Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.10.2012, 13:10:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit Doctorii Bisericii

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a proclamat, astăzi, doi noi doctori ai Bisericii. Aceștia sunt:
-Sf Ioan de Avila, preot
și
-Sf Hildegard von Bingen, călugăriță.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.10.2012, 13:26:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Doctorii (Învățătorii) Bisericii nu sunt neapărat cei mai mari sfinți (oricum un "clasament al sfinților" ar fi absurd, ducând cu gândul la o competiție acolo unde nu există), ci acei sfinți cu cea mai mare contribuție și relevanță teologică, al căror rol la înțelegerea credinței este eminent.
Lista de 35 de Doctori ai Bisericii îi cuprinde pe:
-Sf Atanasie cel Mare
-Sf Efraim Sirul
-Sf Hilarie din Poitiers
-Sf Ciril din Ierusalim
-Sf Grigore din Nazianz
-Sf Vasile cel Mare
-Sf Ambrozie
-Ioan Chrysostom
-Sf Ieronim
-Sf Augustin
-Sf Ciril din Alexandria
-Sf Petru Crisologul
-Sf Leon cel Mare
-Sf Grigore cel Mare
-Sf Isidor din Sevilia
-Sf Ioan din Damasc
-Sf Beda Venerabilul
-Sf Petru Damian
-Sf Anselm din Caterburry
-Sf Bernard din Clairvaux
-Sf Anton din Padova
-Sf Albert cel Mare
-Sf Bonaventura
-Sf Toma din Aquino
-Sf Ecatherina din Siena
-Sf Tereza din Avila
-Sf Petru Canisius
-Sf Ioan al Crucii
-Sf Robert Bellarmin
-Sf Laurențiu din Brindisi
-Sf Francisc din Sales
-Sf Alfons din Liguori
-Sf Tereza din Lisieux (Tereza cea Mică)

Acestora li se adaugă cei doi proclamați astăzi, numărul lor ridicându-se, astfel, la 35.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 10:55:37
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Religia: Ortodox
Implicit

iar doctorii de acum, crestini, ar trebui printre altele, sa nu fumeze....sunteti de acord, domnule doctor?

deoarece acum medicina a descoperit efectul extrem de nociv al nicotinei ! un doctor de trup sa fie si un doctor de suflet, pentru mantuire!
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 11:55:04
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a proclamat, astăzi, doi noi doctori ai Bisericii. Aceștia sunt:
-Sf Ioan de Avila, preot
și
-Sf Hildegard von Bingen, călugăriță.
... Despre morti... numai de bine! Din acea lista sunt desigur si dintre acei pe care Biserica Ortodoxa ii recunoaste. Cu siguranta, TOTI, cu harul lui Dumnezeu, au contribuit la sanatatea omului. Cu ceea ce eu nu sunt de acord si nu mi se pare corect sa fie spus aici, intr-o majoritate ortodoxa, este acest Sfântul Părinte Benedict. Este o mare erezie sa numesti pe cineva sfant, cat inca e in viata. Si chiar dupa moarte, e nevoie de multe minuni evidente, pentru care acel crestin ostenitor, sa fie "proclamat" sfant.
Probabil acest mesaj loveste din nou in locuri sensibile, dar privind oarecum detasat, acest forum mi se pare ca se umple de balarii pe zi ce trece. Pe un alt thread vedeam cum cineva... de alta confesiune, incerca din aproape in aproape sa ne argumenteze religios, necesitatea de a privi sambata ca zi de odihna. Altcineva ne tine la curent de o lunga bucata de vreme cu placerea de a fi budist si ce minunat este sa ne antrenam si noi in Dharma... In acelasi timp, si noi crestinii ortodosci, care suntem incredintati ca facem voia lui Dumnezu, ne vedem antrenati in subicte pe care nu avem cum sa le intelegem sau sa le stapanim suficient de bine, dar ne simtim in masura sa ne spunem parerea de... "cum ar trebui sa procedam in materie de... sex", iar asta pe zeci si zeci de pagini... Ne contrazicem intre noi sau ne laudam unii pe altii, de parca de asta am avea nevoie in mantuirea noastra.
Si ca sa revin la subict, pe lista cu pricina, nu-l vad pe Sf Pantelimon sau pe alti cativa sfinti- doctori fara de arginti. Ca sa nu spun ca Sf Nectarie, Sf Ioan Rusul, Sf Mina, Sf Spiridon, Sf Nicolaie Sf cuvioasa Parascheva, iar mai recent, Parintele Ghelasie Gheorghe sau alti cativa cuviosi sihastri ai padurilor noastre, care ne-au lasat "leacuri" de la Dumnezu, contribuie cu cinste la completarea mult prelungitei liste pentru "Doctorii Bisericii"...
Dumnezeu, cu harul Lui, vegheaza, si pentru fiecare generatie in parte, oranduieste celor "alesi", sansa de a cunoaste si de a fi vindecati in imprejurari ciudate, de oameni pe care aproape ca nu le dam nici o atentie...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 12:39:35
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Si ca sa revin la subict, pe lista cu pricina, nu-l vad pe Sf Pantelimon sau pe alti cativa sfinti- doctori fara de arginti.
Este vorba de înțelesul termenului, pentru că nu se referă la doctori în medicină. Domnul Dragomir a explicat, zic eu, foarte clar ce se înțelege prin "doctor al Bisericii", citez: "acei sfinți cu cea mai mare contribuție și relevanță teologică, al căror rol la înțelegerea credinței este eminent"

Acum e mai clar ?
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 12:45:48
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
.Cu ceea ce eu nu sunt de acord si nu mi se pare corect sa fie spus aici, intr-o majoritate ortodoxa, este acest Sfântul Părinte Benedict. Este o mare erezie sa numesti pe cineva sfant, cat inca e in viata. Si chiar dupa moarte, e nevoie de multe minuni evidente, pentru care acel crestin ostenitor, sa fie "proclamat" sfant.
Este din nou o problemă de utilizare a termenului. Bănuiesc că aveți destulă putere de pătrundere pentru a înțelege că termenul utilizat nu presupune sfințenia omului ci a oficiului.

