![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sfantul Atanasie cel Mare arata ca spiritul,partea cea mai curata a sufletului uman (cunoscut si ca minte) petrece in cap - adica in creier.
Si Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica arata aceasta. Este uimitor cum Sfantul Ioan Damaschinul la Dogmatica arata cu 1300 de ani ani in urma despre modul in care se transmit vederea,auzul,mirosul,gustul si pipaitul la creier si ca anume aceasta se face prin nervi. Acum se transmit de la creier la suflet e o taina normal. Din extraordinara complexitate a creierului uman se poate intelege si mai uimitoarea complexitate a spiritului (mintii) care normal nu poate fi descrisa in cateva cuvinte si cum se poate intelege numai Dumnezeu cunoaste cum este cu adevarat ca Dansul l-a creat. |
|
|||
|
|||
![]()
Ar fi interesant sa dai citatele respective.
Este o aparenta ca mintea petrece în cap. Aceasta aparenta e data de faptul ca în cap sunt principalele organe de simt, ochii si urechile si din aceasta cauza acolo graviteaza atentia omului si "localizarea" spatiala a constiintei de sine. Sufletul e chipul lui Dumnezeu în om, este imaterial asa ca mintea nu are cum sa fie materiala. La fel, senzatiile trupesti sunt si ele imateriale. SIstemul nervos este creat de Dumnezeu pentru ca toate în lumea creata trebuie sa aiba o explicatie materiala. Si animalele au sistem nervos dar nu au suflet. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu cata minunatie este in creierul uman, dar stiu ca are o forta atat de colosala incat, noi nu devenim decat niste manipulati ai acestui colos, adaptat in mod bizar la toate conditiile posibile de supravietuire.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Poate un om in urma unui accident cerebral din amabil, educat, cu bun simt si inspirat in deciziile sale sa devina grosolan, nesimtit, si neinspirat in deciziile de viata? Se pare ca da.. De ce..aici e o intrebare interesanta cu raspunsuri si mai interesante.. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai petrece in chip tainic in creierul uman.
Se poate vedea la Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul: "Organul puterii de cugetare este cavitatea medie a creierului și sufletul animal care este în el". Si deasemenea Sfantul Grigorie Palama arata de la Sfantul Atanasie cel Mare aceasta. Sfantul Atanasie cel Mare arata ca "sediul inteligentei mintii se afla in creier ". (http://www.scribd.com/doc/4061105/Ie...unea-lui-Iisus). Sfantul Simeon Noul Teolog arata ca Dumnezeu la un moment dat se arata in chip de lumina stralucitoare care i se pogoara pe crestet. De aceea Sfintii se picteaza cu aureole in jurul capului. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai nu mai frate Alin creierul e doar o interfata intre trup si suflet.
Si ajuta la gandirea materiala adica imagistica daca omul a dus o viata crestina fara excese la alcool si relatii sexuale care "ard" pur si simplu neuronii. Mania,ura,supararea deznadejdea iar "ard" neuronii. Mancarea fara grasimi multe si usoara de asemenea e buna pentru sanatatea creierului. |
|
|||
|
|||
![]()
Cine poate sa contrazica ceea ce a spus Sfantul Ioan Damaschinul in Dogmatica sa? Daca asa a spus, asa o fi desi eu, ca pacatos de rand, am o alta reprezentare in mintea mea despre ce inseamna spiritul, sufletul si mintea, precum si corelatiile dintre ele dar ce conteaza. Cu siguranta eu gresesc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
CItatul complet din cartea de la linkul tau e urmatorul: Din contră, propriul nostru efort rezidă în revenirea mintii în inimă, întrucât trupul nu e o temnită a sufletului, ci o lucrare pozitivă de creatie a lui Dumnezeu. Din acest motiv, în „Tomul aghioritic”, Sfântul Grigorie prezintă două texte din Sfintii Părinti ai Bisericii. Unul îi apartine Sfântului Atanasie cel Mare care afirmă că sediul inteligentei sufletului este în creier, iar celălalt este luat de la Sfântul Macarie cel Mare care arată că sediul energiilor mintii este în inimă. Afirmatia Sfântului Grigorie de Nissa că mintea „fiind netrupească, nu se află nici înlăuntrul, nici în afara trupului” nu este opusă învătăturilor Sfintilor Părinti