Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.07.2012, 15:29:49
Simply_me
Guest

Implicit Tiganca Zamfira, chip al pocăinței noastre

Daca a mai postat cineva despre tiganca Zamfira, scuze.

De șase ani sunt preot voluntar la Penitenciarului nr. 16 Pruncu din Chișinău. Activitatea noastră de aici este un pic diferită față de cea din România, deoarece avem și parohie – asta înseamnă că, pe lângă activitățile de parohie, mai desfășurăm și activități misionare, cum ar fi cea de la penitenciar.

Din această cauză, eu nu pot să fiu permanent acolo, nici nu pot săvârși Sfânta Liturghie duminica și în sărbători, dar ajung săptămânal – de obicei, miercurea și vinerea. Mă ajută voluntari veniți chiar din rândul condamnaților, care îi ajută să se pregătească pe cei care vor să participe la slujbe, le dau cu o seară înainte să citească ori dintr-un Ceaslov, ori din ce avem noi la îndemână atunci în mica bibliotecă a bisericii.

Dar mai întâi trebuie spus că întâmplarea pe care vreau să o povestesc s-a petrecut în toamna anului 2008.

Instituția noastră este unicul penitenciar spital unde sunt internați atât bărbați, cât și femei. Și, într-o celulă de femei din secția Chirurgie, a fost și o țigancă – Zamfira. Când unul din voluntari a venit cu o seară înainte să întrebe cine va veni la slujbă, Zamfira i-a spus: „N-am nevoie de carte, dar vreau să vin mâine la biserică”. Era o țigancă în jur de 36 de ani – o țigancă frumoasă, care era și ușuratică, din câte am înțeles. De la 16 ani era condamnată pentru ucidere: își omorâse copilul, și mai făcuse și multe altele. Așadar, a doua zi, Zamfira a venit la biserică.

În acea zi am citit Canonul de Pocăință, Paraclisul Maicii Domnului și Rugăciunile de mărturisire. Dânsa însă își bătea joc de rugăciune în spatele paraclisului: răspundea la „Amin” și făcea tot felul de gesturi neplăcute. Bineînțeles că m-a deranjat și pe mine, și pe ceilalți condamnați care se aflau atunci la slujbă – în jur de 30-35 de persoane, bărbați și femei. Totuși, nimeni nu îndrăznea s-o pună la punct, pentru că avea o anumită autoritate în lumea interlopă. Chiar dacă avea numai 36 de ani, la penitenciar sunt foarte bine clasificate gradele acestea de ierarhie unul față de celălalt și sunt foarte bine respectate. Ea se dădea în spectacol, îi amuza pe toți – și, pentru unii, asta era plăcut. I-am dat pace, i-am zis o dată: „Cum te numești?” Mi-a răspuns: „Zamfira”. „Zamfira”, îi zic, „hai de te liniștește”. Ea îmi zice: „Foarte bine!” – dar se purta în continuare la fel ca până atunci.

După ce s-a încheiat slujba, i-am spovedit pe toți. Unei femei, colegă de celulă cu Zamfira, i-am spus: „Nu te pot împărtăși acuma, dar peste două săptămâni să vii pregătită, să faci următorul canon și după aceea te împărtășești”… Numai Zamfira rămăsese nespovedită. Atunci am întrebat-o: „Tu te spovedești?”„Nu, nu mă spovedesc – că dacă mă spovedesc, Părinte, ți se topește părul din nas!” Vorbea în jargonul lor banditesc. Și-atunci o întreb: „Și de ce-ai venit la biserică, dacă nu te spovedești, nu te rogi, nu asculți slujba? La ce-ai venit – să te plimbi?” „Nu, am venit să văd cât de frumos ești!” Răspundea destul de brutal. Și-mi zic: „Fie voia Domnului!”