Deci, se citește "Sfântul Părinte Benedict", iar nu "Sfântul Părinte Benedict".
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 12:46:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Si ca sa revin la subict, pe lista cu pricina, nu-l vad pe Sf Pantelimon sau pe alti cativa sfinti- doctori fara de arginti. Ca sa nu spun ca Sf Nectarie, Sf Ioan Rusul, Sf Mina, Sf Spiridon, Sf Nicolaie Sf cuvioasa Parascheva, iar mai recent, Parintele Ghelasie Gheorghe sau alti cativa cuviosi sihastri ai padurilor noastre, care ne-au lasat "leacuri" de la Dumnezu, contribuie cu cinste la completarea mult prelungitei liste pentru "Doctorii Bisericii"...
Nu e vorba de sfinti care vindeca sau care erau medici, ca o comparatie un istoric isi poate da doctoratul fara sa fie medic. In al doilea rand e vorba de o lista catolica, acestia sunt sfinti ortodocsi.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 13:26:37
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Traducerea termenului nu-mi place.
Ei nu sunt doctori ai bisericii, sunt invatati ai bisericii.
Asta mi se pare termenul cel mai corect: invatati.
Doctori nu sunt ca nu sunt medici si nici nu au vreun titlu de doctor in teologie.
Invatatori ar putea fi - dar inseamna ca invata pe altii.
Ori nu stiu daca ei au avut ca scop principal sa invete pe altii (sa aibe elevi).
Au stiut multe, au studiat, le-a fost dat un har special.

In Ortodoxie cred ca se numesc altfel.
Vechi 08.10.2012, 13:30:46
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Traducerea termenului nu-mi place.
Ei nu sunt doctori ai bisericii, sunt invatati ai bisericii.
Asta mi se pare termenul cel mai corect: invatati.
Dar acesta este sensul în care se folosește termenul în limba română. Doctor în științe, doctor în drept, doctor în teologie, doctor în medicină, doctor în filosofie etc. etc. etc.

Folosirea termenului doar cu referire la medici este o utilizare abuzivă.

DÓCTOR s. m. 1. titlu științific conferit doctoranzilor în urma susținerii examenelor și a unei teze originale; posesor al unui asemenea titlu. ♦ ~ docent = titlu științific care se acordă doctorilor (1) care fac dovada unei activități științifice îndelungate și valoroase; ~ honoris causa = titlu onorific acordat de instituțiile de învățământ superior unei personalități de mare prestigiu, din țară sau din străinătate, pentru realizări deosebite în domeniul științei, tehnicii și culturii, pentru servicii de mare însemnătate aduse patriei și umanității. 2. medic. 3. (fam.) persoană foarte pricepută într-un anumit domeniu; maestru. (< germ. Doktor, lat. doctor, fr. docteur)
Reply With Quote
Vechi 08.10.2012, 13:56:33
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Dar acesta este sensul în care se folosește termenul în limba română. Doctor în științe, doctor în drept, doctor în teologie, doctor în medicină, doctor în filosofie etc. etc. etc.

Folosirea termenului doar cu referire la medici este o utilizare abuzivă.

DÓCTOR s. m. 1. titlu științific conferit doctoranzilor în urma susținerii examenelor și a unei teze originale; posesor al unui asemenea titlu. ~ docent = titlu științific care se acordă doctorilor (1) care fac dovada unei activități științifice îndelungate și valoroase; ~ honoris causa = titlu onorific acordat de instituțiile de învățământ superior unei personalități de mare prestigiu, din țară sau din străinătate, pentru realizări deosebite în domeniul științei, tehnicii și culturii, pentru servicii de mare însemnătate aduse patriei și umanității. 2. medic. 3. (fam.) persoană foarte pricepută într-un anumit domeniu; maestru. (< germ. Doktor, lat. doctor, fr. docteur)
Am inteles acum: acestia sunt din acea categorie speciala, vazuti de Biserica Catolica. Ne apropim cumva de cuvintele lui Zaharia cu "Sfantul Socrate"... Termenul de "doctor" in acest context, mie mi se pare cu totul nepotrivit. Ce cred eu, nu conteaza de fapt. Puteati la fel de bine sa le spuneti "Maestri" sau "Sefi de Trib". Doctor, in perceptia religioasa cred ca ar trebui sa insemne ceea ce si inseamna de fapt!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)

Last edited by Mosh-Neagu; 08.10.2012 at 14:00:02.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"After-birth abortion" “Doctorii ar trebui sa aiba dreptul sa ucida bebelusii”. Laura19 Generalitati 33 19.03.2012 17:24:51
Arta bisericii... Man Teo Arta bisericeasca in general 0 01.09.2011 02:13:50
Rapirea Bisericii Danut7 Generalitati 3 01.02.2011 23:26:59
Altarul bisericii pitulicea Generalitati 4 10.02.2009 14:40:16
Forma bisericii matad Secte si culte 8 15.09.2008 12:10:14