Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.04.2018, 17:28:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Unde spune asta? Sunt tare curios.
Am scris despre asta de mai multe ori pe forum. Poti afla in doar cateva secunde, cautand pe google "Pruteanu", Lumina Ierusalim". Si vei gasi asta: http://forum.teologie.net/viewtopic....0&t=6&start=80
Strict despre faptul ca nu i s-au aprins lumanarile este in mesajul acesta: http://forum.teologie.net/viewtopic....tart=80#p29600

Chiar azi am vazut in direct la Trinitas venirea Sfintei Lumini si cum cei de acolo isi dadeau clar pe fata cu ea si cu mainile, e neadevarat ce spune parintele Pruteanu, ca nu e adevarat ca nu arde Lumina.

Last edited by catalin2; 07.04.2018 at 17:32:24.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2018, 18:02:31
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Sâmbătă, în jurul orei 14:15 a avut loc la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim minunea pogorârii Sfintei Lumini.
Patriarhul Teofil al Ierusalimului a distribuit credincioșilor focul sfânt.
La Ierusalim se află o delegație a Patriarhiei Române care va aduce în această seară Lumina Sfântă pentru a fi distribuită în bisericile din țară. Delegația condusă de PS Timotei Prahoveanul va sosi pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București în jurul orei 18.30.
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini
Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă.
Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.
După ora 12:00, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox și începe tradiționala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt.
După Procesiune se despecetluiește Mormântul și schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.
În continuare, Patriarhul se dezbracă de veșmintele arhierești pentru a arăta smerenie și evlavie față de Iisus Hristos și rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.
După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică.
În același timp aprinde și candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se între*gește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte credincioșilor.
Vechi 07.04.2018, 19:24:40
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am scris despre asta de mai multe ori pe forum. Poti afla in doar cateva secunde, cautand pe google "Pruteanu", Lumina Ierusalim".
Ți-am cerut sursa pentru a mă asigura că vorbim despre același lucru. Mesajul pr. Pruteanu este altul, anume că facem prea mult caz pentru această minune. Lumină Sfântă este în fiecare biserică unde se ține Sf. Liturghie, fără a fi adusă de la Ierusalim.

”Cred că toți consideră că Lumina de la Ierusalim este sfântă într-un anumit fel. Și nu doar cea de la Ierusalim, ci și cea care este pe Sfânta Masă dintr-o biserică de la țară. Orice biserică ortodoxă este Betleem, Tabor, Ierusalim, Golgota și Sf. Mormânt. Nimic nu-i lipsește!

”Eu cred că problema cu această lumină/foc este pusă greșit. Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum.”

Citat:
Mergand sa vada Sfanta Lumina s-a rugat sa i se aprinda si lui lumanarile singure, ca in cazul altor credinciosi. Si, cum nu s-au aprins, a considerat ca nu e veridica miununea.
Nu contestă minunea, doar că el este rezervat. Are tot dreptul, este alegerea lui ținând cont de experiența lui în teren. Relatarea este din 2012, poate între timp s-a mai lămurit. Nu exclucd varianta că ar putea greși, numai că el se leagă de experiența lui personală, nu de ceea spune lumea.

”Așa am strigat și eu cu lacrimi, dar n-a venit. Sunt păcătos.” - deci nu e mândru cum spui tu

”Eu cred în asta și chiar nu exclud că în unii ani lumina se sfințește în mod văzut, iar în alți ani - în mod nevăzut!”

Citat:
Chiar azi am vazut in direct la Trinitas venirea Sfintei Lumini si cum cei de acolo isi dadeau clar pe fata cu ea si cu mainile, e neadevarat ce spune parintele Pruteanu, ca nu e adevarat ca nu arde Lumina.
El relatează din ceea ce a văzut! Tare mă tem că multe alte chestiuni le-ai înțeles greșit și astfel l-ai pus pe lista neagră. În fine, asta este problema ta, doar că eu nu văd că ar contesta minunea.

P.S. Îți doresc să ai parte de un praznic luminos cu pace și bucurie.