Peste două săptămâni, îl rog pe unul din voluntari să meargă la femeia căreia îi dădusem canonul, care era colegă de celulă cu Zamfira, să-i aducă aminte că se va împărtăși și să se pregătească. Merge de cu seară și-i spune: „Părintele vă roagă să vă citiți rugăciunile înainte de Sfânta Împărtășanie”. Și i-a dat un Ceaslov. Imediat, sare și Zamfira: „Merg și eu la biserică!” Acesta îi spune: „Tu ai fost o dată și ai deranjat, nu te mai putem lua a doua oară”. „Hai, te rog, vreau să merg! Și dă-mi și-o carte să citesc!” Așa că i-a dat Psaltirea. A citit din Psaltire – nu știu ce-a citit, cât a citit, că a doua zi, când a venit la sfânta biserică, una dintre colegele ei de celulă mi-a zis: „Părinte, fii atent că Zamfira și-a ieșit din minți!” Zic: „Cum așa?” Zice: „Toată noaptea a plâns.

A citit și-a plâns. Nu știu ce-a citit, dar a plâns foarte mult”. Zic: „Să vedem...” După ce i-am spovedit pe toți, mă îndrept către Zamfira. Stătea îngenuncheată într-un colț – se vedea că era plânsă; nici un cuvânt nu scosese, absolut nimic. Și o întreb: „Zamfira, te spovedești?” „Da, mă spovedesc, Părinte – dar nu mă spovedesc așa, ca toată lumea, eu în alt fel vreau să mă spovedesc”. Îi zic: „Spune-mi cum vrei”. „Uite, eu vreau să mă spovedesc cu voce tare și cu fața către toți”. Și, cum eram eu (spovedeam lângă altar, în fața icoanei Mântuitorului), s-a întors cu spatele către altar și cu fața spre toți condamnații, și-a început să se spovedească public.

S-a spovedit vreo 45 de minute. La fiecare păcat plângea și făcea câte o închinăciune, și zicea: „Rog să fiu iertată...” La multele și grelele păcate îmi era și milă de ea, și totodată îmi doream foarte mult s-o ajut. Și, la urmă, îmi zic: „Ce să fac, s-o împărtășesc?” După canoanele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, trebuia să o opresc vreo 300 de ani de la împărtășanie, la ce păcate avea! Doar atât am aflat, că a fost botezată de mic copil de bunica ei, dar niciodată nu s-a împărtășit, ceea ce însemna că pentru prima oară trebuia să fie împărtășită – mai mult de atât, dimineața trăsese două fumuri de țigară.

De mâncat nu mâncase nimic. Atunci m-am gândit ce-ar face Hristos, văzând așa o spovedanie… Și așa m-am hotărât să o împărtășesc, să-i dau Sfintele Taine, rugându-mă: „Doamne, dacă o împărtășesc cu nevrednicie, dă-mi mie păcatul, să-l duc eu”. Și am împărtășit-o. După ce am împărtășit-o, dânsa radia de bucurie. Era foarte bucuroasă, cânta „Aliluia”, era într-o stare rar întâlnită chiar și printre creștinii ce trăiesc în libertate.

Seara, mă sună unul din ofițerii de serviciu: „Părinte, uite că a murit Zamfira!” „Cum, a murit Zamfira?!” „A murit”. La ora 9 ajung la penitenciar și o întreb pe doamna care se împărtășise cu ea, în ziua aceea, ce s-a întâmplat. Zice: „Părinte, era foarte bucuroasă că s-a împărtășit. Tot timpul Îl lăuda pe Dumnezeu, se ruga la Dumnezeu, îmi vorbea despre Dumnezeu, despre pocăință și despre credință, despre dragoste, își plângea păcatele sale – și ajunge așa, pe la vreo 8 seara, și zice: «Eu mă simt rău, nu mă simt bine, am ceva, o boală». Și a mers la baie, s-a spălat bine, s-a îmbrăcat în hainele cele mai curate și zice: «Eu am să mor acum – dați-mi o lumânare, ceva». I-au adus din biserică o lumânare, iar ea s-a întors cu fața spre perete, și așa a murit!”

A doua zi a fost un consiliu în închisoare, pentru că medicii nu-și puteau explica faptul. Ea trebuia să fie operată de hernie, o boală care nu urgentează moartea. Și uitați-vă că medicii nu au găsit nici o explicație! Eu mi-am zis că Dumnezeu pe fiecare îl așteaptă să se întoarcă și, când vede că e mai aproape de El, atunci îl ia, ca să-l ia curat și să-l pună lângă El. Sunt sigur că Dumnezeu a mântuit-o.