întrucât atunci când acestia afirmă că mintea se află în trup, ei înteleg prin aceasta că este unită cu trupul. Asa precum intrarea Cuvântului lui Dumnezeu în pântecele Prea Curatei Fecioare nu se opune faptului că Aceasta, fiind netrupesc, nu se află într-un loc, întrucât Cuvântul a intrat în pântece si S-a unit cu propria noastră fire deasupra oricărei întelegeri si în urma nemărginitei iubiri a lui Dumnezeu, acelasi lucru poate fi afirmat si despre minte. Oricum, în starea sa firească, mintea se află în inimă ca într-un organ, si nu ca într-un vas si acest lucru ne dovedeste prezenta unui om matur si împlinit. Intrarea mintii în inimă reprezintă curătia ei si faptul că devine astfel capabilă de a primi Revelatia divină, întrucât mintea omenească este organul prin care Dumnezeu poate fi contemplat. Dupa cum se vede, sensul textului este ca mintea e în inima, nu în cap. Am vazut ca ai ignorat ce am spus, ca asa cum mintea lui Dumnezeu nu are nevoie de creier, nici a omului. Potrivit logicii tale trupurile înviate vor avea creier dar ce te faci ca neuronii aceia vor trebui sa fie nemuritori. Citat:
Ai dreptate ca mâncarea cu grasimi îngroase judecata, dar aceastadin pricina senzatiilor trupesti ce decurg din alimentatia cu grasimi, senzatii care creaza neastâmpar trupesc care face ca sufletul sa nu se poata aduna. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai frate Traditie poftim priveste aci icoana pogorarii Duhului Sfant si spune-mi fratia ta unde sunt desenate limbile de foc pogorandu-se peste Sfintii Apostoli.
![]() Daca imaginea asta pare prea mica imaginea iata aci una mai cuprinzatoare: [COLOR=#1f5e83]http://www.antiochian.org/1177083450[/COLOR] Si alta de la mitropolia greaca crestin ortodoxa din SUA: http://www.goarch.org/special/listen...hare/pentecost Nu stiu la ce se referea Sfantul Grigorie Palama cu ce zice Sfantul Macarie cel Mare zicand ca sediul lucrarilor mintii se afla in inima dar cred ca inima se folosea aci cu sensul de adancul sufletului. Unde e adancul sufletului?Adancul sufletului e si in subconstient cum arata tot Sfantul Ioan Damaschinul.Adica in creierul mic.Ca acolo petrece sufletul animal adica dorinta si lucrarea irascibila.(tot Sfantul Ioan Damaschinul arata asta.Sfantul Ioan Damaschinul asa "naiv" era ca stia de nervi la anul 700...care abia prin vremea noastra s-au descoperit...) Nicidecum in inima de carne. La crestin ortodocsi nu exista absolut nicio icoana care sa puna accent pe inima ca organ anatomic si traditia nu poate fi negata. Nici parintele Dumitru Staniloae nu a invatat vreodata ceva cu privire la inima de carne. Te-as ruga mai frate Traditie sa imi arati o icoana veche crestin ortodoxa care sa nu aibe Sfintii desenati cu aureole la cap. Se poate observa ca aureolele cuprind tot capul adica si creierul mic pentru aceea caci Sfintii au tot sufletul vindecat si unit cu Dumnezeu. Cea cu Maica Domnului cu Domnul nostru Iisus Hristos pe piept de fapt nu e pe piept ci arata pe Domnul nostru Iisus Hristos petrecand in pantecele Maicii Domnului adica vremea cand Maica Domnului purta pe Domnul nostru Iisus Hristos in pantece. Ce sa inteleg ca toate Sfintele Icoane crestin ortodoxe sunt pictate gresit la crestinii ortodocsi si trebuie sa facem si noi precum catolicii cultul "Sfintei Inimi"? Sau precum yoghistii care zic ca centrul omului se afla in piept? Da eu daca arat cuiva pieptul Domnului nostru Iisus Hristos il recunoaste? Sau il recunoaste dupa fata? Sau daca va pun aci pe forum o poza cu pieptul meu si ma vedeti pe strada ma recunoasteti? Da daca va pun o poza cu fata mea si apoi ma vedeti pe strada ma recunoasteti? Care credeti ca e mai corecta dintre variante? Oare pastreaza vreo Sfanta Manastire ortodoxa inima de carne a cuiva din Sfinti? Sau mai des capul ,mana dreapta,mana stanga? Eu sa aiba vreo Sfanta Manastire crestin ortodoxa inima cuiva din Sfinti nu am vazut inca.Dar capul foarte des,foarte des mana dreapta,foarte des mana stanga sau o particica din carnea Sfantului si oasele sale. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Creierul uman blocheaza emotiile in fata mortii | absolutep0wer | Generalitati | 1 | 08.08.2010 20:49:57 |
|