![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
FOCUL ETERN - PURIFICARE SAU PEDEAPSĂ?
Vreau să vă spun că m-am gândit deseori la perspectiva reală a Iadului,nu doar a Raiului,și vrem nu vrem ne apare și acesta imagine și posibilitate nu doar in creștinism și în orice religie sau curent spiritual, chiar și în viața terestră, multi pare că trăim într-un foc purificator interior. Însă oricât de speriați am fi de acesta idee a Iadului,a pedepsei,a osândei,a distrugerii,nu avem cum sa o ignorăm, evitam sau confruntăm. Așa este corect, sănătos și necesar,din partea noastră să stăm față în față cu acesta realitate spirituală. Să nu mai vorbim,mai ales cei din tradiția ortodoxă și chiar catolică unde sfinții mereu își pun moartea și iadul in fața lor. “Ține-ți mintea în Iad și nu deznădăjdui” a spus un mare sfânt al veacului nostru, știți voi care,pe mine unul m-a marcat încă de când eram adolescent acest Sfânt. Ei bine,aici în acest punct, mă îndepărtez de perspectiva martorilor lui Iehova, și chiar de teologia (neo)protestantă,aici le spun “la revedere” deși în multe alte puncte dau mâna cu ei, fiindcă unde vom călători noi,chiar biblic,ei refuză să o facă deși este , așa cum am spus, tot tărâm biblic,dar dacă ar face aceasta călătorie,nu s-ar mai lega cu viziunile lor,care se mențin rudimentare in zona de perspective “după moarte”. Să stai “în așteptare” până la a doua venire într-un somn “inconștient “ chiar nu pare prea”lucrativ “din punct de vedere spiritual și chiar existențial, și nu este nici “biblică”, acesta abordare, deși unele pasaje par să o susțină. Adică puteți întreba orice martor al lui Iehova sau neoprotestant, și veți primi răspunsul de mai sus. Isaia 33:14 VDC [14] PĂCĂTOȘII SUNT ÎNGROZIȚI în Sion, un tremur a apucat pe cei nelegiuiți, care zic: „Cine din noi va putea să rămână LÂNGĂ UN FOC MISTUITOR? Cine din noi va putea să rămână lângă niște FLĂCĂRI VEȘNICE?” Păi ce-ai făcut…. Mai jos aveți și traducerea martorilor lui Iehova 14 Păcătoșilor din Sion le este frică. Un tremur i-a cuprins pe apostați: «Cine dintre noi poate să locuiască lângă un FOC MISTUITOR? Cine dintre noi poate să locuiască lângă niște FLĂCĂRI CARE NU SE STING?». Așa,deci Iadul nu-i doar o invenție a Noului Testament,a Bisericii Creștine? Din păcate și eu cădeam in acesta “ipoteza” că ar fi o inovație a Creștinismului,a curentelor păgâne,asimilat de biserica de-a lungul timpului. Nu,avem chiar în Vechiul Testament,in Isaia,o descriere CLARĂ! Desigur,ei vor spune că este o descriere a pedepsei care va veni după judecata finală, aplicată celor care nu s-au “pocăit”. Pentru cei care consideră acest loc,unul viitor,care va apărea doar la Ziua Domnului,sau Marea judecată finală: Isaia 30:33 VBRC2020 [33] Căci de multă vreme este pregătit Tófetul(Rugul), este pregătit chiar și pentru rege; l-a făcut adânc și lat, un rug cu foc și lemne din belșug: suflarea Domnului îl va aprinde ca pe un șuvoi de pucioasă. Dacă nici acesta nu va convinge, și veți spune că da există,este pregătit,dar încă nu este pus în funcțiune… Tot găsim noi un pasaj,care să arate că acest Iad,este funcțional chiar în prezent, dacă nu găsim, măcar știm ce ne așteaptă. Mi se pare că nu i-a coborât de vi în Sheol, să-i pună la somn și odihnă. Psalmi 55:16 VBRC2020 [16] Să cadă, dar, MOARTEA peste ei, să COBOARE de VII în LOCUINȚA MORȚILOR (Sheol), pentru că RELELE umplu locuința lor și lăuntrul lor! De ce? Isaia 14:9, 11 VDC [9] LOCUINȚA MORȚILOR (SHEOL) SE MIȘCĂ până în ADÂNCIMILE ei, ca să te PRIMEASCĂ la sosire; ea TREZEȘTE înaintea ta UMBRELE, pe toți mai-marii pământului, scoală