![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
PS: Daca gresesc, sa ma corecteze cei care se pricep mai bine la teologia ortodoxa.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
stii ca Sfanta Scriptura, sau Biblia e o carte ( e mai mult decat o carte) sfanta pentru crestini. din respect pentru acestia, chiar daca tu nu o intelegi sau chiar o gasesti "subreda", nu iti da dreptul sa faci asemenea comentarii. in multe mesaje am vazut ca iti mentii o pozitie neutra, obiectiva si echidistanta. fa si aici la fel. cum spuneam, Biblia este mai mult decat o carte. ea este o Taina, un mister daca vrei, si asa cum ai observat si tu, nu e la indemana oricui. daca eu sau altul ma apuc sa o citesc si sa o interpretez intr-un anume fel, asta nu inseamna ca ea e interpretabila. inseamna ca nu e inteleasa in intregul ei. Biblia e completa, dar noi avem nevoie de talcuirile Sfintilor Parinti pentru a o putea intelege, atat cam reusim chiar si asa. sfintii au o altfel de cunoastere a lumii, data de Duhul Sfant. noi nu stim ce inseamna acest fel de cunoastere. nu foloseste nici logica, nici simturile, si totusi trebuie sa fie la fel de palpabila ca o demonstratie frumoasa de matematica. omul care renunta la sine prin smerenie si iubind voia lui Dumnezeu se umple de Har Dumnezeiesc. el este omul cu adevarat cunoscator, o cunoastere din interiorul lucrurilor. pentru omul care Il cunoaste pe Dumnezeu, realitatea Lui e la fel de adevarata ca si realitatea existentei noastre. Biblia este o Taina. ea nu este la indemana oricui. intelegerea ei nu este posibila fara mijlocirea lui Dumnezeu. este mai presus de logica noastra. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce te opreste sa interpretezi si aceste versete cum ca cei ce pacatuiesc, mor spiritual, duhovniceste si uita de Dumnezeu si nu au nici cum sa-L laude, odata ce au uitat de El, si sa privesti aceste versete si din acest punct de vedere. "Cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine, si cine te va lauda in locuinta mortilor?"(Psalmul 6:5), "Nu mortii lauda pe Domnul"(Psalmul 115:17), etc. In acest context sunt multe versete care-ti dau peste cap teoria cu duhul de viata care se duce la Dumnezeu inconstient de sine. Despre acesta nu ai de spus nimic? [COLOR=black][SIZE=4]Apoc 6. 9-11” Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, [COLOR=Red]sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu [/COLOR]și pentru mărturia pe care au dat-o. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Și fiecăruia dintre ei i s-a dat câte un veșmânt alb și li s-a spus ca să stea în tihnă, încă puțină vreme, până când vor împlini numărul și cei împreună-slujitori cu ei și frații lor, cei ce aveau să fie omorâț[/SIZE]i [SIZE=4]ca și ei.”[/SIZE][/COLOR] Unde se vorbeste aici de inviere si de morti inviati cand inca nu s-au implinit numarul? |
|
||||
|
||||
![]()
Luca 9, 60: Iar El i-a zis: Lasă morții să-și îngroape morții lor, iar tu mergi de vestește împărăția lui Dumnezeu.
Se intelege de aici limpede ca Hristos ii considera pe cei decazuti si despartiti de Dumnezeu ca fiind morti spiritual. Deci avem aici o metafora se pare. Facerea 2, 17: Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit! Intrebare pentru Vasinec: A murit Adam cand a incalcat porunca lui Dumnezeu? Intrebarea a doua: De ce a ingaduit Dumnezeu ca moartea sa intre in lume?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Dumnezeu a ingaduit ca moartea sa intre in lume, pentru ca asa am ales noi, oamenii. Plata pacatului este moartea, si omul a stiut foarte bine acest lucru, de la inceput. Si astazi este la fel. Noi alegem daca sa mostenim viata vesnica sau moartea a doua (pentru prima moarte alegerea deja a fost facuta de Adam). "Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti"(Deuteronom 30:19). Ce bine este ca Dumnezeu, in dragostea Sa, are un plan de salvare pentru noi si ne da sansa unei noi alegeri, prin jerfa Mantuitorului. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In ziua in care Eva si Adam au incalcat porunca, atunci au murit negresit. Insa au murit spiritual, nu cu trupul, caci a mai durat vreun mileniu pana ce au murit cu trupul. Deci avem iarasi de-a face cu o metafora: omul poate fi mort spiritual, despartit de Dumnezeu, asta neinsemnand ca a murit la sensul propriu al cuvantului. La fel si mai sus Insusi Hristos spune: "Lasă morții să-și îngroape morții lor..." Ei bine, asa cum exista o moarte spirituala care inseamna despartirea de Hristos, asa este si o inviere a sufletului inca de pe acum, posibila prin jertfa, moartea si invierea Fiului pentru noi. Exista si invierea generala a mortilor, cand toti oamenii vor invia in trup, unii spre invierea vietii si altii spre invierea osandirii sau moartea a doua. 2. Moartea a fost solutia prin care Dumnezeu a ales sa