Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru
Pare comprehensiv si util, te trece prin toti sfintii parinti , ceea ce e foarte valoros.
De asemenea explicatiile tale sunt intr-un limbaj accesibil si la obiect.
Ca si doleanta personala mi-ar fi placut daca ai interpreta ,poate chiar acum , si piatra din capul unghiului a dragostei , si anume Cuvantarea de pe munte de la Matei.
Eu prin aceea am descoperit dragostea si am descoperit pe Dumnezeu. Pasaje precum " daca vrea sa iti ia cineva haina lasa-i si camsa " m-au marcat definitiv. Pentru mine aceea e dragostea ,frumusetea , si sensul omului pe pamant.
De asemenea as mai aprecia si capitolele despre copii si familie, sigur cred ca ai copii, sau daca o sa ai ,sigur o sa fii un tata bun.
Aici m-ar interesa daca ai analiza aceasta legatura a dragostei familiale, din prisma citatelor dumnezeiesti din evanghelia lui Ioan , unde Fiul arata raportul sau cu Tatal.
Aceea face practic familia ca imagine a Trinitatii, fara insa a epuiza reflectiile infinite ale dragostei intra-trinitare . Am vazut ca parintele Staniloaie dezbate mult aceasta legatura
|
Mulțumesc pentru cuvintele bune și pentru direcțiile pe care le propui. Mărturia că prin Predica de pe Munte ai descoperit pe Dumnezeu spune mai mult decât orice exegeză — așa lucrează Cuvântul, când îl întâlnești în chip propriu.
Fericirile — care sunt deschiderea Predicii de pe Munte — le-am atins deja într-un articol despre fericirea creștină:
https://ortodoxway.com/cum-putem-fi-fericiti/
Acolo am încercat să arăt că logica Fericirilor răstoarnă logica firească a omului — exact ce spui și tu despre „dă-i și cămașa". Restul Predicii (Matei 6–7) merită o examinare aparte, pe linia Sf. Ioan Gură de Aur (omiliile la Matei) și a Sf. Grigorie de Nyssa (De beatitudinibus) — adică Predica de pe Munte ca itinerariu al sufletului spre Hristos, nu ca listă de porunci morale.
Familia ca icoană a Sfintei Treimi — aici ai atins ceva foarte adânc. Este tema centrală a hristologiei Sf. Ioan Evanghelistul (capitolele 14–17 — „Eu și Tatăl una suntem", „precum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine"), reluată de Sf. Vasile cel Mare în De Spiritu Sancto și de Sf. Grigorie Palama în tratatele triadice. Distincția pe care o faci tu — oglindire fără a epuiza — este cheia patristică. Familia oglindește iubirea intra-trinitară, dar nu o epuizează: este o asemănare prin har, nu o identitate ontologică. Filioque-ul latin, de altfel, vine tocmai din confuzia acestor planuri.
Sunt teme la care vreau să mă întorc.