Preot Viorel Cojocaru, Chișinău

Sursă text: Familia Ortodoxă, nr. 39, aprilie 2012
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 16:26:12
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

m-a cutremurat cazul ei.

Il postasem si eu in alta parte, repovestindu-l dar nu avusem nici un feed-back. Poate nici nu era topicul potrivit.

E uimitor faptul cum Domnul ne ofera acelmoment unic, de intoarcere.SI unora le da darul ca in clipa in care ii gaseste pregatiti intr-o stare de pocainta sa ii ia.

M-am intrebat de ce oare nu a mai trait Zamfira. sa se fi intors acasa si sa fi devenit o marturisitoare a credintei. Poate ca ar fi pierdut curatia acelei zile.Poate ca nu s-ar mai fi intalnit in afara gratiilor cu acea stare de pocainta rar intalnita.

Asa e firea umana...atunci cand ne e bine ne lasam pe "tanjala".Iar atunci cand un necaz ne apasa atunci rugaciunea se intensifica si apar si lacrimile care o insotesc.Iar cand o ducem bine lacrimile incep sa se usuce.

Marturisea si Nicole Grosu,o sfanta a temnitelor comuniste, ca trairea pe care a avut-o in inchisoare, puterea rugaciunii de atunci precum si pacea care izvorau din ea nu a mai intalnit-o niciodata dupa.

Cred ca de dragulpocaintei ei de atunci, Domnul i-a facut acest mare dar si a luat atunci cand era cea mai pregatita.

Sa ne ajute Dumnezeu sa ne prinda si pe noi clipa mortii in pocainta!
Vechi 28.07.2012, 17:35:08
Simply_me
Guest

Implicit

Ar trebui sa invatam odata pt todeauna sa nu judecam, pt ca nu stim pocainta, noi ramanem cu pacatul iar cel pe care l-am judecat s-a pocait.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 20:40:35
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Simply_me Vezi mesajul
Ar trebui sa invatam odata pt todeauna sa nu judecam, pt ca nu stim pocainta, noi ramanem cu pacatul iar cel pe care l-am judecat s-a pocait.
Adevarat. Asa ar trebui sa facem, desi mereu parctica e mult mai grea decat teoria. Insa nu e imposibil.

In rest, ce pot sa zic despre povestea acestei femei. Dansa este inca o dovada ca absolut toti oamenii, cu pacate mai mici, cu pacate mai mari, au sansa sa se mantuiesca si ca Dumnezeu nu uita pe nimeni si intinde sanse peste sanse, doar doar sa nu piarda nici un suflet. Foarte frumoasa povestea, nu prea am asa cuvinte ce sa spun. Intamplarea, cred eu, este mai presus de cuvinte. Sa luam aminte.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 20:53:25
Laura19
Guest

Implicit

Cazul acesta mi-a adus aminte de o povestioara despre pocainta, spusa de Pr.Arsenie Papacioc. Tot posibilul sa o sitit; e tare frumoasa.

În ce priveste căinta am să vă spun o istorioară: când au căzut îngerii din cer, un înger n-a fost cu Lucifer, dar nu a fost nici cu îngerii care au rămas buni. Lucifer a fost trimis în iad cu ceata lui, iar îngerul acesta a rămas neutru. După ce s-a făcut această alegere, cu forta si cu viteza divină, el si-a dat seama că a gresit, dar cerurile s-au închis si el a rămas pe afară; si s-a rugat să-l primească, si nu l-a primit în cer, dar Dumnezeu i-a pus o conditie: "Să-mi aduci ce-i mai scump pe pământ!" - îngerii erau căzuti înainte de crearea omului, dar treceau miile de ani si el ar fi rămas tot pe afară, asa încât avea o bucurie, că totusi are o sansă.

Si s-a pogorât în adâncurile oceanelor si a adus el mai scump mărgăritar.

Nici nu s-a uitat la el Cerul. Nu l-a primit. - Dar, când lupti duhovniceste si nu câstigi, ai câstigat necâstigarea: faptul că tu stii că nu ai câstigat, deja esti câstigat! Deci, esti deasupra luptei.