de pe scaunele lor de domnie pe toți împărații neamurilor. [11] Strălucirea ta s-a coborât și ea în LOCUINȚA MORȚILOR, cu sunetul alăutelor tale; AȘTERNUT de VIERMI vei avea și VIERMII te vor ACOPERI. Vedeți ce primire călduroasă are Satan in Sheol/Iad? Oare a fost aruncat acolo sa se odihnească? Adică este corect să credem că Sheolul este locația standard pentru toți cei care mureau? Geneza 25:8 VBRC2020 [8] ABRAHAM și-a dat duhul și A MURIT după o bătrânețe fericită, bătrân și sătul [de zile], și A FOST ADĂUGAT la POPORUL SĂU. Geneza 49:33 VBRC2020 [33] Când IACOB a terminat de dat porunci fiilor săi, și-a strâns picioarele în pat, și-a DAT DUHUL și a fost ADĂUGAT POPORULUI SĂU. Deuteronomul 32:50 VBRC2020 [50] Tu(MOISE )VEI MURI pe muntele pe care urci și vei fi ADĂUGAT la POPORUL TĂU, după cum AARON, fratele tău, a murit pe muntele Hor și a fost ADĂUGAT la POPORUL LUI, Psalmul 16:10 VDC [10] Căci NU VEI LĂSA SUFLETUL MEU în LOCUINȚA MORȚILOR, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea. Psalmul 49:14-15 VDC [14] Sunt duși ca o turmă în LOCUINȚA MORȚILOR, îi paște MOARTEA și, în curând, oamenii fără prihană îi calcă în picioare: li se duce frumusețea și LOCUINȚĂ MORȚILOR le este LOCAȘUL. [15] Dar mie Dumnezeu îmi va SCĂPA SUFLETUL din LOCUINȚĂ MORȚILOR, căci mă va lua sub OCROTIREA LUI. (Oprire) A mers careva din cei drepți in Sheol? NU! Voia cineva să meargă în Locuința Morților? NU! Stăteau acolo în vreo așteptare,la odihnă într-un somn? NU! Locuința Morților nu este decât pedeapsă prin MOARTE,iar moartea este îndepărtarea de Dumnezeu,este consecința PĂCATULUI. SHEOL=IAD Vom continua….
|
|||
|
|||
![]()
Înainte de a înainta în studiul biblic asupra Iadului/Sheolului/Hadesului etc,vom analiza puțin cele menționate mai sus.
Primul aspect asupra căruia vreau să ne îndreptăm atenția este: RUGĂCIUNEA PENTRU CEI MORȚI/ADORMIȚI Marea greșeală pe care cultele (neo) protestante o fac,plus greșeala capitală martirilor lui Iehova, în a nu considera existența iadului deloc. Iar aici sunt 100% în favoarea Bisericii Catolice/Ortodoxe! Fiindcă dacă ni se arată biblic,chiar din Vechiul Testament un Iad REAL, Funcțional,nu doar pregătit pentru Marea Zi a Domnului, pentru ziua judecății,ci unul care este folosit pentru puificarea sufletelor până la Ziua Domnului, atunci este clar o mare nevoie de ajutor pentru acele Suflete,din partea celor vi. A ignora,refuza,anula acest ajutor,a desconsidera acesta realitate,este ,din punctul meu de vedere,cea mai gravă EREZIE! Și o spune unul,care așa cum v-am spus,nu urmează nicio religie sau cult! Sunt imparțial,și așa am încercat să fiu în ultima vreme, fiindcă vreau sa studiez,cunosc, analizez in mod obiectiv creștinismul și implicit iudaismul,de care este legat creștinismul din toate punctele de vedere, fără a uita și islamul,care este un produs al celor două pe fondul unor aspecte despre care nu discutam acum. Mai sus am oferit un pasaj,care mie cel puțin îmi rezolva multe dileme,și anume când a devenit Satan “Șef” aici jos. Ei bine dacă veți vedea pasajul Isaia 14:9, 11,unde am menționat ce primire “călduroasă” i se oferă, citiți în continuare și veți vedea cui i se oferă și în ce context. Atunci când Satan cade din Cer,sau mai degrabă este aruncat,el nu se instalează în Los Angeles,așa cum vedem noi in serialul Lucifer,ci este aruncat direct în Locuința Morților/Sheol, alături de celelalte suflete moarte,care s-au îndepărtat de Dumnezeu. Și logic,nu merge singur acolo ci cu a treia parte din îngerii căzuti. Păi tu sau eu sau alții dinainte noastră,care am murit înafara lui Dumnezeu,în