Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.12.2011, 21:37:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit Gratia sfintitoare si gratiile actuale

Doctrina despre Grație (Har, în limbaj răsăritean) poate părea dificilă, din cauza obiceiului teologilor de a se exprima alambicat. Ani la rândul, când citeam ceva despre acest subiect, mă durea capul și îmi țiuiau urechile tot așa cum îmi țiuie și acum de câte ori fac o tentativă (de regulă sortită eșecului) de a citi ceva din clasici ai filosofiei germane, precum Kant ori Hegel.
De fapt, lucrurile nu sunt nici pe departe așa de complicate. Ăsta e rostul acestui topic, de a împărtăși și altora ceea ce am priceput cu multă trudă, spre a le fi lor mai ușor.

Dar, până la a începe să o disecăm spre a vedea dacă e simplă ori compusă, dacă e o singură Grație sau mai multe specii de grații, să vedem cam ce ar putea fi grația în general. Ei bine, Grația asta este un ajutor supranatural pe care ni-l dă Dumnezeu ca să ne mântuim. Potrivit numelui, Grația este ceva gratuit, adică vine moca. Altfel spus, este un dar ("har" și "dar" sunt de multe ori interșanjabile în liturgică). Mai exact, asta înseamnă că, într-o primă aproximație, vine independent de meritul nostru. Atenție, deci: spun că independent de meritul nostru vine Grația, adică ajutorul spre mântuire, nu mântuirea însăși. Așa cum ploaia vine și peste drepți, și peste păcătoși, așa cum soarele strălucește pentru toți, tot așa vine grația, peste toți oamenii. Două deosebiri există între acest model "meteorologic" și felul cum vine grația: mai întâi, ploaia o vedem și soarele îl vedem cu ochii noștri, pe când grația, cum spuneam, e ceva supranatural, adică scapă vederii noastre naturale. Mai apoi, în timp ce ploaia cade peste toți și soarele strălucește tuturor în același timp, grația nu vine în același timp pentru toți și nici în aceeași formă tuturor. Dumnezeu operează foarte individualizat și dă acest dar la momentele pe care El le consideră potrivite. Dar de dat, îl dă tuturor și nu doar unora (în viziune catolică, viziunea protestantă poate diferi).

Acuma, este sau nu este grația ceva important pentru mântuire ? Răspunsul este afirmativ. Nimeni nu se poate mântui fără acest ajutor supranatural oferit de Dumnezeu. Chiar și îngerii beneficiază de grație, cu atât mai mult oamenii a căror natură este îmbolnăvită de Cădere. Dar, despre acest lucru, ca și despre în câte feluri este acest ajutor, în postări viitoare, dacă topicul va trezi interesul cuiva.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Buletinele actuale au cip? Marcel_Ionut Generalitati 215 07.11.2012 21:23:02
cati copii ati vrea in conditiile actuale ? Mirela0110 Generalitati 143 13.10.2011 15:28:56