Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.06.2013, 20:54:59
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Fenomenul obedienței

Hristos a înviat!
Am citit, acum mai mult timp, într-o revistă de psihologie, un articol interesant și bine argumentat despre calamitățile pe care fenomenul obedienței le poate produce în relațiile noastre sociale. Articolul este adresat mai ales celor neavizați în domeniul psihologiei și prezintă un experiment științific, realizat acum mai mult timp, ce demonstrează până unde poate merge obediența... și de ce sunt capabili cei care au se supun orbește, necreștinește, oricărei persoane pe care ei o pot asocia cu ideea de autoritate.
http://www.infopsihologia.ro/2011/12...ul-obedientei/
Cei care, în numele credinței, se exprimă împotriva gândirii libere (care, de fapt, este virtute creștină!) și proslăvesc duhul obedienței (numindu-l "ascultare necondiționată") vor avea, cu siguranță, o temă de meditație...
Dumnezeu ne-a dat rațiunea, ca și orice alt talant (dar) ca s-o sporim, să nu fim copii în gândire (cf. I Cor14, 21), ci să fim inteligenți și cu simț critic/ dreaptă socotință. Capacitatea de a avea inițiative, gândirea liberă și simțul critic sunt daruri ale lui Dumnezeu, iar obediența, ca și sora ei bună slugărnicia, constituie un păcat grav, o nesocotire a libertății noastre pe care ne-a dat-o bunul Dumnezeu.
Știu că, fiind foarte obosită și distrată în perioada aceasta (așa voi fi până la sfârșitul lunii, când termin cu examenele...), m-am exprimat destul de laconic și neîngrijit, dar sper că s-a înțeles mesajul.
Sfântul Justin Martirul și Filosoful, în Apologia I, scria atât de frumos că noi, creștinii, suntem "copii ai inițiativei și ai științei"; așa să ne ajute Dumnezeu!
P. S. Ascultare totală și necondiționată, bazată pe încredere, libertate și iubire, I se cuvine doar lui Dumnezeu.
În relațiile dintre noi, însă, orice exces de virtute devine păcat. Tot astfel, ascultarea (care, înflăcărată de încredere și dragoste față de semeni, poate fi o virtute), atunci când devine irațională, exagerată, "necondiționată", se transformă în exces, așadar în... păcat, fiindcă se opune libertății și datoriei de a gândi cu propria rațiune.
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 04.06.2013 at 21:02:14.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare