Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.09.2009, 20:00:03
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgiana52 Vezi mesajul
in legatura cu binecuvantarea trebuie luata de fiecare data cand incep sa citesc psaltirea?nu stiam ca trebuie luata binecuvantarea....nici macar ca ar tr sa i sp preotului ca citesc psalmi.la inceputul psaltirii mele e un fel de prefata scrisa de un preot care nu pomeneste de asa ceva ci spune sa citim cati psalmi reusim pe zi..dar daca eu acum nu am binecuvantare si am un necaz sau ma simt rau si vreau sa citesc ce fac??de unde imi iau eu preotul la ora asta??ca sa nu mai spun ca duhovnicul meu e genul ala "afacerist" care isi pune angajatii s alucreze in zile de sarbatoare...nu vreau sa l judec dar asta e realitatea din zilele noastre..
Am citit și eu fără binecuvântare.La sf.Maslu spune cam așa "cine are inimă bună să cânte psalmi".Dacă o faci cu dragoste și nu cu dorința de a se abate vreo nenorocire asupra cuiva, cred că e în regulă.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2009, 20:37:37
onyx235 onyx235 is offline
Member

Data înregistrării: 28.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

La ultima spovedanie m-a indemnat duhovnicul sa citesc psaltirea de cateva ori, si dc pot, sa o fac intre 3 si 4 dimineata. Am reusit de cateva ori sa ma trezesc la orele alea. Cateva zile mai tarziu la mine in casa au inceput scandalurile intre ai mei parinti

La fel si la serviciu, am avut o mica problema...si m-am certat si cu un om f apropiat sufletului meu. Pur si simplu, fara nici un motiv, simteam o dorinta imensa de a cauta nod in papura, cum se spune...
Azi am incercat sa il gasesc pe duhovnic, sa ii cer sfatul, sa vad ce fac...dc mai continui sau nu, dar nu l-am gasit.

Mi-e cam teama, sincer...nu stiu ce sa fac. Daca exista aceste semne, sa zic asa...inseamna ca cineva ne vrea raul, si prin aceste rugaciuni puternice, il deranjam pe necurat?

Last edited by onyx235; 21.09.2009 at 20:40:16.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2009, 10:20:00
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Nici intr-un caz, sa nu renunti la citirea psalmilor.

Este normal, vei intimpina multe probleme, insa asa cum in casa ta cind faci curatenie, vei avea un mare deranj, la inceput, apoi incet-incet se va curata casa, la sfarsit ai o mare bucurie de a sta in casa curata, tot la fel este cu sufletul.
Se curata, insa prin multe incercari pe care le vei avea. Nu-ti fie teama, cine este prieten adevarat, va ramine prieten adevarat, insa cei care nu sint cu adevarat prietenii tai, vor fii eliminati, inceracrile in timpul citirii psaltirii sint multe.
Odata inceputa psaltirea, trebuie dusa la capat.
Parintii tai se roaga?
Ei se vor impaca, i-ai tulburat tu cu citirea psaltirii, insa pina la uram, dupa ploaie, va iesi un soare frumos si luminos!!!
Curaj, nu cumva sa intrerupi!
Mergi inainte, decisa, ca vei gasi un mare bine, la finele rugaciunii.
Vechi 22.09.2009, 10:38:02
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Smile

Citat:
În prealabil postat de onyx235 Vezi mesajul
La ultima spovedanie m-a indemnat duhovnicul sa citesc psaltirea de cateva ori, si dc pot, sa o fac intre 3 si 4 dimineata. Am reusit de cateva ori sa ma trezesc la orele alea. Cateva zile mai tarziu la mine in casa au inceput scandalurile intre ai mei parinti

La fel si la serviciu, am avut o mica problema...si m-am certat si cu un om f apropiat sufletului meu. Pur si simplu, fara nici un motiv, simteam o dorinta imensa de a cauta nod in papura, cum se spune...
Azi am incercat sa il gasesc pe duhovnic, sa ii cer sfatul, sa vad ce fac...dc mai continui sau nu, dar nu l-am gasit.

