![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
[SIZE=2]Tot ceea ce putem spune in acest sens este ca un sistem metafizic care doreste sa explice in mod adecvat conceptia crestina despre suflet trebuie sa dea atentie deosebita libertatii morale care explica realitatea pacatului si a vinei, dar mai ales sa explice insemnatatea supunerii sufletului fata de Dumnezeu si sa accentueze inrudirea sufletului cu Dumnezeu si relatia permanenta a acestuia cu "Tatal duhurilor", in asa fel incat intreaga sa dezvoltare sa devina o actiune simultana divino-umana.[/SIZE]
|
|
|||
|
|||
![]()
iata citatul:
45. Precum si este scris: "Facutu-s-a omul cel dintai, Adam, cu suflet viu; iar Adam cel de pe urma cu duh datator de viata"; Iata ca e tocmai pe dos ce vrei tu sa spui. Ce inseamna suflet viu altceva decat suflet nemuritor? Iar duh datator de viata nu inseamna ca automat le da mortilor un alt suflet nInvierea e mai tarziu, la cap 20: 3. Si cantau o cantare noua, inaintea tronului si inaintea celor patru fiinte si inaintea batranilor; si nimeni nu putea sa invete cantarea decat numai cei o suta patruzeci si patru de mii, care fusesera rascumparati de pe pamant. 4. Acestia sunt care nu s-au intinat cu femei, caci sunt feciorelnici. Acestia sunt care merg dupa Miel ori unde se va duce. Acestia au fost rascumparati dintre oameni, parga lui Dumnezeu si Mielului. 5. Iar in gura lor nu s-a aflat minciuna, fiindca sunt fara prihana. (Apoc 14 [SIZE=3] Iata aici suflete constiente iar invierea cu trupul e mai tarziu la cap 20[/SIZE] [SIZE=3]si culmea nu spune ,,am vazut pe cei taiati,, ci spune [COLOR=Red]sufletele celor taiati [/COLOR]si apoi spune ca au inviat, nu inainte.[/SIZE] 4. Si am vazut tronuri si celor ce sedeau pe ele li s-a dat sa faca judecata. Si [COLOR=Red]am vazut sufletele[/COLOR] celor taiati pentru marturia lui Iisus si pentru cuvantul lui Dumnezeu, care nu s-au inchinat fiarei, nici chipului ei, si nu au primit semnul ei pe fruntea si pe mana lor. Si ei au inviat si au imparatit cu Hristos mii de ani. Iata ca mereu ne lovim de suflete vii si constiente Pastreaza cronologia si nu mai fi obsedat de inviere care mai la urma.Daca ar fi asa cum spui tu, Hristos nu l-ar mai fi strigat pe Lazar sa vina afara, ci i-ar fi suflat suflare de viata ca la Facere. Cum putea Hristos sa-l strige pe Lazar care era mort daca sufletul lui n-ar fi fost viu? Pe cine a strigat Hristos cu numele Lazar daca asa cum eronat sustineti voi, si trupul si sufletul lui Lazar erau moarte? La fel si la invierea fiicei lui Iair si la fiul vaduvei. |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=black][SIZE=4]Apoc 6. 9-11” Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, [COLOR=Red]sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu [/COLOR]și pentru mărturia pe care au dat-o. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Și fiecăruia dintre ei i s-a dat câte un veșmânt alb și li s-a spus ca să stea în tihnă, încă puțină vreme, până când vor împlini numărul și cei împreună-slujitori cu ei și frații lor, cei ce aveau să fie omorâț[/SIZE]i [SIZE=4]ca și ei.”
