![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Hristos a înviat!
Am citit, acum mai mult timp, într-o revistă de psihologie, un articol interesant și bine argumentat despre calamitățile pe care fenomenul obedienței le poate produce în relațiile noastre sociale. Articolul este adresat mai ales celor neavizați în domeniul psihologiei și prezintă un experiment științific, realizat acum mai mult timp, ce demonstrează până unde poate merge obediența... și de ce sunt capabili cei care au se supun orbește, necreștinește, oricărei persoane pe care ei o pot asocia cu ideea de autoritate. http://www.infopsihologia.ro/2011/12...ul-obedientei/ Cei care, în numele credinței, se exprimă împotriva gândirii libere (care, de fapt, este virtute creștină!) și proslăvesc duhul obedienței (numindu-l "ascultare necondiționată") vor avea, cu siguranță, o temă de meditație... Dumnezeu ne-a dat rațiunea, ca și orice alt talant (dar) ca s-o sporim, să nu fim copii în gândire (cf. I Cor14, 21), ci să fim inteligenți și cu simț critic/ dreaptă socotință. Capacitatea de a avea inițiative, gândirea liberă și simțul critic sunt daruri ale lui Dumnezeu, iar obediența, ca și sora ei bună slugărnicia, constituie un păcat grav, o nesocotire a libertății noastre pe care ne-a dat-o bunul Dumnezeu. Știu că, fiind foarte obosită și distrată în perioada aceasta (așa voi fi până la sfârșitul lunii, când termin cu examenele...), m-am exprimat destul de laconic și neîngrijit, dar sper că s-a înțeles mesajul. Sfântul Justin Martirul și Filosoful, în Apologia I, scria atât de frumos că noi, creștinii, suntem "copii ai inițiativei și ai științei"; așa să ne ajute Dumnezeu! P. S. Ascultare totală și necondiționată, bazată pe încredere, libertate și iubire, I se cuvine doar lui Dumnezeu. În relațiile dintre noi, însă, orice exces de virtute devine păcat. Tot astfel, ascultarea (care, înflăcărată de încredere și dragoste față de semeni, poate fi o virtute), atunci când devine irațională, exagerată, "necondiționată", se transformă în exces, așadar în... păcat, fiindcă se opune libertății și datoriei de a gândi cu propria rațiune. Doamne ajută!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca Last edited by laurastifter; 04.06.2013 at 21:02:14. |
|
|||
|
|||
![]()
Astăzi la ora de religie copiii din clasa I, unde Tudor este elev, au aflat de la profesoara lor că "ascultarea de fapt nici nu există". După ce a făcut această afirmație profesoara a plecat, lăsînd ca temă copiilor să cugete la această afirmație. Vor discuta ora viitoare subiectul, mai în amănunt.
Tudor a cugetat deja și mi-a spus pe seară opinia lui, care sună cam așa: "Doamna a vrut, cu siguranță, să ne provoace să gândim. E tare bine să gândești, tati, ai avut dreptate! Știi, eu când gândesc simt așa o plăcere de parcă aș zbura cu un cornet de înghețată aromată prin cer... E un fel de bucurie dulce, nu știu cum să zic... Aproape ca la rugăciune. Așa, să revin, că mi-am dat seama ce ar putea să ne spună profa. Eu, după cum ai observat, nu sunt prea ascultător. Mi-am dat și seama de ce: oamenii mari, chiar și tu și mami, aduc mereu argumente sau sfaturi doar dintr-o parte. De exemplu, tu mi-ai arătat ieri de ce să-mi vând telefonul primit ca premiu la concurs (Tudor a câștigat un premiu la șah) dar nu ai arătat nici un motiv pentru care l-aș putea păstra... Eu nu prea am încredere în sfaturi de genul ăsta, să nu te superi... Nu pot să te ascult pentru că simt că vrei să mă păcălești, să mă forțezi. Dimpotrivă, eu am descoperit că nici un lucru nu e cu totul bun sau cu totul rău. Mai mult, Dumnezeu ne pune în față și răul și binele și ni le argumentează pe amândouă. Nu așa m-ai învățat? Nu avem noi de ales și moartea și viața? Nu