|  |  | 
|  | 
|  | 
| 

| |||
| 
 | |||
|   

Eu cred ca duhovnicul e persoana cea mai potrivita pentru a aborda astfel de probleme.  Ideea abstinentei sau situatia impusa de o stare de fapt, sunt lucruri care se preteaza la sfatul duhovnicesc. Sunt chestiuni delicate, incercari/ispite prin care nu putem trece de capul nostru, cum ni se pare la un moment dat... Asta in cazul ca suntem madulare ale Bisericii. Last edited by ioan cezar; 19.09.2012 at 20:56:17. | 
| 

| |||
| 
 | |||
|   

Este evident ca nu indemn la eludarea sfatului duhovnicului. Dar acesta este un forum, este o intalnire intre noi, cei interesati de diverse subiecte. Discutia si impartasirea experientei proprii este unul din scopurile acestui forum. Sau gresesc? Vi se pare un subiect indecent? Mai sus am explicat ca nu cer detalii despre relatiile conjugale, ci metode si marturii referitoare la practicarea abstinentei conjugale, atunci cand prudenta cere amânarea, pentru cât mai scurt timp, a unei sarcini.
		 | 
| 

| |||
| 
 | |||
|   

Eu cred ca subiectul este foarte clar. Nu am o bază scriptică pentru ceea ce spun, dar cred că aceasta există, din ce rezultă din discuțiile pe care le am cu unii, cu alții. Dar vă întreb: cum să procedeze o familie care își dorește un copil, dar ar fi prudent să aștepte, să spunem, două luni de zile până ce mama trebuie să termine un tratament care ar fi foarte toxic pentru făt? Să ignore orice risc medical și să aibă relații conjugale? Sau să se abțină total, și să reia relațiile conjugale după terminarea tratamentului?
		 | 
| 

| ||||
| 
 | ||||
|   

Domnule Cosmovici, sunteți prea inteligent ca să nu intuiți cât fariseism domnește în Biserica Ortodoxă. Și știți cam cât ? Ei bine, cam atâta cât domnește și în Biserica Catolică. Doar nu luați în serios ideea că nu majoritatea, dar măcar un procent semnificativ de cupluri ortodoxe, ar practica "abstinența ortodoxă", adică abstinența completă. Dacă o fac, o fac de nevoie (motive care țin de patologia dinamicii actului conjugal). Tot așa de bine știți, măcar din cercetarea datelor demografice dacă nu din realitatea de pe teren, că prea puțini catolici iau în serios Sfânta Învățătură atât de concret cristalizată în "Humanae Vitae": ei se fac că nu au auzit că abstinența periodică este licită moral numai în caz de "motive grave" și nu "by default". Aceasta, împreună cu practicarea contracepției propriu-zise în variantă chimică sau cauciucată este motivul pentru care natalitatea în țările predominant catolice este tot cam cât cea din țările predominant ortodoxe. Adică, la pământ.  O, dacă Domnul ar predica din nou, în urechile tuturor, ortodocși și catolici! Cum ne-ar face, din nou, El, morminte văruite! Cum ne-ar spune, din nou, că noi învățăm pe alții, dar nu facem! De predicat, predică El prin preoții Lui (deși cam rar pe acest subiect). Dar noi avem urechi de auzit, dar nu auzim. Bine că avem limbă, ca să explicăm altora cum trebuie procedat. Înaintașii noștri, ortodocși ori catolici, aveau 5, 6, 10 copii. Și erau și pe atunci o dificultate pentru familii, și exista și atunci abstinența periodică ori permanentă, sub numele de "fereală". În numai o generație, hai două, noi am trecut de la practicarea creștinismului la docte teorii despre creștinism. Poporul lui Dumnezeu ? Sărmane Yorrick ! L-am cunoscut, Andrei ! 
				__________________ Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com | 
| 

| |||
| 
 | |||
|   

Pe fond aveți dreptate, însă aici am dorit să lansez o discuție între persoane care încearcă, în mod concret și continuu, să corespundă învățăturii bisericii din care fac parte, în ce privește viața sexuală dintre un soț și o soție, cu accentul pe modul în care reușesc să se abțină de la relațiile conjugale. Fiindcă acolo intervine dificultatea cea mai mare.
		 | 
| 