Last edited by simpllu; 07.04.2018 at 21:31:09.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2018, 20:28:34
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Rugaciunea rostita de patriarh pentru primirea Luminii Sfinte:
"Stapane, Doamne, lisuse Hristoase, intelepciune incepatoare de lumina a Tatalui Cel fara de inceput. Care locuiesti intru lumina cea neapropiata, Care ai poruncit luminii sa straluceasca din intuneric, Care ai spus sa fie lumina si a fost lumina, Doamne, Datatorule de lumina care ne-ai scos din intunericul inselaciunii si ne-ai calauzit la lumina minunata a cunoasterii Tale, Care ai umplut de lumina si bucurie tot pamantul prin venirea Ta in trup aici si cele de dedesubt prin pogorarea Ta la iad dupa care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfintii Tai Apostoli, Tie Iti multumim ca prin credinta cea dreapta ne-ai scos din intuneric la lumina si ne-am facut fii ai luminii prin Sfantul Botez si am vazut slava Ta plina de har si adevar (Ioan 1, 14). Dar o, Datatorule de lumina Doamne, Care esti lumina vazuta de cei care au stat in intuneric; [...] Stapane Doamne, Care esti Lumina cea adevarata care luminezi pe tot omul care vine in lume (loan 1, 9), singura Lumina a lumii si lumina vietii oamenilor, de a Carui slava este plin tot universul, caci Tu ai venit ca lumina in lume prin pogorarea Ta in trup, desi lumea a iubit intunericul mai mult decat lumina. Datatorule de lumina, Doamne, asculta-ne pe noi pacatosii si nevrednicii robii Tai, care in acest ceas stam langa acest Preasfant si de-lumina-purtator Mormant si ne primeste pe noi care cinstim Patimirile Tale curate, preasfanta Ta rastignire, moartea Ta de bunavoie si punerea si ingroparea trupului Tau cel fara de viata in acest prea-cinstit Mormant al Tau, si invierea Ta de a treia zi pe care incepem sa o praznuim cu bucurie, pomenind pogorarea Ta la iad prin care ca un Stapan ai slobozit prin stralucirea Dumnezeirii Tale sufletele dreptilor tinute acolo umpland cele mai de jos de lumina.
De aceea praznuind cu inima plina de bucurie si cu duhovniceasca bucurie in aceasta preabinecuvantata sambata, preamantuitoarele taine implinite intr-un mod dumnezeiesc, potrivit Tie, pe pamant si sub pamant, pomenind adevarata lumina lina [vesela] si de dorit care a stralucit dumnezeieste peste acestia in cele mai de jos si intr-un chip dumnezeiesc a stralucit din Mormant, facem vadita Lumina care arata Teofania Ta, Cel care ai venit in lume pentru noi. Caci asa cum in aceasta noapte mantuitoare si stralucitoare toate se umplu de lumina, cerul si pamantul si cele de dedesubt prin taina fericitoare a pogorarii Tale la iad si invierea Ta cea de a treia zi din mormant, cei ce primesc cu evlavie din aceasta Lumina neincetat aprinsa si pururea stralucitoare o trec celor ce cred in Tine, Lumina cea adevarata, si noi Te chemam si Te rugam, Preasfinte Stapane ca sa arati acest dar de sfintire plin de harul Tau dumnezeiesc prin harul Preasfantului si de-viata-purtatorului Tau Mormant si sa binecuvantezi si sa sfintesti pe cei ce se ating de ea cu cucernicie, slobozindu-i de intunericul patimilor, si sa ne faci vrednici de preastralu-citoarele Tale salasuri unde straluceste lumina cea neinserata a Dumnezeirii Tale. Da-le, Doamne, sanatate si viata buna, umple casele lor de tot binele. Datatorule-de-lumina, Stapane, asculta-ma pe mine pacatosul in acest ceas si da-ne noua si lor sa umblam in Lumina Ta si sa locuim in ea cat timp vom avea lumina vietii de fata. Fa, Doamne, ca lumina faptelor noastre bune sa lumineze inaintea oamenilor, ca ei sa Te slaveasca pe Tine impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte si Duhul Tau Cel Sfant.
Caci Tu ne-ai asezat lumina neamurilor ca sa luminam pe cei ce umbla intru intuneric, dar lucrand raul am iubit intunericul mai mult decat lumina, caci oricine face raul uraste lumina, dupa cuvantul Tau cel nemincinos. De aceea pacatuind, ne poticnim zilnic pentru ca umblam in intuneric. Da-ne sa vietuim restul zilelor noastre cu ochii mintii luminati. Da-ne sa umblam ca fii ai luminii in lumina poruncilor Tale, albeste vesmantul stralucitor al Sfantului Botez pe care l-am innegrit cu faptele noastre, Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina. Da-ne sa imbracam armele luminii ca sa indepartam pe stapanul intunericului ce se preface in inger al luminii. Doamne, asa cum in aceasta zi ai stralucit lumina celor ce sedeau in intuneric si in umbra mortii, tot asa straluceste in inimile noastre lumina Ta neinserata, ca stralucind cu lumina aceasta si arzand in credinta, sa Te slavim pe Tine, singura Lumina lina a Luminii celei datatoare de lumina in veci. Amin".
Vechi 09.04.2018, 19:31:19
Senior Member