Mi-e cam teama, sincer...nu stiu ce sa fac. Daca exista aceste semne, sa zic asa...inseamna ca cineva ne vrea raul, si prin aceste rugaciuni puternice, il deranjam pe necurat?
Aici ai explicatia cea mai buna a ceea ce ti se intimpla, si de ce:
Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
Frati crestini, am cam ramas cu un gust "amarui" cititnd "parerile" fratiilor voastre legat de Citirea Psaltirii... unele exagerate si habotnice, iertati-ma, dar nu este Aghiasma, ca nu mananci inainte sa citesti... Doamne miluieste! sau sa te spovedesti inainte de a citi... prostii!!! De unde stiti asemenea prostii??? Doamne miluieste!

Psaltirea nu ca ne este obligatorie, ci ne este DATORIE zilnica pt ca Sf.Vasile cel Mare spune: "mai bine sa ramana soarele pe cer din mersul lui, decat sa ramana Psaltirea necitita in fiecare zi"! Ideea ca sa stie si Pr.Duhovnic, este ok, dar nu ca am citit fara "blagoslovenie" mi-a "aruncat dracu usita de la soba pe mana si m-a ars"! Sa fim ORTODOCSI! sa fim CREDINCIOSI nu creduli sa credem toate tampeniile pietiste ale bigotistilor!
"Fiti treji" ne spune Sf.Pavel! Deci cu trezvie si discernamant!
Stiu ca sunt unii "evlaviosi si ravnitori" care exagereaza in a citi Psaltirea! Dar pt ca o fac din mandrie, fara discernamant, adica fara mintea limpede (adica sa fie in toate mintile) are dracu "ac de cojocul lor" ca sa ii batjocoreasca si astfel sa se piarda, in loc sa se castige sufletele lor!!!
Faptu ca ziceti ca cititi Psaltirea "fara blagoslovenie" si aveti "probleme" cu "al' negru" nu e intemeiat! De ce? Datori suntem a ne ruga! Din putina CREDINTA si apoi, va temeti de ispite, de dracu, de probleme! E adevarat ca dracu nu "tace" la citirea ei, dar unde este credinta puternica si fara pic de indoiala, se citeste Psaltirea "no problem"! Tocmai ca este rugaciune extrem de puternica impotriva satanei, dar nu trebuie sa ne temem!!! Atunci de ce o mai citim? Unde ne este CREDINTA??? Cine are credinta il are pe Domnul Hristos in el, si fiind cu Domnul Hristos, ce ne poate face satana? El numai ne sperie ca sa ne faca sa nu mai citim! De aceea si reactioneaza atat de dur! Daca am avea credinta si staruinta, nu am avea probleme, dar asa...
"Putin credinciosule, pt ce te-ai indoit?"!
"Oare nu stii ca Eu sunt cu tine si nimic rau nu te va vatama?"

In primele veacuri crestine Psaltirea era singura "carte de rugaciuni"! Dar se citea numai in Biserica (cartea cea mai veche din cult), la slujbe, pt ca nu era posibilitatea "tipariturilor" ca acum! Era in "limita stocului"! Si ca o conditie de a fi tuns in monahism, era sa stii Psaltirea pe dinafara! Si asta de unde sa stie daca nu din Biserica? Cine merge pe la Manastiri (sau a mai studiat oleaca de Tipic si Liturgica) stie cand se citeste la Psaltire si cum sunt impartiti! Din Biserica se invata si se rostea si la chilie, sau in minte in timpul ascultarilor!
Multi crestini stiu si azi Psaltirea pe de rost si o spun de 3-4 ori pe zi!!!

Noi citim si nu intelegem, dar dracii inteleg si se cutremura!!!