invinga raul care a intrat in om si in lume, pentru ca omul sa nu aiba soarta ingerilor cazuti, adica imposibilitatea de a reveni la conditia initiala de bine in care au fost creati. Omului i-a fost explicat planul divin prin care va fi salvat de raul pe care l-a imbratisat prin alegerea proprie, caci Dumnezeu a avut solutie impotriva posibilitatii raului chiar mai inainte de veci, mai inainte ca sa aduca la existenta Creatia... Asa cum zici, Fiul ne-a iubit si de asta S-a jertfit biruind moartea spirituala si inviind Creatia, transfigurand-o si resfintind-o, ca se ne readuca la posibilitatea indeplinirii scopului pentru care am fost creati, posibilitatea de a ne desavarsi si a deveni asemenea Lui. Cuvinte ca moartea, invierea, nasterea, lumea, ziua si cate altele au mai multe sensuri in Scripturi si trebuie interpretate in duh, nu in litera la propriu. Si cine sa le poata interpreta corect daca nu cei care vietuiesc in Duh si afla har de la El pentru a talcui Cuvantul revelat?... Sfintii nostri Parinti!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Moartea a fost solutia prin care Dumnezeu a ales sa invinga raul". Excelenta explicatie (o eclipseaza pe a mea). Intr-adevar, prin moarte (urmata de inviere) se poate vedea nemarginita dragoste si intelepciune a lui Dumnezeu. Ce s-ar fi intamplat daca Dumnezeu ne lasa sa traim vesnic in starea aceasta de pacatosenie (urmata de consecintele ei: durere, boala, rautate, suferinta, etc)? Sunt intru totul de acord cu interpretarea duhovniceasca. Dar sunt unii care aiureaza total si spun ca au o interpretare in duh. In Sfanta Scriptura se gasesc multe invataturi limpezi, usor de inteles (doar a fost scrisa pentru noi), pe care unii le intorc cum vor ei si spun ca le interpreteaza "duhovniceste". Cu aceste interpretari "duhovnicesti" nu sunt de acord. Referitor la Sfintii Parinti: si mie imi plac talcuirile lor si ma ajut de ele. Dar, asa cum recunosc si ortodocsii, unele talcuiri sunt gresite. Eu verific orice interpretare cu Sfanta Scriptura, asa cum faceau si credinciosii din Berea. "Cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa" (Faptele Apostolilor 17:11) Era vorba de niste credinciosi care-l verificau pe marele Apostol al neamurilor, Apostolul Pavel. Iar Sfantul Apostol ii lauda pentru acest lucru. Singura invatatura fara greseala este Sfanta Scriptura. Cercetarea Cuvantului lui Dumnezeu ne poate feri de multe inselatorii (si cat de multe si subtile sunt, iar unele vin chiar de la amvoane sau altare). |
|
|||
|
|||
![]()
,,Referitor la Sfintii Parinti: si mie imi plac talcuirile lor si ma ajut de ele. Dar, asa cum recunosc si ortodocsii, unele talcuiri sunt gresite. Eu verific orice interpretare cu Sfanta Scriptura, asa cum faceau si credinciosii din Berea.
"Cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spune este asa" (Faptele Apostolilor 17:11) Era vorba de niste credinciosi care-l verificau pe marele Apostol al neamurilor, Apostolul Pavel. Iar Sfantul Apostol ii lauda pentru acest lucru.,, Care Scripturi cercetau in afara de VT in care ei cautau versetele in care era profetit Hristos ca sa vada si sa creada ca El e cu adevarat Mesia? Asta e una si alta e ca voi intelegeti ca aveti dreptul sa si talcuiti aceste versete dupa mintea voastra , nevrand sa intelegeti ca: ,, Aceasta stiind mai dinainte ca nici o proorocie a Scripturii nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia; 21. Pentru ca niciodata proorocia nu s-a facut din voia omului, ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant. (2Petru 20) Asa de mare e mandria voastra ca va credeti oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu, purtati de Duhul Sfant.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Uite ca am gasit intamplator un verset in care zice ca Hristos a desfiintat moartea, la trecut, nu la viitor. Evident, este vorba despre moartea spirituala din care tot El ne poate scoate inca de pe acum. Pentru mine (si pentru ortodocsi in general) asta echivaleaza cu invierea duhovniceasca. 2 Timotei 1, 10: "Iar acum s-a dat pe față prin arătarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel ce a nimicit moartea și a adus la lumină viața și nemurirea, prin Evanghelie."
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Voia Tatalui Meu este ca oricine vede pe Fiul, si crede in El, sa aiba viata vesnica; si Eu il voi invia in ziua de apoi." (Ioan 6:40) "Cine mananca trupul Meu si bea sangele Meu, are viata vesnica; si Eu il voi invia in ziua de apoi." (Ioan 6:54) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 3 | 04.05.2010 21:29:27 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 1 | 04.05.2010 19:53:57 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 0 | 04.05.2010 18:55:25 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 0 | 04.05.2010 18:26:17 |
|