![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Fericirile — care sunt deschiderea Predicii de pe Munte — le-am atins deja într-un articol despre fericirea creștină: https://ortodoxway.com/cum-putem-fi-fericiti/ Acolo am încercat să arăt că logica Fericirilor răstoarnă logica firească a omului — exact ce spui și tu despre „dă-i și cămașa". Restul Predicii (Matei 6–7) merită o examinare aparte, pe linia Sf. Ioan Gură de Aur (omiliile la Matei) și a Sf. Grigorie de Nyssa (De beatitudinibus) — adică Predica de pe Munte ca itinerariu al sufletului spre Hristos, nu ca listă de porunci morale. Familia ca icoană a Sfintei Treimi — aici ai atins ceva foarte adânc. Este tema centrală a hristologiei Sf. Ioan Evanghelistul (capitolele 14–17 — „Eu și Tatăl una suntem", „precum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine"), reluată de Sf. Vasile cel Mare în De Spiritu Sancto și de Sf. Grigorie Palama în tratatele triadice. Distincția pe care o faci tu — oglindire fără a epuiza — este cheia patristică. Familia oglindește iubirea intra-trinitară, dar nu o epuizează: este o asemănare prin har, nu o identitate ontologică. Filioque-ul latin, de altfel, vine tocmai din confuzia acestor planuri. Sunt teme la care vreau să mă întorc. |
|
|