singur un deltaplan și să mă arunc de pe munte cu el, fără a căuta mai înainte să învăț de la un instructor de zbor cum se face asta. Este adevărat că discutăm în două planuri diferite – analitic și duhovnicesc –, iar eu am încercat să duc discuția în cel din urmă, pentru că aici este viața. "Litera ucide iar Duhul dă viață". Tu vrei să mergi la literă, făcând parcă autopsia Creștinismului (există exegeți de profesie care se ocupă cu asta), în vreme ce eu țin să ne referim la viața din el, mărturisind că ea există și se manifestă, chiar dacă discret de cele mai multe ori. P.S. Nu-ți face probleme dacă, supărându-te prin ceea ce scriu, simți nevoia să-mi tragi vreun perdaf (așa cum face cu tine Iorest, atunci când meriți). Fac față fără supărare. Dar cred că într-un dialog tocmai părerile care nu le confirmă pe ale noastre sunt mai valoroase, pentru că cele care le confirmă nu ne ajută să ne autodepășim, să cunoaștem și o perspectivă diferită.
|
|||
|
|||
|
@Seraphim7
Foarte interesanta disectia ta asupra cresinismului si compararea cu celelelate 2 religii. Astfel pot intelege si aprecia mai bine diversele optiuni care ti se ofera si greutatea de a alege intre ele. Uneori dai prioritate unora (dppdv al libertatii) alteori raportul de marturisire la Dumenzeu ti se pare mai sigur cand vine prin legatura directa decat prin intermediari. Cand m-am apucat sa iti raspund , ma declaram oarecum invins,mai ales ca si eu am astfel de contradictii ale ortodoxiei care greu le am acceptat , de exemplu autoproclamarea ei ca singura adevarata. Uite domne, omu are dreptate, pare mai bine ,sau cel putin e o alternativa cu nimic mai rea la celelalte religii. Ce bine ar fi sa ne nastem liberi ,sa nu ne mai piseze la cap Dumnezeu , sa ne lase cu falnicul nostru liber arbitru, sa mancam toate fructele din Eden , ajungand si la cunoasterea binelui si raului si la dobandirea vesniciei. Caci asta era miza in Eden, dobandirea vietii vesnice, nu doar libertatea si neascultarea. Dar apoi Histocentric cum sunt, mi s-a aprins beculetul. Stai putin, ca Hristos nu e despre ortodoxie si despre ritualuri nici de ar fi ele botezul sau marturisirea. Disputa voastra este pe taine, dar de unde au aparut tainele astea? De ce au venit ele sa ne fure complet viata? Pentru ca Hristos a murit , si odata cu El am murit si noi , si noi nu mai suntem ai nostri ci ai Celui care a murit cu noi, daca si vrem sa traim vesnic cu El. Deci am fost furati, nu mai avem libertate(libertatea de a pacatui) , Hristos ne-a furat de la moarte cu sangele Sau, ne-a furat de la suferinta, de la necunoastere , de la regretul lui Adam, de la singura incheiere posibila a acestor rataciri, moartea. De fapt ne-a curatit libertatea, ne-a oferit adevarata libertate, aceea de a fi fii ai lui Dumnezeu , de a ii intrece in vrednicie pe ingeri, noi cei cazuti, slabi, si rataciti. Aceasta e discutia corecta despre taine, fie ele Botezul si marturisirea. Nu poti vorbi despre astfel de subiecte si compara cu alte religii , fara sa cauti adevarata lor esenta in crestinism, si apoi sa o respingi daca vrei ( si daca mai poti :) ) Si premiul care te asteapta este ca raportand totul la Hristos (si in special ortodoxia) poti judeca totul si nimeni nu te mai poate judeca, poti intelege enigmele iudaicilor, poti intelege asemanarea palida si fortata a musulmanilor cu Hristos,si cel mai important dintre toate, te poti intelege pe tine , cu toate tendintele si aspiratiile contrare care trag de tine. Ortodoxia nu exista,uit-o, exista doar Hristos, cu El impaca te, pe El cauta-L , si ortodoxia iti va parea apoi cel mai duce liman, chiar daca toata viata nu ai facut decat sa sapi la radacina ei, asa cum am facut si eu. Dar oricat am fost in dezacord cu ortodoxia, in paralel am fost si in acord cu ea, am zis, nu o inteleg eu temporar, dar stiu ca e adevarata. Ortodoxia nu e adevarata decat prin Hristos, acolo incearca sa sapi ,la radacina, nu la ramurile ei umane |
|
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Tu prezinți lucrurile de parcă cercetarea la spovedanie e făcută că n-avea cineva ce face și s-a apucat să scrie tomuri de chestionare dedicate. Citat:
Citat:
Nu e o treabă cam comercială ? E mai simplu să sacrifici un animal sau să faci spălări ritualice - abluțiuni, decât să tai rădăcina păcatului din suflet, să ieși din zona ta de confort. Și care ar fi păcatele alea în care nu te-a văzut nimeni, n-ai deranjat ?
