View Single Post
Vechi 23.04.2026, 17:03:26
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Însă....Asta nu înseamnă că "renunț" sau retractez ce am spus,mi se pare că de multe ori sunt laș, când fac asta.
Nu poate fi vorba de lașitate atunci când e să recunoaștem că am greșit; din contră, este curaj. Lașitate înseamnă să-ți fie teamă să intri în luptă ori să fugi de pe câmpul de luptă. Te dezonorează. Dar aici nu este un teren de luptă, între noi nu este o dispută de orgolii, în care fiecare să vrea să-l doboare pe celălalt. Eu nu-mi propun asta în nicio discuție. Cred că atât tu, cât și eu, dorim să cunoaștem adevărul, iar acesta se contuează mai degrabă în urma unor polemici decât a unor monologuri, care au o perspectivă limitată de rațiunea unei singure persoane.

Dar nici măcar despre adevăr n-a fost vorba aici, ci mai degrabă de unghiul limitat din care el poate fi privit. Cunoștințele tale cu privire la iudaism poate că sunt corecte, la fel și analiza ta comparativă. Eu n-am cercetat acele aspecte, însă mi-am pus problema finalității și a rostului unei astfel de întreprinderi. El nu poate fi unul ziditor, ci destructurant față de credința creștină. Or, dacă aceasta continuă să existe și să fie vie în Biserică, este din cauză că nu se bazează pe astfel de studii, ci pe credința în Învierea lui Hristos – fapt nedemonstrabil și absurd după criteriile logicii omenești.

Te-am tratat ca pe un frate, mai mic, dar credincios. Pentru asta mi-am permis să te mustru (lucru pe care nu-l fac prea des), sperând să te abat de la drumul alunecos care te atrage din nou – acela al contestării creștinismului, culmea, din interiorul lui. Pentru că, dacă ai fi cu totul ateu ori adept al iudaismului sau islamului, ai fi îndreptățit să ai o altă perspectivă. Dar nici atunci studiul tău n-ar putea fi obiectiv, căci, aderând la o anumită doctrină, vei analiza lucrurile din acea perspectivă, a unei alte credințe. Iar credințele, deși pot fi comparate, nu pot fi demonstrate, căci se bazează pe ceva insondabil. Poți alege între ele, poți considera că unele sunt inferioare, iar altele superioare; poți crede că numai una dintre ele te poate pune în legătură cu adevărul absolut, te poate mântui.

Nu poți demonstra că Hristos a înviat; și nici că n-a înviat. Dar poți crede fie una, fie alta, și în funcție de asta întreaga ta viață se schimbă.