Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2008, 22:55:26
MihaiFloarea MihaiFloarea is offline
Member

Data înregistrării: 29.11.2007
Religia: Ortodox
Implicit Etimologia cuvantului Craciun

[COLOR=black]În foarte recent publicatul Dicționar etimologic al limbii române al dr. Mihai Vinereanu, la pp. 277-279 se trec în revistă alegațiile pe care, parțial, și autorul acestui articol le evocă. Pentru aceia care nu și-au procurat încă prețiosul dicționar, editat de Alcor EDIMPEX SRL, [COLOR=#0000ff]ed_alcor@yahoo.com[/COLOR] reproduc finalul definiției: Crăciun provine din proto-indo-europeanul *(s)ker- „a îndoi, a încovoia“, respectiv *kerk- „cerc“, radical din care provine și rom. cerc. Astfel, din *ker-> proto-traco-dac. *kerkion > traco-dac. *Kerk’un > rom.Crăciun. Suf. -ion este specific limbii geto-dace. […]Sărbătoarea Crăciunului are rădăcini vechi indo-europene avînd un caracter [/COLOR]agrar neolitic, fiind întîlnită sub o formă sau alta la mai multe popoare indo-europene. În esență este o celebrare a solstițiului de iarnă, a soarelui, iar denumirea însăși a Crăciunului este de origine traco-dacă, preluată apoi de celelalte popoare din Europa Centrală și de Răsărit.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2008, 23:14:45
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Un articol cu foarte multe informatii pe aceasta tema, am primit astazi in newsletter-ul de la crestinortodox.ro. Iata link-ul:
http://www.crestinortodox.ro/Craciun...469-11170.html
Reply With Quote
Vechi 17.12.2008, 23:26:36
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiFloarea Vezi mesajul
[COLOR=black]În foarte recent publicatul Dicționar etimologic al limbii române al dr. Mihai Vinereanu, la pp. 277-279 se trec în revistă alegațiile pe care, parțial, și autorul acestui articol le evocă. Pentru aceia care nu și-au procurat încă prețiosul dicționar, editat de Alcor EDIMPEX SRL, [COLOR=#0000ff]ed_alcor@yahoo.com[/COLOR] reproduc finalul definiției: Crăciun provine din proto-indo-europeanul *(s)ker- „a îndoi, a încovoia“, respectiv *kerk- „cerc“, radical din care provine și rom. cerc. Astfel, din *ker-> proto-traco-dac. *kerkion > traco-dac. *Kerk’un > rom.Crăciun. Suf. -ion este specific limbii geto-dace. […]Sărbătoarea Crăciunului are rădăcini vechi indo-europene avînd un caracter [/COLOR]agrar neolitic, fiind întîlnită sub o formă sau alta la mai multe popoare indo-europene. În esență este o celebrare a solstițiului de iarnă, a soarelui, iar denumirea însăși a Crăciunului este de origine traco-dacă, preluată apoi de celelalte popoare din Europa Centrală și de Răsărit.
noua ni s-a spus in octombrie cind am vizitat biserica nasterii ca pestera unde s-a nascut Mintuitorul a fost al unui cioban a carui nume era CRACIUN,de unde se zice la nasterea Domnului si Craciun,dupa numele propritarului acelui grajd.Mi se pare o explicatie mult mai plauzibila decit sa ne stilcim limba incercind explicatii sofisticate!!
Reply With Quote
Vechi 20.12.2008, 22:33:05
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga Vezi mesajul
noua ni s-a spus in octombrie cind am vizitat biserica nasterii ca pestera unde s-a nascut Mintuitorul a fost al unui cioban a carui nume era CRACIUN,de unde se zice la nasterea Domnului si Craciun,dupa numele propritarului acelui grajd.Mi se pare o explicatie mult mai plauzibila decit sa ne stilcim limba incercind explicatii sofisticate!!
asa am auzit si eu. :)
de aceea e bine sa spunem ca praznuim Nasterea Domnului... si nu Craciunul... chiar daca si acestuia i se cuvine cinste, totusi, ziua este inchinata Nasterii dupa trup a Domnului Nostru Iisus Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Semnificatia cuvantului Amin de la inceputul georgeval Generalitati 5 02.09.2010 15:11:44
Despre etimologia cuvîntului ler MihaiFloarea Teologie si Stiinta 0 09.01.2010 12:54:07
Intelesul cuvantului lume patinina34 Pocainta 6 27.02.2009 10:10:36
Puterea cuvantului jenica Generalitati 25 10.08.2007 15:02:53