păcat , logic că am mers și noi in Locuința Morților, că doar nu in Locuința Viilor. Și cine oare ne întâmpină în Locuința Morților? Standuri ale Martorilor lui Iehova cu pliante că Iadul nu există? Sau pocăiți care urla că sunt salvați și direct răpiți în Împărăția lui Dumnezeu? Probabil îi găsim și pe aceștia,dar primii te întâmpină frații tăi păcătoși și Legiunile Satanei, că altă ocupație nu au. Însă tu poate ai murit având o mamă ortodoxă sau in tată catolic și chiar dacă tu nu ai crezut și nu ai mers la Biserică,ei da. Și s-au dus să dea o rugăciune pentru sufletul tău,o pomană,o bomboana o ceva. Eh,și mai vine o briză peste dogoarea focului,și văd martorii și pocăiții că tu ai puțină umbră și ar trage și ei spre ea,dar Legiunile nu-i lasă… In fine,hai că deraiez,dar ați prins ideea. Însă a priva un suflet de rugăciune după ce a murit este echivalent cu ucidere! Nu-i mai păcătos un ucigaș in Iad, decât unul care a promovat în viața învățături ucigătoare de suflet!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Interesant e că deși e o idee expirată asta cu standurile martorilor, încă se mai opresc oameni la ei, sau mai insistă cu o metodă care se învechește.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pomenirile la catolici diferă de cele ortodoxe: Ca și în cazul parastaselor ortodoxe, pomenirea morților la catolici se face în timpul celebrării slujbelor, însă ritualul este diferit și nu implică toate momentele pomenirii ortodoxe. Nici coliva nu există la catolici, ea fiind o parte a ritualului funerar ortodox. În general comemorarea morților se face la 8 zile sau la 30 de zile de la moarte sau de la înmormântare și apoi o dată pe an. Există și o zi de pomenire generală a morților, în data de 2 noiembrie, când are loc sărbătoarea numită "Pomenirea tuturor credincioșilor rǎposați". Cu această ocazie, în anumite zone (precum Foggia din regiunea Puglia din Italia) se prepară un desert asemănător cu coliva, numit "grâu copt" sau "grâul morților". Acesta se face din grâu, boabe de rodie, nuci, fulgi de ciocolată și vincotto (un sirop obținut prin reducția vinului) și se lasă pe masă în seara de 1 noiembrie, ca omagiu pentru cei morți, despre care se crede că își vor vizita casele în acea noapte. ___________ Deci romano-catolicii nu prea fac pomeniri, am înțeles că ar cumpăra indulgențe, sau ar face milostenie directă să dea ceva de pomană, dar nu întodeauna. Au doar sărbătoarea aceea luminația când fac curățenie la cimitir și cam atât.
|
|||
|
|||
![]()
Acuma văd și eu am am exagerat puțin,și s-a înțeles că aș fi menționat că toate cultele neoprotestante nu cred in Iad.
Voiam să spun că toate cultele neoprotestante nu practică Rugăciunile pentru cei morți. Însă cu siguranță ei nu văd Iadul din perspectiva asta descrisă mai sus,sau din perspectiva Bisericii Catolice sau Ortodoxe. Ei îl văd mai degrabă un loc pregătit pentru pedeapsă eternă pentru toți cei care l-au respins pe Iisus,dar după a doua venire. Iar unii probabil consideră Iadul și întrarea in acesta imediat după moartea, însă fără posibilitatea mântuirii din Iad. Trebuie topic separat pentru fiecare cult în parte, fiindcă au viziuni particulare fiecare. Însă eu condamn acele viziuni in care se consideră imposibilă salvarea sufletului din Iad. Și acele viziuni in care sufletul stă în așteptare sau într-un somn până la Ziua Judecății.
|
|||
|
|||
![]()
Ca unul care cunoaște erezia foarte bine, fiindcă am consumat-o in cantități industriale,de la o vreme te cam saturi și chiar dezguști de ea, însă cel puțin rămâi cu capacitatea de a o depista foarte ușor după.
