Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.12.2025, 20:47:25
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit Intrebari despre pocainta

Cu pocainta a inceput Ioan ,cerand-o celor ce veneau la botezul cu apa , cu pocainta a continuat Hristos vestirea Imparatiei.

"Pocaiti-va ,caci Imparatia cerurilor s-a apropiat !"

Cand oare e pocainta adevarata ,caci simpla marturisiere a unui defect in sinea ta sau fata de altii, nu asigura si calitatea marturisrii, faptul ca ai simtit cu adevarat regret pentru pacatul tau?

Cum sa stii ce e pacat si pentru fapte mai putin clasificate, gen pierdutul timpului cu activitati lumesti, jocul de noroc ,dependenta de cumparaturi etc?

Cum sa stii ce nu e pacat ,chiar daca Domnul zice ca este, gen casatoria a 2 a daca nu e caz de ramas vaduv?

Cum sa faci in rugaciunile zilnice cand sunt insirate posibilele pacate, si nu ai facut pacatul despre care te rogi sa iti fie iertat ,dar poate altadata l-ai facut?

Ce pacate sa selectezi pentru spovedanie caci timpul e scurt atunci?

Cum sa faci sa ai mereu prezenta in minte pocainta sa o transformi intr-o stare de spirit , fara neaparat scanarea mecanica a pacatelor proprii ,sau poate cu ea ?

Cum sa vezi meditand la trecut grozavia pacatelor proprii?

Cum sa te rogi pentru pocainta , deoarece se presupune ca ar trebui sa o ai tu?

Si o ultima rugaminte, deoarece scrisul cuiva poate spune cate ceva despre caracterul sau, ce defecte credeti ca am avut fie cat si ma cunoasteti putin de pe acest forum ? Puteti scrie si in privat daca va e jena sa judecati, dar pe mine ma ajuta .
Reply With Quote
Vechi 14.12.2025, 21:09:05
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Cu pocainta a inceput Ioan ,cerand-o celor ce veneau la botezul cu apa , cu pocainta a continuat Hristos vestirea Imparatiei.

Dar oare ce inseamna acest lucru cu adevarat?

...avand in vedere ca in Evanghelii nici un personaj ajutat, vindecat, iertat, salvat de la o nenorocire, refacut total la nivel celular de catre Iisus nu vorbeste, nu listeaza, nu mentioneaza pacatele proprii ci doar ia aminte la ce ii spune Iisus. La fel su la raul Iordan, Ioan doar ii boteaza, nu ii intreaba despre pacate.
Este de meditat...
Vechi 14.12.2025, 21:33:58
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Dar oare ce inseamna acest lucru cu adevarat?

...avand in vedere ca in Evanghelii nici un personaj ajutat, vindecat, iertat, salvat de la o nenorocire, refacut total la nivel celular de catre Iisus nu vorbeste, nu listeaza, nu mentioneaza pacatele proprii ci doar ia aminte la ce ii spune Iisus. La fel su la raul Iordan, Ioan doar ii boteaza, nu ii intreaba despre pacate.
Este de meditat...
In inteles comun inseamna sa iti para rau de pacatele tale, sa le constientizezi.

Dar in mod pozitiv, adica sa ai atata iubire in suflet, incat sa regreti orice mica/mare pata care au umbrit-o in trecut

Exemplu potrivit este vamesul, desi nu spune ca a nedreptatit, totusi spune ca e gata sa despagubeasca , deci realizeaza cat de dureros e sa nedreptatesti

In Biblie avem totusi desfranata care nu a trebuit sa marturiseasca pacatele proprii ca toata lumea le stia, dar nici nu a cerut nimic, ci statea doar la picoarele Domnului si plangea.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2025, 22:16:55
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
In inteles comun inseamna sa iti para rau de pacatele tale, sa le constientizezi.

Dar in mod pozitiv, adica sa ai atata iubire in suflet, incat sa regreti orice mica/mare pata care au umbrit-o in trecut
Mda, nu stiu ce sa zic. Realitatea vietii pe care o traim bate orice carte sau film.
Ai lucrat sau ai cunostinte care lucreaza pe la Penitenciare, in Invatamant, politica, vamesi, alte institutii... sa vezi cati oameni constientizeaza, se schimba sau le pare cu adevarat rau?