Când a văzut că nu l-a primit Cerul, s-a desteptat îngerul: "Stai! Lui Dumnezeu nu-i trebuie lucruri materiale!"

La un râu doi copii se scăldau si, în joaca lor, unul a căzut si era să se înece, iar celălalt a sărit să-l salveze - s-au înecat amândoi. Si îngerul a luat inima copilului salvator si s-a suit cu ea la cer. Si Cerul nu s-a deschis!

- Vezi cât de învătat era îngerul acum?

Mergând el prin lume a văzut într-o pădure un bătrân care-si plângea păcatele lângă un copac. Dar îngerul îi vedea lacrimile ca de foc. Si a luat o lacrimă din aceea si a fugit cu ea la cer. Dumnezeu l-a primit imediat! - Cel mai scump lucru de pe pământ este lacrima pocăintei!' (Pr.Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 21:09:01
Simply_me
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Cazul acesta mi-a adus aminte de o povestioara despre pocainta, spusa de Pr.Arsenie Papacioc. Tot posibilul sa o sitit; e tare frumoasa.

În ce priveste căinta am să vă spun o istorioară: când au căzut îngerii din cer, un înger n-a fost cu Lucifer, dar nu a fost nici cu îngerii care au rămas buni. Lucifer a fost trimis în iad cu ceata lui, iar îngerul acesta a rămas neutru. După ce s-a făcut această alegere, cu forta si cu viteza divină, el si-a dat seama că a gresit, dar cerurile s-au închis si el a rămas pe afară; si s-a rugat să-l primească, si nu l-a primit în cer, dar Dumnezeu i-a pus o conditie: "Să-mi aduci ce-i mai scump pe pământ!" - îngerii erau căzuti înainte de crearea omului, dar treceau miile de ani si el ar fi rămas tot pe afară, asa încât avea o bucurie, că totusi are o sansă.

Nici nu s-a uitat la el Cerul. Nu l-a primit. - Dar, când lupti duhovniceste si nu câstigi, ai câstigat necâstigarea: faptul că tu stii că nu ai câstigat, deja esti câstigat! Deci, esti deasupra luptei.

Când a văzut că nu l-a primit Cerul, s-a desteptat îngerul: "Stai! Lui Dumnezeu nu-i trebuie lucruri materiale!"

La un râu doi copii se scăldau si, în joaca lor, unul a căzut si era să se înece, iar celălalt a sărit să-l salveze - s-au înecat amândoi. Si îngerul a luat inima copilului salvator si s-a suit cu ea la cer. Si Cerul nu s-a deschis!

Mergând el prin lume a văzut într-o pădure un bătrân care-si plângea păcatele lângă un copac. Dar îngerul îi vedea lacrimile ca de foc. Si a luat o lacrimă din aceea si a fugit cu ea la cer. Dumnezeu l-a primit imediat! - Cel mai scump lucru de pe pământ este lacrima pocăintei!' (Pr.Arsenie Papacioc)

Stiam povestioara dar m-am bucurat sa o recitesc.

Daca tot vorbim de pocainta poate mai stiti si alte povestiri.
Reply With Quote
Vechi 28.07.2012, 21:10:21
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul

O povestioara draguta si care are invataturile ei, dar... E bine sa avem grija, chiar si in cazul parabolelor care au ca scop transmiterea unui mesaj pozitiv, sa nu atingem invataturile de credinta. Nu exista asa ceva ca inger neutru. Nu exista inger sau om care sa se pocaiasca sincer si Dumnzeu sa nu il primeasca. E bine sa avem grija pentru ca unii ar putea intelege gresit.

Revenind la topic este cutremurator. Spre asa ceva ar trebui sa tindem toti.

Last edited by Lucian008; 30.07.2012 at 07:12:36.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pelicanul, chip al Mantuitorului MoldoveanCo Intrebari utilizatori 2 15.07.2013 20:47:44
Chip-urile in scoli UNNOOM Stiri, actualitati, anunturi 47 29.11.2012 11:01:53
chip tainic ionutt Generalitati 1 30.07.2012 14:01:13
Omul - chip al lui Dumnezeu si chip al animalului goadzila Intrebari utilizatori 3 29.03.2010 22:25:10