| |||
| 
 | |||
|  De ce ne intereseaza in primul rand ce fac altii, cand ne e foame ne uitam la altii? Citat: 
 Salut initiativa domnului Andrei si vreau sa va zic ca sufletul omului are dimensiune cosmica... Cand ai un gand bun si vrei sa-l pui in practica pregateste-te de incercare si de lupta, nu ma refer la oameni... Continui prin a precizeza ca "abstinenta ortodoxa" e destul de riguroasa, ma refer la cea cu adevarat ortodoxa, nu imitatii sau incercari... . Cea romano-catolica e mai permisiva si faptul ca ati reactionat in felul de mai sus ma face sa gandesc ca dumneavoastra nu cunoasteti ortodoxia indeajuns pe cat ar fi nevoie pentru a aborda un astfel de subiect si nicidecum ca nu cunoastesti permisivitatile din biserica sora din care faceti parte. Faptul ca ati paticipat in 2011 la o astfel de discutie dezvaluie ceva frumos despre dumneavoastra si anume ca vreti sa fiti mai mult decat un credincios afisat, dar ... se pare dupa cum si Sfintii Parinti (Sf.Atanasie cel Mare, Sf.Ioan Gura de Aur, Sf.Vasile cel Mare, ortodocsii trebuie sa stie ca Sfintii Parinti sunt persoane istorice, personalitati unii participanti la sinoadele ecumenice(din istoria bisericii universale) care au lasat scrieri deosebite in urma lor si o viata exemplara, atentie am enumerat pe cei de dinainte de schisma si doar trei din sute de astfel de persoane), ca veritabilul credincios nu este cel care unge sau stropeste in stanga si in dreapta, citez pe o doamna profesor universitar: "Nu urci ?, (atunci) spurci". Trebuie ca urcarea e altfel, nu in ochii oamenilor si nu in detrimentul lor. Abstinenta ortodoxa e o problematica pe care Sfintii Parinti o aprofundeaza excelent in scrierile si lucrarile lor si care pe oameni de-a lungul timpului i-a macinat la propriu si la figurat, pentru ca au vrut sa faca ceva bun pentru ei. tuturor celor care sunt deschisi si sinceri a discuta un astfel de subiect ii invit sa citeasca scrierile parintelui Arsenie Boca unde el spune (parafrazez si nu pun ghilimele dar respect ideea si 2-3 cuvinte sunt exacte): -vrei sa te casatoresti?, atunci pregateste-te sa porti sacul cu pacate in spate- . Ei bine, aici se vede ca trairea ortodoxa e mult mai riguroasa decat ale altor credite sau biserici si ca putini reusesc sa respecte intrutotul ceea ce de fapt ar trebui sa facem. Si crestinii catolici au rigorile lor si daca cineva vrea sa se simta ca facand parte din biserica de care ii place, trebuie isi lucreze viata ascultand de o parte din regulile care o definesc sau sa ii fie indiferenta apartenenta reala la biserica din care normal ca face parte. Haideti sa nu iubim pe Domnul Iisus doar cu vorbele ..., Va urez sa va imbratiseze ingerii . | 
| 

| |||
| 
 | |||
|  Cartea parintelui Arsenie Boca 

Cartea parintelui Arsenie Boca : "TINERII, FAMILIA ȘI COPIII NĂSCUȚI ÎN LANȚURI" foarte important ... | 
| 

| ||||
| 
 | ||||
|   Citat: 
 Dumnezeu nu a dat în Biblie o astfel de poruncă. Nicaieri in Biblie NU gasim asa ceva. Când Dumnezeu vorbește despre datoria soților de a întreține relații sexuale cu partenerul sau partenera de căsătorie, spune: Bărbatul să-și împlinească față de nevastă datoria de soț; și tot așa să facă și nevasta față de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiți unul pe altul de datoria de soți, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea; apoi să vă împreunați iarăși, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduință; nu fac din el o poruncă. (1 Corinteni 7:3-6) Când spune Apostolul Pavel că este o îngăduință și nu o poruncă, se referă la decizia de a întrerupe pentru o perioadă hotărâtă de ambii soți raporturile sexuale pentru a se îndeletnici cu postul și cu rugăciunea. Atenție, aceasta este o îngăduință și nu o poruncă. Dacă soțul și soția sunt de acord și doresc să se abțină de la relații intime pentru perioada postului și a rugăciunii pot să o facă, dar dacă cel puțin unul din ei nu se simte confortabil să ia această hotărâre, celălalt nu o poate impune ci trebuie să-și îndeplinească datoria de soți și în timpul postului și al rugăciunii. Abstinența de la relații sexuale cu soțul sau soția nu este înfrânare a poftelor pentru că întreținerea unei relații sexuale sănătoase cu soțul sau soția este o datorie, lăsată de Dumnezeu | 
| 

| |||
| 
 | |||
|   Citat: 
 Și ca să înțelegi și mai bine Mântuitorul a spus: "Nu socotiți că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa. Și dușmanii omului (vor fi) casnicii lui. Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine". Bineînțeles că nu este vorba de sabie împotriva aproapelui, ci de sabie împotriva păcatului. Cât de folos ne-ar fi să înțelegem acest cuvânt. Sf Apostol Pavel spune: "Pe pământ, toate sunt îngăduite de Dumnezeu, dar nu toate ne zidesc: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de acestea”. (1 Corinteni 6, 12). Dacă nu toate sunt de folos, atunci de ce mi-ar fi de folos păcatul înaintea lui Dumnezeu pentru a îndeplini dragostea față de soț? Vezi cum ne punem noi pe primul loc înaintea lui Dumnezeu? Last edited by ovidiu b.; 20.09.2012 at 12:39:09. | 
| 

| ||||
| 
 | ||||
|   Citat: 
 | 
|  | 
| 
 | 
|  Subiecte asemănătoare | ||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari | 
| Poate deveni abstinenta o problema? | teodoraianys | Generalitati | 110 | 21.09.2013 21:09:21 | 
| Cine da lui isi da, cine face lui isi face | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 11.10.2011 14:18:21 | 
| Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? | Mihai36 | Generalitati | 14 | 28.07.2011 20:42:24 | 
| Educație sexuală în școli iar | Iustin32 | Generalitati | 21 | 28.09.2009 22:30:02 | 
|  |