Iata iar despre suflete constiente cu mult inainte de inviere care e la cap 20. Unde vorbeste aici de invierea mortilor ,,inteleptule,,?[/SIZE] [/COLOR] |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La noi la ortodocsi, cei care cred in Hristos si il urmeaza in calea spre desavarsire, aceia au si inviat deja, de pe acum! Pentru ca Hristos Dumnezeu S-a intrupat devenind Om si ramanand Dumnezeu tocmai ca sa sfinteasca firea corupta a omului, sa o indumnezeiasca prin har daca omul vrea asta. Si exista o identitate intre jertfa si invierea lui Iisus, respectiv intre starea de jertfa pe care omul cel inviat (acum, inainte de trecerea dincolo) trebuie s-o traiasca pentru a urma desavarsit modelului Fiului lui Dumnezeu. Ciclul repetitiv jertfa-moarte-inviere este caracteristic intregii Creatii, dupa modelul Creatorului care este Iisus Hristos. Ioan 5, 24-25: Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei ce vor auzi vor învia. Toti oamenii vor trece prin moarte: si sfintii, si ceilalti; dar moartea pentru noi nu are sensul de desfiintare a trupului si a sufletului, caci sufletele oamenilor sunt scanteie dumnezeiasca, sunt suflare divina, noi fiind creati dupa Chipul lui Dumnezeu, deci nemuritori! Tu intelegi probabil ca numai mortii vor invia; pai vor invia la Judecata de Apoi, intr-adevar, dar cu trupul, caci sufletele lor nu vor inceta sa fiinteze la moartea trupurilor. Si inca doua vorbe: Daca i se pare cuiva ca a inteles perfect Scripturile dupa propria interpretare a celor scrise acolo, in litera, atunci se inseala. Intrepretarea revelatiei se face in duh si, daca omul nu este inspirat de la Dumnezeu, nu va intelege corect mesajul Lui catre noi. Iar daca si Traditia este ignorata, atunci este destul de grav...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu am spus niciodata ca, la moartea omului, totul dispare (si trupul si duhul de viata). Am arat doar ceea ce spune Sfanta Scriptura. La moarte, omul devine ceea ce a fost inainte de a primi viata: "trupul se intoarce in tarana, iar duhul la Dumnezeu, care l-a dat" (Eclesiastil 12:7). Dar, cand acestea sunt separate, nu exista o stare constienta. Mortii nu comunica cu Dumnezeu (cu atat mai putin, cu noi oamenii). "Cel ce moare nu-si mai aduce aminte de Tine, si cine te va lauda in locuinta mortilor?"(Psalmul 6:5), "Nu mortii lauda pe Domnul"(Psalmul 115:17), etc. In cazul invierii, duhul de viata (nu vre-o forma spirituala constienta), se intoarce in trupul mort. La invierea ficei lui Iair se spune ca: "duhul ei s-a intors in ea, iar fata s-a sculat numaidecat" (Luca 8:55). Dvs. va cramponati de faptul ca Domnul Iisus Hristos a strigat ceva sau pe cineva, cand au fost inviati Lazar si fiica lui Iair. Unde este intelegerea duhovniceasca despre care tot vorbiti? Credeti ca Domnul Iisus Hristos comunica cu duhurile mortilor? Mare pacat. Invierea unui om este ca o recreere a lui. Si Dumnezeu face aceasta prin puterea Cuvantului Sau, fara sa fie nevoit sa comunice cu cineva. Spre slava Tatalui a rostit Domnul Iisus Hristos acele cuvinte, ca sa se vada puterea lui Dumnezeu (nu faptul ca "sufletul nemuritor" bantuia prin preajma si a auzit cuvintele Mantuitorului). |
|
|||
|
|||
![]()
Suflet viu = suflet nemuritor (in conceptia dvs.). Fara comentarii.