Implicit

Citat:
Ți-am cerut sursa pentru a mă asigura că vorbim despre același lucru. Mesajul pr. Pruteanu este altul, anume că facem prea mult caz pentru această minune. Lumină Sfântă este în fiecare biserică unde se ține Sf. Liturghie, fără a fi adusă de la Ierusalim.

”Cred că toți consideră că Lumina de la Ierusalim este sfântă într-un anumit fel. Și nu doar cea de la Ierusalim, ci și cea care este pe Sfânta Masă dintr-o biserică de la țară. Orice biserică ortodoxă este Betleem, Tabor, Ierusalim, Golgota și Sf. Mormânt. Nimic nu-i lipsește!”

”Eu cred că problema cu această lumină/foc este pusă greșit. Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum.”
Hristos a inviat!
De observat ca parintele Pruteanu este singurul ortodox de pe acel topic care contesta sau se indoieste de minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim. Foloseste aceasta retorica pentru a gasi o justificare pentru care pune la indoiala minunea de la Ierusalim. Sa observam ca e foarte asemanatoare cu ceea ce spune despre icoane si icoanele facatoare de minuni (ca toate sunt facatoare de minuni).
Citat:
Nu contestă minunea, doar că el este rezervat. Are tot dreptul, este alegerea lui ținând cont de experiența lui în teren. Relatarea este din 2012, poate între timp s-a mai lămurit. Nu exclucd varianta că ar putea greși, numai că el se leagă de experiența lui personală, nu de ceea spune lumea.
Nu o neaga complet, dar neaga minunile care se intampla acolo (mai e un mesaj mai sus, de aceea am dat toata pagina). Experienta din teren nu-i ofera niciun prilej sa conteste ceva, pentru ca nimeni nu se duce acolo ca sa se roage sa i se aprinda singure lumanarile. Asta poate face cineva doar daca nu stie mai nimic despre aceasta minune sau daca are o mare mandrie, dorind sa i se aprinde lui lumanarea singura, desi asta se intampla doar la unele persoane. Ortodocsii cred in aceasta minune chiar daca nu au fost acolo, din 2004, de cand a fost acolo, putea afla toate informatiile, daca dorea. Nu are nicio scuza, mai ales ca s-a facut si vedeta de internet si sminteste si pe altii.

