![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Cum gasim echilibrul in viata?
Adica de unde stim cat timp sa muncim, cat timp se ne rugam, cat timp sa invatam, cat timp sa dormim, cat timp sa citim, cat sa mancam, cat sa ne relaxam etc. Cum sa ne ordonam prioritatile in viata si cat timp sa le acordam? |
|
|||
|
|||
![]()
Daca stiti carti si editoriale despre acest subiect va rog sa postati aici.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cred că putem găsi un echilibru prin bunăvoință și experiență. Ținând cont de îndemnul de a căuta mai întâi împărăția lui Dumnezeu, după care toate ni se vor adăuga nouă. Și ajustându-ne programul zilnic pe parcurs... Răspunsul solicitat prin întrebarea ta pare a se vrea strict și milităresc, bazat pe o literă de lege/ regulament... Eu nu știu așa ceva. Ai dreptate că avem nevoie de priorități, respectiv Dumnezeu pe primul loc, apoi familia, apoi cariera și celelalte (așa mi-a zis mie cineva și mi se pare de bun simț). Prioritățile o dată stabilite, ne vom ghida după ele și după principii, nu cred că e nevoie de un program stabilit în ore. Dacă vrei, tot timpul și tot ce facem ar trebui să fie ca pentru Dumnezeu.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca luam seama la icoana in care este reprezentata scara dumnezeiescului urcus, vom vedea ca urcusul se petrece cu anevoie, indiferent pe ce treapta a scarii ne situam. Esecul ne paste la tot pasul. Insa tot in aceasta icoana observam cum cei care izbandesc sunt aceia care au privirea atintita numai catre Hristos. El ne este atat "punct de referinta", cat si "centru de greutate" sau sprijin, in acest urcus pe calea mantuirii. |
|
|||
|
|||
![]()
De multe ori imi pun intrebarea daca am cheltuit timpul cu folos.
Chiar daca fac lucruri bune ma intreb daca nu trebuia sa fac altceva cu timpul meu. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar problema aici apare, in faptul ca vorbim de "timpul nostru", cand de fapt este timpul Sau, acela pe care ni-l daruieste tinandu-ne in existenta. Si aici ne lipseste constiinta acelui "Ale Tale, dintru ale Tale...". Egoismul nostru se vadeste pana si in modul in care ne raportam fata de timp. |
|
|||
|
|||
![]()
La îndemnul preotului sau al diaconului "toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!" din timpul Sf Liturghii, noi, mirenii, răspundem "Ție Doamne". Eu cred că acesta este răspunsul potrivit. Din păcate repetăm papagalicește "Ție Doamne", neluând seama la acest îndemn, nepunându-l în practică...adică vorbe goale, fără fapte.
Eu aș mai spune așa: muncește și te roagă, roagă-te și muncește...sau în timp ce muncești roagă-te. Nu cred că există o normă...muncești atât cât îți cere viața, serviciul etc.. ps: consider potrivit răspunsul Annytei și al lui Marius |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un părinte spunea că la judecată vom da seama și de timp, de cum am folosit timpul. Last edited by ovidiu b.; 26.02.2013 at 18:02:23. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pe de alta parte, nimeni nu cere laicilor, adica celor care au urmat "calea Martei, cea care alearga" sa se roage cat fratii benedictini. Participarea la Liturghia duminicala este de porunca, rugaciunile de seara, de dimineata si inainte de masa sunt, chiar daca nu de porunca, intens recomandate. In rest, forma noastra de slujire fata de Domnul este in a-l sluji pe aproapele: parintii si fratii nostri, copiii nostri precum si toti care sunt "aproapele", chiar si...levitii.