Și din fericire simți nevoia să te întorci la învățăturile sănătoase,chiar dacă au gust vechi și nu sunt mereu așa de atrăgătoare și plăcute la gust. Însă nu strică să le adăugi puțină aromă,un plating atrăgător și puține condimente. Uneori le poți deghiza în erezii:) Am consumat în ultima vreme foarte mult conținut al “predicatorilor de stradă”,nu neapărat din Romania, fiindcă la noi nu se “înjosesc “ la nivelul ăla,ci predică din clădiri cât casa Poporului,sau noul “fenomen” Zanny sau cum îl cheamă,care a descoperit că l-a găsit pe Hristos și acum poate trebuie sa ne pocăim toți, fiindcă noi facem doar ce fac vedetele, după ce merg la toate podcasturile. Abia când vezi că mass-media și internetul promovează “convertiri” și “învățături” in nu știu ce hristosi mincinoși,atunci poți fi sigur că nu este lucrarea lui Dumnezeu acolo. Un hristos fals, și învățători falși in hristos sunt lansați direct către cei care încă nu l-au găsit pe Hristos cu adevărat. Pentru ceilalți nu-i necesar că consumă satanism direct,gen Beach Please sau alte forme de “cultură”. Practic asediul a început demult și se intensifică pe toate planurile. Și tot acest circ nu are nicio legătură cu Dumnezeu! Dacă ateismul și secularizarea erau primejdioase. Distorsionarea religiei, credinței, spiritualității este extrem de periculoasă. Fiindcă acum este “sezonul” învățătorilor MINCINOȘI! …… Bun,acum să vedem exact care este scopul acestui Foc, rămânând strict la perspectiva biblică. Și deasemenea vom incerca sa înțelegem și acele pasaje de “Foc veșnic”. Eu tind sa cred că chiar dacă Focul și Pedeapsa sunt veșnice,asta nu înseamnă că omul trebuie sa stea mereu în ele. Tocmai aici este marea diferență și lucrul pe care majoritatea nu îl înțeleg sau nu vor să-l accepte. DA, FOCUL acela arde etern, însă nu te pune nimeni să stai în el pentru totdeauna. Are rol strict purificator, și deasemenea pedeapsa este un instrument de a îndrepta Raul făcut. Adică multi căutăm dreptatea lui Dumnezeu,și vedem tot Raul și suferința creata de mulți pe pământ. Ei bine toți vor avea parte de Suferință la rândul lor, fiindcă: DUMNEZEU ESTE DREPT! Dacă nu ar exista un Iad,unde să se îndrepte cei păcătoși,cei iremediabili,cei care au ieșit din Ierarhia divină,nu ar exista Justiție! Iadul este un loc Corecțional,nu o sentință Capitală! Știm cu toții acele pasaje “definitive” utilizate de neoprotestanti și martorii lui Iehova, le-am menționat în alte topicuri despre viața după moarte. In care se specifica că nu mai este “nicio lucrare “ nimic în locuința morților,că avem sau viața veșnică sau pedeapsă veșnică etc. Însă tabloul nu este complet doar utilizând câteva pasaje, așa cum v-am arătat mai sus,și pasaje care arată un SHEOL mai dinamic. Isaia 4:4 VBRC2020 [4] Când Domnul va SPĂLA MURDĂRIA fiicelor Siónului și va CURĂȚI sângele Ierusalímului din mijlocul lui printr-un DUH de JUDECATĂ și printr-un DUH de FOC, Avem aici imaginea unei curățiri prin FOC/ARDERE Din păcate unele traduceri nu folosesc termenul FOC,ci “nimicire”, inclusiv traducerea ortodoxă,iar în Cornilescu,doar traducerea literală, folosește “ardere”. Isaia 4:4 VDCL [4] după ce va SPĂLA Domnul MURDĂRIA fetelor Sionului și va curăți sângele Ierusalimului din mijlocul lui, prin duhul de judecată și prin DUHUL de ARDERE. Mai jos vedem din nou o purificare prin FOC, pentru a pregăti Poporul pentru Dumnezeu. Zaharia 13:9 VBRC2020 [9] Voi face SĂ ÎNTRE [această] TREIME în FOC, îi voi LĂMURI cum se lămurește ARGINTUL și-i voi ÎNCERCA așa cum se încearcă AURUL. Ei vor CHEMA NUMELE MEU, și eu le voi răspunde. Eu voi spune: „ ACESTA este POPORUL MEU ”, iar ei vor zice: „ DOMNUL este DUMNEZEUL nostru”. Acuma eu nu spun că acest FOC este neapărat Iadul, însă cu siguranță orice om care dorește o apropiere de Dumnezeu trebuie PURIFICAT. In acesta condiție umană păcătoasă n-ai cum sa te apropii de Dumnezeu,doar fiindcă ai umblat toată viața cu o Biblie in mână sau că ai pupat toate moaștele. Acum Cireașa de pe tort,am pus mulți “pocăiți” in dificultate cu acest pasaj și probabil și mulți ortodocși nu-l vor gusta fiindcă este de regulă în pasaj definitoriu pentru PURGATORIU: 1 Corinteni 3:13-15 VBRC2020 [13] LUCRAREA FIECĂRUIA va fi dată pe față, căci ZIUA [DOMNULUI] o va face cunoscută, pentru că ÎN FOC va fi DEZVĂLUITĂ și FOCUL va ARĂTA cum este LUCRAREA fiecăruia. [14] Dacă LUCRAREA pe care cineva o CONSTRUIEȘTE deasupra RĂMÂNE, va primi RĂSPLATĂ, [15] dacă lucrarea lui VA FI ARSĂ, va fi PEDEPSIT. El va fi TOTUȘI MÂNTUIT, dar NUMAI ca PRIN FOC. Cugetați dragii mei asupra acestor pasaje, citiți întregul capitol… Vom dezvolta…
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din versetele citate de tine reiese că toate lucrările vor fi trecute prin foc, la unii le va rămâne lucrarea, la alții nu.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 17.07.2025 at 16:13:19. |
|
|||
|
|||
![]()
Acuma eu nu promovez prin acest topic doctrinele Bisericii Catolice, întrucât ei au niște diferențe clare și bine definite între Iad, Purgatoriu și Rai.