Citat:
Exemplu potrivit este vamesul, desi nu spune ca a nedreptatit, totusi spune ca e gata sa despagubeasca , deci realizeaza cat de dureros e sa nedreptatesti

In Biblie avem totusi desfranata care nu a trebuit sa marturiseasca pacatele proprii ca toata lumea le stia, dar nici nu a cerut nimic, ci statea doar la picoarele Domnului si plangea.
Trebuie privit cu atentie in jurul nostru ce se intampla, la stiri, prin comune, sate, orase si sa invatam . La nivel idealist/carti/legende/traditii poti gandi orice, dar realitatea vietii noastre reale, IMEDIATE este cea mai crunta. Uite-te si tu in tara prin ce dezastru trece marea majoritate. Evident elitele cu bani stau si se amuza.

Faza asta cu " te stie tot satul" este cu dus si intors. Trebuie studiata Psihologia umana pentru a intelege dinamica barfei si a prostiei omenesti prevalente.
Vechi 14.12.2025, 22:28:00
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Cred că asta înseamnă că Împărăția cerurilor rămâne inaccesibilă fără conștientizarea păcatelor proprii și desprinderea, prin regret, de ele. Nu poți deveni om nou dacă nu te desparți de cel vechi.

Citat:
Cand oare e pocainta adevarata ,caci simpla marturisiere a unui defect in sinea ta sau fata de altii, nu asigura si calitatea marturisrii, faptul ca ai simtit cu adevarat regret pentru pacatul tau?
Țin să remarc faptul că te postezi cel mai adesea într-o stare interogativă, dilematică, și sunt de părere că această stare este una fertilă pentru că deschide inima către răspunsurile pe care Dumnezeu însuși le dă, în ultimă instanță. Treaba noastră, ca oameni, este să (ne) punem întrebări bune (și să le evităm pe cele proaste). Iar întrebările despre pocăință cred că sunt dintre cele mai benefice pentru sporirea duhovnicească. De multe ori, răspunsul nu întârzie să apară chiar în inima celui care a născut întrebarea, așa că este posibil ca tu deja să îl știi.

Ai mare dreptate aici, că de multe ori se întâmplă ca mintea să se conștientizeze de unele păcate, dar inima să rămână rece, să nu simtă niciun regret. Și cred că numai lucrarea harului ne poate înmuia inima și să ne dea adevărată pocăință, poate chiar cu lacrimi, cum știm că se întâmplă la cei mai înduhovniciți.

Citat:
Cum sa stii ce e pacat si pentru fapte mai putin clasificate, gen pierdutul timpului cu activitati lumesti, jocul de noroc ,dependenta de cumparaturi etc?
Inclusiv cu ajutorul duhovnicului. Pe mine m-a conștientizat mai mult de faptul că pierderea vremii este un păcat mare, timpul fiind o resursă prețioasă, un dar al lui Dumnezeu; un talant, aș spune, care trebuie lucrat și sporit.

Citat:
Cum sa stii ce nu e pacat ,chiar daca Domnul zice ca este, gen casatoria a 2 a daca nu e caz de ramas vaduv?
Biserica nu spune altceva decât Domnul, a doua și a treia căsătorie sunt pogorăminte, se îngăduie ca o slăbiciune, cu iertare. De altfel, dacă ambii soți au mai fost căsătoriți, a doua căsătorie nu mai este taină, se face o slujbă diferită, cu caracter de... pocăință (penitențial).

Citat:
Cum sa faci in rugaciunile zilnice cand sunt insirate posibilele pacate, si nu ai facut pacatul despre care te rogi sa iti fie iertat ,dar poate altadata l-ai facut?
În dreptul fiecărui păcat din listă, la rugăciunile de seară ori dinainte de împărtășanie, încerc să conștientizez pe care le-am făcut și pe care nu. Evident, pe cele pe care nu le-am făcut nici nu mă pocăiesc... lăsându-le pentru data viitoare (sper să nu :)

Citat:
Ce pacate sa selectezi pentru spovedanie caci timpul e scurt atunci?
Dacă duhovnicul tău nu alocă suficient timp spovedaniei, poate trebuie căutat altul.
Citat:
Cum sa faci sa ai mereu prezenta in minte pocainta sa o transformi intr-o stare de spirit , fara neaparat scanarea mecanica a pacatelor proprii ,sau poate cu ea ?
Dacă rugăciunea poate deveni neîncetată, la fel și pocăința, care este nedezlipită de ea.