Spune asa: "Întrebarea este dacă se aprinde sau nu în chip minunat." "să fiți atenți că bărbile iau foc chiar și în prima secundă după aprinderea acestei lumini!" "Ba sunt f. credincios (nu și credul) și v-am spus ce se întâmplă real cu acel foc!" "Și aprinderea lumânărilor la alte persoane decât la patriarh se pare că este un mit." "Și încă ceva: istoria nu știe nici un evreu sau musulman care să se fi convertit ca urmare a acestei "miuni". Nu vi se pare straniu?" Nici nu mai avem despre ce vorbi, e penibil.
Citat:
”Așa am strigat și eu cu lacrimi, dar n-a venit. Sunt păcătos.” - deci nu e mândru cum spui tu
E o ironie, daca nu ai observat. Era evident ca e asa, din moment ce spune ca e un mit aprinderea singura a lumanarilor. Pe de alta parte un credincios mandru are, de multe ori, o falsa smerenie, spune tot timpul ca e pacatos, asa cum faceau sfintii.

Citat:
El relatează din ceea ce a văzut! Tare mă tem că multe alte chestiuni le-ai înțeles greșit și astfel l-ai pus pe lista neagră. În fine, asta este problema ta, doar că eu nu văd că ar contesta minunea.
Eu cred ca e problema ta, nu eu inteleg gresit ce scrie negru pe alb, ci tu, la fel ca si calugarul acela care spune a ca vesticii au primit darul vorbirii in limbi. Tot problema ta e ca te atrag in special acesti "teologi" care spun multe lucruri gresite sau au conceptii ecumeniste. Cum sa pui la indoiala aceasta minune, cine o face in ortodoxie? Inseamna ca domnia sa crede ca toti vor sa-l pacaleasca si nu vrea sa fie "credul", cum spune. Adica Patriarhii Ierusalimului nu au alta treaba decat sa-l pacaleasca pe parintele Pruteanu, mintind despre ceea ce vad si experimenteaza cand intra in Sfantul Mormant.
Citat:
P.S. Îți doresc să ai parte de un praznic luminos cu pace și bucurie.
Multumesc, la fel.
Reply With Quote
Vechi 12.04.2018, 22:38:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Hristos a inviat!
Adevărat a înviat!

Toate icoanele sunt făcătoare de minuni, unele în chip văzut, altele în chip nevăzut. Părintele nu se leagă de ceea ce face Patriarhul, ci de ceea ce s-a întâmplat în jurul său. În fine, nu am gând să comentez punctul tău de vedere, vedem total diferit lucrurile. Eu prefer să fiu în gașca ”ecumeniștior” - așa cum ne vezi tu, deși lucrurile pot fi exact invers.

Last edited by simpllu; 12.04.2018 at 22:47:34.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2018, 13:19:57
Senior Member

Implicit

Citat:
Adevărat a înviat!

Toate icoanele sunt făcătoare de minuni, unele în chip văzut, altele în chip nevăzut. Părintele nu se leagă de ceea ce face Patriarhul, ci de ceea ce s-a întâmplat în jurul său. În fine, nu am gând să comentez punctul tău de vedere, vedem total diferit lucrurile. Eu prefer să fiu în gașca ”ecumeniștior” - așa cum ne vezi tu, deși lucrurile pot fi exact invers.
Nu stiu de ce tu vezi tot timpul ceva diferit decat ce scrie intr-un text sau interpretezi diferit. In mod mai mult decat clar parintele pune la indoiala minunea de la Iersualim, nu comportamentul celor din jurul sau. Ce legatura are faptul ca spune ca e un mit ca Sfanta Lumina nu arde in primele secunde/minute cu altceva? Nu tine de minunea in sine? Sau ca se indoieste ca s-ar vedea Lumina cand vine, pentru ca acelea ar fi bliturile aparatelor foto. Nu se indoieste de marturia Patriarhilor Ierusalimului care spun ca vine Lumina si se ajeaza pe acea vata iar ei o strang cu mana? Tu tot spui ca se indoieste din cauza a ceea ce a vazut cu proprii ochi, dar ce importanta are, nu poate citi si alte lucruri si marturii? Majoritatea ortodocsilor nu au fost niciodata sa vada Sfanta Lumina si cred fara nicio indoiala, din ceea ce au citit si vazut, nu au nevoie sa fie acolo. Nu am citit si nu am auzit pe niciun ortodox sa se indoiasca de aceasta minune, doar unii ecumenisti o fac (si dintre aceea, doar unii).
Din fericire tu esti mai apropiat de ortodoxie decat cei cativa parinti pe care ii urmezi si pe care ii consideri importante voci ale ortodoxiei romanesti, tu nu crezi multe lucruri pe care ei le sustin.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2018, 21:08:23
Senior Member