Pentru asta puteți consulta Catehismul Bisericii Catolice. Însă în această zona a sufletului după moarte, mă apropii cel mai mult de doctrinele lor. Însă,ca de fiecare dată, încerc să-mi creez o viziune de ansamblu, și asta desigur,este strict părerea și interpretarea mea. Dacă ne luăm după Biblie,ca să răspund întrebării tale, foarte bune dealtfel,am reținut un pasaj unde s-ar face o oarecare delimitare. Apocalipsul 20:13-15 VBRC2020 [13] Marea a dat înapoi morții care erau în ea. MOARTEA și LOCUINȚA MORȚILOR au dat înapoi morții care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele sale. [14] Atunci, MOARTEA și INFERNUL au fost ARUNCATE în LACUL CU FOC. Aceasta este MOARTEA cea de-a DOUA: LACUL CU FOC. [15] Și dacă cineva nu a fost găsit scris în CARTEA VIEȚII, a fost ARUNCAT în LACUL cu FOC. Iată și variant de traducere ortodoxă: 13. Și marea a dat pe morții cei din ea și moartea și iadul au dat pe morții lor, și judecați au fost, fiecare după faptele sale. 14. Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc. 15. Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieții, a fost aruncat în iezerul de foc.(Apocalipsa 20:13-15) După cum se vede, traducerile diferă puțin, întrucât BO folosește Iad, înloc de Locuința Morților, adică SHEOL,iar BC folosește termenul Infern. Lacul sau Iezerul de foc ar fi Destinația Finală , adică FOCUL ETERN. Deci din acest loc, ultim nu mai ieși,aici este Pedeapsa Eternă. Însă din Sheol, Locuința Morților sau Iad/Infern,poți ieși. Adică nu ești "Mort" permanent în Infern,ai posibilitatea reconcilierii, despre care vom vorbi in continuare. Tocmai de asta se menționează "moartea a doua", adică cea definită,abia acolo vorbim despre un Iad total și definitiv. Eu văd purificarea direct in Infern/Sheol/Iad până la Ziua Judecății,iar Purgatoriul mai degrabă o stare intermediată de pregătire pentru Împărăție, însă biblic nu am găsit pasaje care să vorbească neapărat despre in loc anume.
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 17.07.2025 at 17:35:10. |
|
|||
|
|||
![]()
Pur și simplu sunt siderat cum cartea asta a reușit sa păcălească atâția și atâția, mulți storcandu-si creierii să descifreze, să deslușească ce vrea textul de fapt să zică :))
E pur și simplu incredibil! Au știut evreii ăștia să prostească lumea, și o prostesc și acum. Evreii au fost și sunt cei mai mari șarlatani și voi luați tot ce au scris de bun:))) Și dacă o studiezi realizezi câte contraziceri sunt, numai aici pe forum constant va contraziceți pe diferite texte:)) Și in tema cărții se poate observa atât de evident cât de elogiat este poporul evreu, poporul ales iar restul popoarelor sclavii lor. :)) Uite ca s-a adeverit, sunt stăpânii popoarelor și cartea pe care o cinstiți le da și dreptul :))) Bravo vouă! Tot așa să o țineți! :)) |
|
|||
|
|||
![]()
@Nietzsche
Mi-am făcut test ADN,și am parțial gene de evreu și veri de gradul patru prin Israel,SUA, Germania etc,dar nu mai spune la nimeni:) Shhh