Citat:
Cum sa vezi meditand la trecut grozavia pacatelor proprii?
Poate gândindu-ne la consecințele nefaste pe care le-am produs în viețile altora. Sau la cele bune pe care nu le-am produs.

Citat:
Cum sa te rogi pentru pocainta , deoarece se presupune ca ar trebui sa o ai tu?
Nimic nu este doar al nostru, iar pocăința vine dintr-o conștiință iluminată de har. Unde nu-i credință, nu poate fi nici pocăință (ci doar căință, regret); iar unde este credință, este și har.

Citat:
Si o ultima rugaminte, deoarece scrisul cuiva poate spune cate ceva despre caracterul sau, ce defecte credeti ca am avut fie cat si ma cunoasteti putin de pe acest forum ? Puteti scrie si in privat daca va e jena sa judecati, dar pe mine ma ajuta .
Cei mai potriviți pentru asta sunt cei pe care i-am supărat și care de regulă conviețuiesc cu noi sau în apropierea noastră. Reproșurile lor ne pot fi de folos, întorcându-le în favoarea noastră, dacă vrem să ne cunoaștem și umbrele sufletului, iar nu doar partea luminoască, cu care ne place să ne identificăm. Poate aceste reproșuri nu sunt întotdeauna corecte, așa că trebuie să ne folosim discernământul, dar nici să ne dezvinovățim cu orice preț. Ba poate uneori ne este mai de folos să ne asumăm chiar și vini pe care nu le avem – dar atunci ne-am asemăna sfinților din Pateric. Nu știu dacă n-ar fi prea mult.

Pe mine încă nu m-ai supărat, așa că nu prea te pot ajuta în sensul ăsta, dar poate ai mai mult noroc din partea colegilor forumiști :)
Vechi 14.12.2025, 22:35:38
Senior Member

Implicit

Citat:
Mda, nu stiu ce sa zic. Realitatea vietii pe care o traim bate orice carte sau film.
Ai lucrat sau ai cunostinte care lucreaza pe la Penitenciare, in Invatamant, politica, vamesi, alte institutii... sa vezi cati oameni constientizeaza, se schimba sau le pare cu adevarat rau?

Trebuie privit cu atentie in jurul nostru ce se intampla, la stiri, prin comune, sate, orase si sa invatam . La nivel idealist/carti/legende/traditii poti gandi orice, dar realitatea vietii noastre reale, IMEDIATE este cea mai crunta. Uite-te si tu in tara prin ce dezastru trece marea majoritate. Evident elitele cu bani stau si se amuza.

.
Si pe vremea lui Ioan erau la fel de multi, si totusi au dat buzna in pustie.

Mantuirea este personala , poate sa se duca totul de rapa in jurul tau,noi suntem in primul rand responsabili pentru pacatele noastre, asa cum era la Lot in Sodoma inconjurat de pacat , cu toate acestea el tinea calea curateniei ,si a ospitalitatii.

Si daca am avea pocainta, i-am ajuta indirect si pe ceilalti, caci am fi smeriti , si ar fi o mangaiere pentru ei , sa vada ca exista inca pe lume bunatate care reuseste sa isi invinga tendintele animalice proprii,prin pocainta.

Si in jur unii din ei le pare rau probabil dupa faptele lor rele,nimeni nu poate stii ce e in sfuletul omului,poate nu isi vad anumite defecte.
Poate au o pocainta mai mica, nu generalizata, astfel ca nu se vede asa limpede in afara.
Reply With Quote
Vechi 14.12.2025, 23:21:38
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Mantuirea este personala , poate sa se duca totul de rapa in jurul tau,noi suntem in primul rand responsabili pentru pacatele noastre, asa cum era la Lot in Sodoma inconjurat de pacat , cu toate acestea el tinea calea curateniei ,si a ospitalitatii.
Asa este, suntem responsabili pentru ce facem noi, insa vezi tu, problema se pune si in "cat ii dam Cezarului" cu iubire mare, indiferenta( ca doar sunt banii politicianilor, ca ei sa traiasca bine fiind ai mamonei) si fara "judecata" cum zici tu.