Implicit

Citat:
In mod mai mult decat clar parintele pune la indoiala minunea de la Iersualim, nu comportamentul celor din jurul sau.
Da, poate îndoiala asta are un scop, anume să mai taie din elanul căutătorilor de minuni. Nu confunda ortodoxia cu căutătorii de minuni. El consderă Lumină Sfântă, lumina de pe orice Masă Sfântă unde se ține Sfânta Liturhie. Curat ”ecumenist”! E grav să confunzi o asemenea credință cu ecumenismul. Dar cum îți suneam, este problema ta.

Iată credința pr. Pruteanu:
Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum.”

Oricum refuzi să pricepi lucrurile pe care dorește să le nuanțeze, din moment ce i-ai pus eticheta de ecumenist.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2018, 21:20:21
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu am citit si nu am auzit pe niciun ortodox sa se indoiasca de aceasta minune, doar unii ecumenisti o fac (si dintre aceea, doar unii).
Pune la îndoilă aprinderea lumănărilor în chip minunat la un preot.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2018, 13:59:22
Senior Member

Implicit

Citat:
Da, poate îndoiala asta are un scop, anume să mai taie din elanul căutătorilor de minuni. Nu confunda ortodoxia cu căutătorii de minuni.
Indoiala asta nu are niciun scop, e doar putina credinta a celui ce o are si indepartarea de ortodoxie. Scopul nu are cum sa fie temperarea celor ce cauta minuni, ar fi ca si cum cineva ar spune ca nu exista sfinte moaste, ca sa aiba acelasi scop. Efectul poate fi doar smintirea unora, ceea ce e un lucru profund negativ.
Citat:
El consderă Lumină Sfântă, lumina de pe orice Masă Sfântă unde se ține Sfânta Liturhie. Curat ”ecumenist”! E grav să confunzi o asemenea credință cu ecumenismul. Dar cum îți suneam, este problema ta.
Iată credința pr. Pruteanu:
Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum.”
E absurd sa spui ca asta e un argument, ca si cum el ar nega ortodoxia. N-a spus nimeni ca el ar nega ortodoxia si alte minuni, e vorba de minunea de la Ierusalim. E ca si cum am spune ca el nu neaga faptul ca apa se sfinteste sau ca exista sfinte moaste. Doar nu e ateu. Nu inteleg de ce negi tu ce crede chiar domnia sa, chiar el spune ca se indoieste (de fapt e mai mult decat indoiala, nu crede) si tu spui ca nu-i asa. La fel si parintele din Anglia, spunea ca el crede ca vesticii au primit darul vorbirii in limbi, tu il contrazici, ca nu a spus asta. Trage-i pe ei la raspundere.
Citat:
Oricum refuzi să pricepi lucrurile pe care dorește să le nuanțeze, din moment ce i-ai pus eticheta de ecumenist.
Nu e vorba de nicio nunanta si problema nu e la mine, ci la tine, tu refuzi sa vezi ce scrie negru pe alb, intotdeauna. Un ortodox trebuie sa iubeasca adevarul, ti-am mai spus asta.
Nu stiu daca am spus pana acum ca parintele Pruteanu este ecumensim, pentru ca e mai mult de discutat, domnia sa spune ca ar trebui botezati toti catolicii convertiti. Ideile ecumeniste presupun ca si alte culte sau cei din alte culte sunt mai mult sau mai putin asemanatori ortodoxiei. Desi e posibil ca parintele sa spuna asta doar din cauza canoanelor, nu din cauza ca ar fi catolici lipsiti de har si de botez. Oricum ar fi sustine conceptii preluate de la catolcii sau din protestantism. Unele din acestea sunt luate de la ceea ce sustineau unii teoogi rusi ajunsi in vest. Parintele Pruteanu apartine de BO Rusa.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11