Ar fi bine sa nu mai fie impartasite "parerile", ci "crezurile", adica sa fie spunese concret ce este de spus, mai ales daca se stie din Sf.Parinti (filocalie, paterice, etc) sau ce simte fiecare curat in suflet, legat de citirea psaltirii! Prea s-a facut o "dogma" din Psaltire! Este cumva "conditie" de mantuire???
Tocmai ca in necaz se recomanda sa se citeasca, in ispite, de ce nu si ca multumire lui Dumnezeu pt o binefacere a Sa? Folosul citirii ei, vine nu din citit, ci din CREDINTA NOASTRA!!! altfel, putem citi Psaltirea de 500 ori pe zi si avand binecuvantarea Sf.Sinod! Si avem binecuvantarea Sf.Sinod de a o citi, prin faptul ca a dat-o la tipar, in asa fel incat sa o poata avea fiecare si sa o foloseasca, si prin cuvntul dat de Pr.Patriarh al BOR!!! stiu multi crestini traitori, care nu au avut bani de cumparat, dar au facut altceva, au transcris-o in caiete! si asa se rugau... Cine vrea sa o citeasca si simte asta, nu se "impiedica" de lipsa binecuvantarii!!! Dar e bine ca tot ce faci sa stie si pr.Duhovnic!!! Multi duhovnici o fac pe "interesantii" si spun ca nu e bine sa o citesti "fara binecuvantare"! Depinde de CREDINTA si MODUL VIETUIRII fiecaruia, de aia este "restrictionata", ca daca este cineva neinitiat in citirea ei, se poate sminti!!!

VA rog sa ma iertati si sa ma pomeniti si pe mine la rugaciunile fratiilor voastre!

Sa fiti Binecuvantati!!!
si aici:
Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
FIECARE SA FACA CAT POATE IN DRAGOSTEA LUI HRISTOS!!!
DRACUL A INSELAT PE MULTI, IN DIFERITE MODURI SI CHIPURI SI FORME... ACUM, STIIND EL CAT DE PUTERNICA ESTE PSALTIREA CA SA NU SE MAI CITEASCA DIN EA, IAR, A INSELAT PE MULTI, CACI BAGA SPAIMA IN EI, PRIN DIFERITE LUCRARI DEMONICE... SAU LE BAGA IN MINTE UNORA (zic "unora" ca nu toti - fie mireni sau duhovnici - au discernamant si viata sfanta) CA "MIRENII SA NU CITEASCA DECAT 1CATISMA SI ACEEA CU BINECUVANTARE"! IAR DRACU LUCRA SI II SPERIE SI ACESTI OAMENI VIN LA DUHOVNIC SI SPUN: "UITE CE AM PATIT!" SI PR. LE INTERZICE A MAI CITI... IATA "BIRUINTA" SATANEI...
FITI STARUITORI IN RUGACIUNE SI LASATI-VA IN MAINILE LUI HRISTOS!!! NU VA TEMETI DE "SPERIETURILE" DRACILOR CA EI SUNT NEPUTINCIOSI SI NU POT FACE NIMIC UNUI OM CARE ESTE IN MANA LUI HRISTOS!
Daca vei urmai aceasta tema, la topicul acesta, vei invata din experientele fiecaruia in legatura cu Psaltirea!
Vechi 22.09.2009, 12:38:03
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Am citit și eu fără binecuvântare.La sf.Maslu spune cam așa "cine are inimă bună să cânte psalmi".Dacă o faci cu dragoste și nu cu dorința de a se abate vreo nenorocire asupra cuiva, cred că e în regulă.
<<Psalmul este luminare a sufletelor, sfințire a trupurilor. Pe acesta , fraților , să nu încetăm totdeauna cugetându-l ; și prin case , și în călătorii , și dormind , și sculându-ne , grăind între noi înșine cu psalmi și cu laude și cu cântări duhovnicești. Psalmul este bucurie a iubitorilor de Dumnezeu. Acesta pe grăirea deșartă o surghiunește , pe râs îl domolește, pe judecată o pomenește, pe suflet către Dumnezeu îl deșteaptă , împreună cu îngerii dănțuiește. Unde este psalmul cu umilință, acolo este și Dumnezeu cu îngerii ; iar unde șunt cântările celui străin, acolo este urgia lui Dumnezeu, și vaiul este răsplătirea râsului. >> ( DIN INVATATURILE SFINTILOR PARINTI )
Vechi 24.09.2009, 03:08:32
lavinia40 lavinia40 is offline
Banned