Care este limita de renuntare la banii munciti din greu, cu efort mare si suferinta in multe cazuri, banuti care ne asigura un trai cat de cat.
Pacatuim daca vrem sa traim mai civilizat?

Pana unde sa ii tot dam Cezarului?
Oare pana ajungem sa dormim pe strada, in cotloane, in masini, rulote, case parasite, pe camp?

In cazul nostru ne-a salvat faptul ca Iliescu in 90 a primit ordin de la Stapani sa permita aoricarui amarat venit in orase de la coada vacii sa-si rascumpere apartamantul in care locuia dat de Nea Nicu.

MARE NOROC!
Vechi 14.12.2025, 23:43:59
Senior Member

Implicit

In ce sens vorbesti de limita ,cat sa ii dam Cezarului?
Adica pana la ce limita sa nu ne revoltam?
Ce am putea face?

Si este vreo legatura cu pocainta? Adica daca suntem prea pocaiti induram mai mult si nu ne mai revoltam?

Explica mai bine sensul la ce ai scris
Reply With Quote
Vechi 15.12.2025, 00:37:25
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
In ce sens vorbesti de limita ,cat sa ii dam Cezarului?
Adica pana la ce limita sa nu ne revoltam?
Ce am putea face?

Si este vreo legatura cu pocainta? Adica daca suntem prea pocaiti induram mai mult si nu ne mai revoltam?

Explica mai bine sensul la ce ai scris
Nu, pocainta conform lui Ioan si Iisus, varul sau, are legatura directa cu banii pe care-i detii.
Faptul ca Iisus nu spune CAT ANUME sa-i dam Cezarului, inseamna ca suma este nelimitata.
Ca hai sa o spunem pe aia drepta, nu vraja marii, TOTUL in lumea asta este despre BANI.

Si Iisus stia asta si vedea prin toti cine si ce face cu banutii dositi cu grija.

Da, vamesul de care amintesti da inapoi pagubitilor o suma, dar oare isi da toata averea inapoi saracilor pentru a SE POCAI si astfel a-si lasa familia in fundul gol?
Pai inainte de toate il omoara nevasta-sa!

Prostituata la picioarele lui Iisus crezi ca practica prostitutia de placere sau pentru ca acasa o astepta saracia crunta, adictii, vre-un copil mic, parinti bolnavi si nevoiasi, casa care sta sa cada pe ei.
Nici nu a trebuit sa se pocaiasca deoarece Iisus vedea prin acea amarata toata viata ei posibil presarata de sacrificii personale pentru semenul ei.

Revenind la "Si este vreo legatura cu pocainta"... deducem ca totul in cazul pocaintei se rezuma la BANI si serviciul PE ALTARUL BANULUI.
De aceea asa cum ai mentionat si tu, cand incepem sa spunem lucrurilor pe nume, se lasa tacere totala.

Practic reiese ca pocainta este doar o visare, o fantezie nstrusnica in capul oamenilor, nu? adevaratul pocait fiind omul strazii(evident ca doar unii dintre ei nu si clanurile interlope golanesti si robii lor), om al strazii fara propietati si conturi, care cerseste si nu are de nici unele si care doarme prin scarile blocurilor sau sheltere de homelesi. Pai nu?

Restul asa zisilor pocaiti profesionali, care conducem mertane, case, neveste si copii relaxati, plimbati prin lume, conturi grase, terenuri, vacante exotice, joburi smechere cu munca putina si bani garla, saci, cufere pline, doar ne prefacem ca ne-am pocait.

Last edited by cozia; 15.12.2025 at 00:50:09.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2025, 14:19:06
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Da, vamesul de care amintesti da inapoi pagubitilor o suma, dar oare isi da toata averea inapoi saracilor pentru a SE POCAI si astfel a-si lasa familia in fundul gol?
Pai inainte de toate il omoara nevasta-sa!
Păi a cam dat tot

Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.

-50% din start săracilor,
- pagubă/spoliere/mulgere rapace/ extorcare/ strîmbătate comisă - x4 valoarea daunelor din - 50% ramasă.

Având în vedere că ei trăiau din șpăgi, ciubucuri, șperțuri, strâns cu ușa, executări silite arbitrare* extra-judiciare - rezultă că a dat tot înapoi, vameșii nu trăiau din salariu.