Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2025, 23:39:57
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
de multe ori se întâmplă ca mintea să se conștientizeze de unele păcate, dar inima să rămână rece, să nu simtă niciun regret. Și cred că numai lucrarea harului ne poate înmuia inima și să ne dea adevărată pocăință, poate chiar cu lacrimi, cum știm că se întâmplă la cei mai înduhovniciți.
Harul ne poate da dragostea aceea ,care ne inmoaie inima,si ne facem sa ne regretam micimea si ticalosia. Iar mintea noastra ne poate da intepciunea de a vedea consecintele pacatelor noastre , de a ni le reaminti si a intelege pe deplin ca am fi putut face binele, si ca nu ne-a obligat nimeni sa gresim.

Citat:
Inclusiv cu ajutorul duhovnicului. Pe mine m-a conștientizat mai mult de faptul că pierderea vremii este un păcat mare, timpul fiind o resursă prețioasă, un dar al lui Dumnezeu; un talant, aș spune, care trebuie lucrat și sporit.
Desi Iisus spuen clar ca grija de cele lumesti e ceva rau , tousi a patruns in literatura si Traditie doar ca pacat al iubirii de arginti.

Poate ar trebui extins acest pacat, si inclus explict in el diversele forme de atractie a lumii materiale si lumii simturilor din vremea de azi ,in detrimentul cautarii intelepciunii vesnice.

Citat:
Biserica nu spune altceva decât Domnul, a doua și a treia căsătorie sunt pogorăminte, se îngăduie ca o slăbiciune, cu iertare. De altfel, dacă ambii soți au mai fost căsătoriți, a doua căsătorie nu mai este taină, se face o slujbă diferită, cu caracter de... pocăință (penitențial).
Una e sa fie ingaduinta pe chestii neprecizate si alta e sa fie pacat condamnat insasi de Domnul.
Ingaduinta a fost lasata pentru vaduvi, caci nimeni nu ar fi avut curajul sa combata pe fata cuvantul Domnului

"Cine isi lasa sotul pacatuieste, si cine ia pe cea lasata de sot pacatuieste de asemenea"

In toate cele 4 Evanghelii se gaseste aceasta porunca explicita.
Si la apostolul Pavel la fel era

Biserica a exagerat si a extins ingaduinta initiala pentru vaduvi si la cei care divorteaza cat le traieste sotul

Citat:
În dreptul fiecărui păcat din listă, la rugăciunile de seară ori dinainte de împărtășanie, încerc să conștientizez pe care le-am făcut și pe care nu. Evident, pe cele pe care nu le-am făcut nici nu mă pocăiesc... lăsându-le pentru data viitoare (sper să nu :)
|
Cele dinainte de impartasanie sunt vreo 300. Si eu am constat ca multe nu le am facut sau nu gandesc in spiritul acelor pacate.
Dar cred ca e un pericol pentru amandoi sa zicem simplu :"nu am facut" .

Mai intelept sa zicem le-as putea face, sau poate le-am facut dar nu imi dau seama.

Citat:
Dacă duhovnicul tău nu alocă suficient timp spovedaniei, poate trebuie căutat altul.
Unde sa gasesti pe cineva cu timp ?
In plus sincer ,in necredinciosia mea ,imi e si frica sa nu imi dea ceva canon , si sa nu il fac, desi ce am mai primit altadata nu era asa greu

Citat:
Dacă rugăciunea poate deveni neîncetată, la fel și pocăința, care este nedezlipită de ea.
Mai simplu ar fi cu rugaciunea ca macar se exprima prin cuvinte.
Pocainta are nevoie de gandire asupra ta , de nepartinire, de mult lapte alb pentru a simti musca pacatului.

Dar da, cand sunt practicate cu adevarat, ambele sunt nedezlipite, dar cum ai mai zis si in alte parti, motorul lor trebuie sa fie undeva deasupra vointei,pentru a deveni neintrerupte.

Omul intervine cu intelepciunea si vointa sa, harul le amesteca in creuzetul sau , si naste dragostea , care e motorul duhului si atunci rugaciunea si pocainta devin o a 2 a natura.

Citat:
Poate gândindu-ne la consecințele nefaste pe care le-am produs în viețile altora. Sau la cele bune pe care nu le-am produs.
Da, tre sa ne gandim, si mai mult decat gandit, sa simtim dureros enormitatea raului facut apropelui.

O mentiune speciala pentru binele care nu l-am facut.
Cred ca si acesta e cuprins in Evanghelii in pilda talantului.
E un pacat sa nu faci binele ,la fel de mare cat e sa faci raul.

Cine se culca pe urechea ca e corect si nu greseste(ca cel care a ingropat talantul), dar nu se ingrijeste cum sa faca bine celorlalti, e mai aspru criticat de Domnul decat fiul cel ratacitor care a risipit talantul sau la roata vietii,caci macar acela s-a cait.

Citat:
Nimic nu este doar al nostru, iar pocăința vine dintr-o conștiință iluminată de har. Unde nu-i credință, nu poate fi nici pocăință (ci doar căință, regret); iar unde este credință, este și har.
Aici cred totusi ca daca ai pocainta adevarata ai si credinta . Talharul de pe cruce nu era vreun credincios , nu a impresionat ca altii pe Domnul prin credinta Sa, dar pocainta in fata mortii si apararea Celui de langa el , i-a adus instantaneu credinta

Citat:
. Reproșurile lor ne pot fi de folos, întorcându-le în favoarea noastră, dacă vrem să ne cunoaștem și umbrele sufletului, iar nu doar partea luminoască, cu care ne place să ne identificăm. Poate aceste reproșuri nu sunt întotdeauna corecte, așa că trebuie să ne folosim discernământul, dar nici să ne dezvinovățim cu orice preț. Ba poate uneori ne este mai de folos să ne asumăm chiar și vini pe care nu le avem – dar atunci ne-am asemăna sfinților din Pateric. Nu știu dacă n-ar fi prea mult.

Pe mine încă nu m-ai supărat, așa că nu prea te pot ajuta în sensul ăsta, dar poate ai mai mult noroc din partea colegilor forumiști :)
Nu doar a supara pe cineva este util de semnalat ,ci orice feedback dam celuilalt ii e util.
Pentru ca altfel el traieste in lumea sa, si ar avera nevoie sa stie cum e de fapt vazut din exterior.
Dar sa dam feedback doar celui care il doreste si are nevoie de el, altfel nu facem decat sa il judecam, daca nu suntem aliniati cu nevoia lui.
Reply With Quote
Răspunde