"Sufletul care pacatuieste, acela va muri."(Ezechiel 18:20) Doar Dumnezeu este nemuritor. "Domnul domnilor, singurul care are nemurirea..."(1 Timotei 6:15,16) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfintii Apostoli nu au spus niciodata ca deja au inviat pentru viata vesnica. Dimpotriva, ei stiau ca vor muri si credeau cu putere in invierea din moarte. "...trebuie sa murim; pentru ca sa ne punem increderea nu in noi insine, ci in Dumnezeu care inviaza mortii" (Apostolul Pavel -2 Corinteni 1:9,10) "din pricina nadejdii in invierea mortilor sunt dat in judecata" ( Apostolul Pavel in Fapte 23:6) In alta ordine de idei, vreau sa va dau o veste trista (pentru cei care cred la fel ca dvs.). Moartea nu a fost biruita. Ne-o spune Sfantul Apostol Pavel, intr-un fragment profetic. Urmeaza a fi biruita deplin. Aceasta se va intampla la revenirea Domnului Iisus Hristos si invierea credinciosilor. Pana atunci... murim cum s-a murit si pana acum. "[COLOR=deepskyblue]Cand[/COLOR] trupul acesta supus putrezirii se va imbraca in neputrezire si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, [COLOR=deepskyblue]atunci se va implini[/COLOR] cuvantul care este scris :"Moartea a fost inghitita de biruinta. Unde iti este biruinta moarte? Unde iti este boldul , moarte?"(1 Corinteni 15: 54,55). Apostolul Pavel face referire la ziua revenirii Domnului Iisus Hristos, cand credinciosii care au murit vor invia nesupusi putrezirii si vor primi, impreuna cu credinciosii in viata, mostenirea vietii vesnice (1 Tesaloniceni 4:14-17). Si, in continuare, Sfantul Apostol spune: "Mangaiati-va dar unii pe altii cu aceste cuvinte" (vers. 18) Nu cu filozofii, intitulate "interpretari duhovnicesti", despre "sufletul nemuritor" sau invieri inchipuite. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adica pana si ortodocsii o recunosc ca fiind incompleta fara scrierile Sfintilor Parinti. Iar faptul ca va certati pe sensul anumitor cuvinte arata cat de neglijent a fost scrisa. Si nu va certati pe boabe de fasole, ci pe probleme care tin de treburi fundamentale, cum ar fi viata de dupa moarte, natura si structura lui Dumnezeu etc. Nu ma intereseaza daca fiecare din parti isi vede versiunea proprie ca fiind clara ca lumina zilei, corecta si lipsita de contradictii, cert este ca prin faptul ca exista interpretari diferite, mai mult sau mai putin consistente, se demonstreaza subrezenia acestei carti. Si cand ma gandesc ca au murit oameni din cauza acestor diferente de opinie, imi e rusine ca apartin speciei umane. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca tu nu crezi ca moartea a fost deja biruita de Hristos prin jertfa sa pe Cruce, atunci credinta ta este total diferita de cea ortodoxa si... asta e foarte grav dupa parerea mea. La sfarsitul lumii (de notat, sfarsitul raului, nu distrugerea lumii), Hristos va birui raul, fortele malefice ale intunericului si atunci moartea nu va mai avea sens, moartea cum o stim noi nu va mai fi de fapt! In acest fel inteleg eu ca moartea va fi inghitita de biruinta, total, prin desfiintarea ei. Nu ne mai aduce vesti proaste, noi le preferam pe cele bune! :)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apostolul Pavel asociaza foarte clar, victoria totala asupra mortii (in dreptul ficaruia dintre noi), cu momentul revenirii Domnului Iisus Hristos si al invierii. Nu vorbeste despre biruinta fortelor malefice si lipsa de sens a mortii. Vorbeste despre o victorie definitiva asupra mortii, in dreptul nostru. Sfanta Scriptura vorbeste despre doua morti: moartea intaia, care este o consecinta a vietii noastre pacatoase (dar din care exista inviere) si moartea a doua, care este pedeapsa pacatului si din care nu mai invie nimeni. Dvs. aveti o problema cu prima moarte, pe care Sfanta Scriptura aproape o neglijeaza (ce atata preocupare pentru un somn de o clipa). Vreti sa o desfiintati. Dar, nu de aceasta moarte ne-a scapat Domnul Iisus Hristos. Toti murim, in continuare. Numai ca dvs. vreti sa fiti nemuritori, de pe acum. Asta este o influenta a filozofiei grecesti (Platon). Asteptati sa se intoarca Domnul Iisus Hristos sa-i invie pe toti, sa-i judece, apoi sa hotarasca cine va mosteni viata vesnica si cine va fi nimicit pe vecie. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 3 | 04.05.2010 21:29:27 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 1 | 04.05.2010 19:53:57 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 0 | 04.05.2010 18:55:25 |
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa | clujeanul33 | Generalitati | 0 | 04.05.2010 18:26:17 |
|