Data înregistrării: 03.09.2009
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iubire Vezi mesajul
AS VREA SA STIU PARERILE VOASTRE LEGATE DE PSALTIRE, VOI CATE CATISME CITITI?
Initial parintele duhovnic mi-a dat de citit 3 catisme.Cum in acea perioda de -abia se tipareau acele carti (1991-1992), mi-a daruit o Psaltire.
Parasind Iasul, mi-am schimbat si duhovnicul si implicit si anii si-au pus o amprenta, m-am schimbat si eu.Au fost momente cand o citeam ,,aproape integral", era singura rugaciune care curgea ca o apa proaspata si o simteam; acum, daca ma gandesc la faptul ca uneori e de temut, sau din contra e bine de citit, tot preotii duhovnici o sa stie sa dea raspunsurile potrivite.
In zilele cand imi este ,,impietrita inima" si sa ma rog e cam greu, singura cale e sa citesc o catisma, si dupa aceea ma mai ,,luminez''.
....Citirea psalmilor ,,topeste gheata'' din inima mea, ma determina sa citesc dupa aceea si alte rugaciuni (cu toate ca uneori sunt in criza de timp), simtind totodata ca timpul alocat ,,Rugaciunii” este minuscul cu grijile si indeletnicirile mele cotidiene
Reply With Quote
Vechi 06.03.2010, 22:17:49
crystian crystian is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.03.2010
Implicit mica Atentie

NU cititi Psaltirea numai decat daca va aflati intru-n mare necaz sau cineva va blestema
nu ca nu ar fii bine dar sunt multi care sunt curisosi ce efecte are dupa ce este citita"Cum sunt multi curiosi care aud din vorbe multe se pun sa citesca psaltirea" de exemplu un caz adevarat
O fata de 19 ani Era tare suparat pt relatia ei cu prtnu si dupa ce sau despartit ea
a luat Psatirea si ea dupa cum auzise din vorbe ca daca citesti Psaltire poti face diferite lucruri a citit toata Ps... in miez de noapte a doua zii totul ear in regula dar dupa o satptamana fata murise .

Scz pt greseli de ortografie daca am facut in acest mesaj

DOAMNE AJUTA!!

DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE
Reply With Quote
Vechi 06.03.2010, 22:33:53
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Cunosc pe cineva care citeste destul de mult din Psaltire si Slava Domnului este bine, si-mi povestea intr-o zi ca nu s-a mai spovedit(din comoditate) de vreo 14 ani.Nu poate fi rau sa ne rugam.Cei care sunteti speriati faceti o statistica si vedeti cati au avut experiente bune si cati nu,puneti in balanta si judecati inainte de a recomanda fuga de cele sfinte.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2010, 00:33:14
crystian crystian is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.03.2010
Smile DUpa cum vedeam in mesajul tau de mai sus.

Eu nu am zis acesta pt ca sa fuga oameni de cele sfinde doamne fereste.
POti sa citesti Psaltirea dar sunt cativa psalmi care nu trebuie cititi care sunt de blestem sa fie mai pe inetels dar in rest se poat e cu binecuvantare de la duhovnic

Doamne ajuta !!
Reply With Quote
Vechi 10.03.2010, 10:38:34
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crystian Vezi mesajul
Eu nu am zis acesta pt ca sa fuga oameni de cele sfinde doamne fereste.
POti sa citesti Psaltirea dar sunt cativa psalmi care nu trebuie cititi care sunt de blestem sa fie mai pe inetels dar in rest se poat e cu binecuvantare de la duhovnic

Doamne ajuta !!
Toate catismele se citesc , nu mai veni , te rog mult , cu tot felul de nascociri sau cu babisme ! Cat priveste binecuvantarea , ea oricum trebuie luata pentru intreg programul nostru de rugaciuni .
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista pomenirii la psaltire ...... mara2008 Generalitati 30 27.07.2011 18:04:52
randuieli psaltire si metanii mariusmanta75 Intrebari utilizatori 4 16.04.2010 22:27:49
pomenirea la psaltire onyx235 Generalitati 32 04.11.2009 12:32:10
Cuvinte din Psaltire phradmon Despre Biserica Ortodoxa in general 29 29.12.2007 17:01:04