|
|||
|
|||
|
Nu se mai fac jertfe de sânge în iudaism de aproape 2000 de ani!
Știi care este cel mai mare paradox între Noul Testament și Vechiul Testament? Și implicit una dintre acuzațiile iudaismului asupra Creștinismului! Practic în momentul în care Iisus a spus "Beți dintru aceasta.... ACESTA ESTE SÂNGELE MEU Al LEGII CELEI NOI... Atunci s-a terminat toată șmecheria... Blasfemia Supremă! Fiindcă Iudaismul a INTERZIS consumul de SÂNGE! Iisus practic generează i practică care încă persistă și azi,în care Bisericile Tradiționale consideră împărtășania a fi chiar SÂNGELE lui Iisus, implicit Dumnezeu! Și în al doilea rând după ce Iisus a rostit acesta blasfemie,și a sugerat perpetuarea ei,a și Stabilit o altă Lege, bazată pe consumul Sângelui Său! Asta practic fără a spune Iudaismul sau evreii un cuvânt este cea mai flagrantă contradicție între Legea lui Dumnezeu și Legea lui Iisus!
|
|||
|
|||
|
Citat:
Apropo, situația asta creată sau mai bine zis veșnic croită a analizat-o foarte profund marele Lev Tolstoi intr un discurs în care făcea o analiză a creștinismului și spunea printre altele, ca Iisus a venit intr-adevăr cu niște idei fenomenale pentru oameni, dar urmașii lui, …și aici se referă în mod special la PAVEL, a manipulat învățămintele lui în folosul “ elitei”, a clasei conducătoare, inducând oamenilor ideea supunerii, a plăților regulate, a taxelor inerente, practic exact formatul vieții noastre de astăzi, de sute de ani. Societatea în care trăim acum, din nou, s-a PLIAT MĂNUȘĂ “ pe filosofia Paulina, pe care a propagat-o secole de-a rândul biserica, răstălmăcind cuvintele lui Iisus. Una dintre cele mai faimoase chingi de tinere sub control fiind până n zilele noastre: “ Cine nu muncește, nu mănâncă” Când de fapt în scripturi este scris clar cum Iisus împreună cu apostolii nu erau angajații firmelor de atunci, nu munceau și totuși mâncau. Pur și simplu făceau lucruri utile pentru semenii lor. Atât. De-asemenea pentru clarificare, minunile, într-adevăr nu toate( ca doar nu erau la circ, cu sute de spectatori) erau Și Demonstrative. Exemplul cel mai elocvent unde s a așteptat mult ca timp pentru ca poporul sa se strângă în mod substanțial știm cu toții ca a fost învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus.
Revelația monumentală oferita nouă RECENT de Dumnezeu drept dovadă a revărsării DUHULUI SFÂNT: Poveștile despre Baba Yaga , Hansel și Gretel, Scufița Roșie, vampirii șamd nu numai ca sunt reale și DOVEDITE ci se și derulează de sute și mii de ani pe Pământ. SĂ LUĂM AMINTE…ca negreșit vor urma altele! Last edited by cozia; 21.04.2026 at 21:52:04. |
|
|