alegem una din acestea două? Și uite, aici e de fapt poanta: eu nu pot asculta decât acolo unde am de ales. Unde nu am de ales pot să mă supun, da, dar cred că asta nu e de la Dumnezeu, tati... Eu cred că Dumnezeu ne-a creat liberi să alegem. Dacă asta e ascultarea la care ne cheamă oamenii mari, eu sunt ascultător. Dacă nu, atunci eu aleg să fiu neascultător. Acum, dacă am zis bine, îmi iei o înghețată?...:) Te rooog!" Nu știu dacă a zis bine dar cred că a adus o contribuție la tema topicului. Mi-a dat voie să o scriu aici, înainte să meargă la culcare. E a doua lui postare, după cadoul către ceilalți copii, de 1 Iunie. Se pare că avem așadar un nou forumist, în vârstă de 7 ani. Cred că ar fi momentul să-i fac un cont, de nu încalc cumva o regulă a forumului (o încalc?). Să nu vă supărați dacă uneori se exprimă copilărește, vă rog!...:) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar gândirea liberă este lăudată și de o mulțime de atei, liber cugetători... Cred că și cu spiritul gândirii libere se poate aluneca în diverse rătăciri. Important este să știm de cine să ascultăm. Așa cred eu. |
|
|||
|
|||
![]()
Dacă Ekaterina a amintit de filmul Secta, mă gândesc la După dealuri.
Ce să se fi întâmplat acolo? De ascultat, fata aceea ar fi putut să asculte, părintele și maicile fiind evident oameni de toată isprava, creștini în toată puterea cuvântului. Oare nu mai avea libertatea de a alege? De a distinge între bine și rău? Păcatul se înstăpânise definitiv în ea, supunîndu-i capacitatea de a alege? Sau, poate, pur și simplu obediența din copilărie (fenomen specific mediilor instituționalizate de la noi) rodise, mai târziu, fructul otrăvit... Mă tem uneori că obediența este prima fațetă a unei depersonalizări care, mai târziu, își va arăta cealaltă parte, a rebeliunii. Atât obediența cât și rebeliunea sunt acte/stări de patologie a capacității discernământului. Mesajul "tu ești mic, nu știi nimic, ascultă-mă pe mine" va fi răsplătit de viitorul tânăr sau adult cu "ți-ai dus traiul, ți-ai mâncat mălaiul, acum ascultă-mă tu pe mine". Aș aduce în discuție tema puterii. Iubire versus putere. Obedientul este un om strivit de alt om care, neavînd iubire s-a străduit să demonstreze că are putere. Rebelul este revanșa, tot pe axa puterii. O lume fără iubire este un templu cu trepte mânjite de sânge. Mulți închinători rabdă Dumnezeu în acest templu sinistru... P.S. Romanul "Puterea și gloria", scris de englezul (catolic) Graham Greene, ilustrează această chestiune a confuziei dintre axele puterii și iubirii. Aventura tragică a ultimului preot supraviețuitor dictaturii lui PapaDoc este un preambul la Apocalipsă și o sugestie că, într-un fel sau altul, ne înfruptăm deja din timpurile de pe urmă... Dar Gloria, gloria omului lui Dumnezeu (preotul din urmă al unei lumi fumegînde în catranul urii) rămâne sămânță a nădejdii, mai departe. Last edited by cezar_ioan; 05.06.2013 at 13:58:47. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu siguranta ca si cu spiritul gandirii libere se poate aluneca in diverse rataciri, mai ales acolo unde este mandrie si mai putina sinceritate, dar personal cred ca mai rau este sa iti lipseasca aceasta gandire libera. |
|
|||
|
|||
![]()
Aș zice că avem nevoie de discernământ. Să distingem binele de rău, situațiile în care e bine să ascultăm de cineva mai experimentat de situațiile în care e cazul să luăm propriile decizii.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu i-a fost testata capacitatea de discernamant, ci nivelul obedientei. In ce masura a afectat acest experiment psihicul 'copiilor' lui Avraam, generatie dupa generatie? Poate fi o tema de doctorat.
Last edited by florin.oltean75; 05.06.2013 at 18:39:52. |
|