![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Curăția și curățirea nu le văd ca pe ceva static, ca pe un rezultat al unei despăducheri, să zicem, sau al unei șamponeli strașnice. Văd curăția nu ca adjectiv ci mai degrabă ca verb. E ceva complet lucrător, un proces viu, o înmugurire și înflorire apoi rodire. Și continuă și în Ceruri, pentru cei ajunși în Împărăție, în Nesfârșit... Ca urmare, când preotul acordă dezlegarea de păcate, iertarea, aceasta înseamnă că sunt din nou pus în har și iată, am din nou șansa, incredibila șansă de a începe devenirea. Devenirea întru Ființă. Curăția în sine nu valorează nimic dacă nu e pusă în faptele milei. Curăția sterilă e un nonsens. Curăția fără jertfă iubitoare e trufie, e iad. Când preotul dă dezlegarea, curăția mea e un început. Urmează oricum un efort, un răspuns la har, dacă aleg pe Hristos. E posibil însă și așa: sunt curățat și umblu cu nasul pe sus, de curat ce sunt, scrobit în iluziile mele de vameș. Aceasta nu mai e deja curăție- s-a transformat spontan în a mai neagră murdărie, în mizeria mândriei și în refuzul harului. Ce poate fi mai urât? În concluzie, puritanismul nu are ce căuta în viața creștinului. Noi înțelegem că a fi curat înseamnă a fi bun de jertfă. Altminteri suntem buni de iad. Firește că preotul dă dezlegare - pentru ca noi să putem din nou lucra! Pe Ogorul Milei. Doar pentru asta, iar nu pentru a lua borcănelul cu dulceață, a ne tolăni în fotoliu, a aprinde o pipă și a citi duios un roman de mers pe jos. Scuze acum, tre să fug la o porție de mers ... pe Sus! Aici e deja vremea Liturghiei! Toate cele bune și Doamne ajută, frate drag! |
|
||||
|
||||
![]()
Un alt Sfant Parinte care vorbeste lamurit despre cele ce ii asteapta pe drepti dupa Judecata Particulara este Sf Vasile cel Mare. Acest patriarh al Constantinopolului si doctor si invatator al Bisericii, referindu-se la cele abordate in Ev dupa Matei pe care le-am abordat si noi, spune:
"Cred ca nobilii atleti ai lui Dumnezeu, care au luptat intreaga lor viata cu dusmanul nevazut, dupa ce vor fi scapat de toate persecutiile impotriva lor si vor fi ajuns la sfarsitul vietii, sunt examinati de printul acestei lumi. Si, daca sunt gasiti ca au orice rana a luptelor lor, orice pata sau efect al pacatelor, sunt detinuti. Daca, totusi, sunt gasiti fara rani si fara pata, ei sunt luati deindata de Cristos inspre odihna lor." (Omilii la Psalmi 7:2)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Socot, însă, că atleții viteji ai lui Dumnezeu au luptat din destul în toată viața lor cu dușmanii cei nevăzuți; dar după ce au scăpat de toate prigonirile lor, cînd ajung la sfîrșitul vieții, sînt cercetați de stăpînitorul veacului, ca să-i ia în stăpînire, dacă ar găsi că au răni de pe urma luptelor sau unele pete și urme de păcat; dacă, însă, vor fi găsiți fără răni și fără pete, îi lasă să se odihnească liberi în Hristos, pentru că au fost nebiruiți." Stapanitorul veacului este ingerul cazut, deci e vorba de Iad si Rai, nu de Purgatoriu. Si in traducerea catolica spune cam la fel, doar ca e facuta traducerea mai confuza, ca sa nu se inteleaga. "Printul acestei lumi" este tot "stapanitorul veacului". Continuarea paragrafului da si explicatiile: "Și acestea le poți afla de la însuși Domnul, cînd a grăit despre timpul patimii Sale : <Acum vine stăpînitorul lumii acesteia și întru Mine nu va avea nimic>. Dar Domnul, nefăcând păcat, spunea că întru El nu are nimic; omului, însă, îi este de ajuns dacă va îndrăzni să spună:<Vine stăpînitorul lumii acesteia și întru mine va avea puține și mici>." Totusi, nu vad rostul acestor citate, din moment ce am aratat (si aceasta era si principala explicatie a ortodocsilor la sinodul Ferrara) ca e o dogma eronata inca din start, cei ce au inventat-o uitand sa faca diferenta intre perioada de dianinte de Judecata finala, cand sunt doar suflete si cea de dupa, cand vor primi si trupuri, ca sa poata sa simta focul. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Și unde îi ia Împăratul nostru, Dumnezeu? Nu în Rai? Îmi pare evident că e vorba despre iad și Rai. Oare e în text ceva care îmi scapă, Mihnea? |
|
|||
|
|||
![]()
Frate Ioan Cezar, vorbim de Universul vazut si nevazut cum este el inainte de Parusie. Deci, nimic nu este definitiv, soteriologic vorbind. Asa ca...vorbim, in cazul dreptilor gasiti cu mici umbre in camasa lor de lumina, de... Purgator/Catharsis/Cum vrei sa numesti asa ceva.
|
|
|||
|
|||
![]()
Din textul propus nu reiese așa ceva. E speculație gratuită și complet forțată, fantazare evidentă, sorry...
Așa, dacă vrei să vorbim la nesfârșit despre Purgatoriu trebuie doar să îl postulăm, apoi putem să îl regăsim oriunde, în orice, oricînd. Tocmai aceasta NU se întâmplă în Ortodoxie. Nimic din doctrina Bisericii Ortodoxe nu e scornit din puțul gândirii ci e formulat în baza experienței de viață, a faptelor Duhului Sfânt în viața creștinilor. Avem Revelația Dumnezeiască și continuarea ei în Biserică până azi și, desigur, în vecii vecilor. Nu speculații, nu teorii, ci fapte mai întâi! Apoi formularea lor, atât cât e posibil limbii omenești să formuleze și gurii să cânte. Last edited by Ioan_Cezar; 13.10.2014 at 09:23:41. |
|
||||
|
||||
![]()
Catarhic vorbind.
|
||||
|
||||
![]()
Subiectul. Este vorba despre atletii lui Dumnezeu. Despre viteji in lupta cu pacatul. Dintre care, unii ies nepatati. Altii primesc rani ale pacatului, dar sufletul nu le e ucis. Toti acestia, desi se vor mantui in final, au o soarta diferita dupa Judecata Particulara. Unii sunt direct preluati de Cristos, altii sufera stagii purgatoriale pana ce se vor curata. Asta spune Sf Vasile cel Mare si asta spune Biserica.
|
||||
|
||||
![]()
Purgatoriul este spatiu (sau stare) intermediar intre rai si iad. Putem face o analogie cu un alt spatiu intermediar, pe care il cunoastem foarte bine: viata aceasta. Esti sau nu de acord ca, pana la Judecata de Apoi, diavolul salasuieste nu doar in iad, ci si in lume ? Daca populeaza lumea, ce te impiedica a crede ca ar putea popula si purgatoriul ? Numai raiul ii este interzis. Acolo nu intra nici chiar vitejii lui Dumnezeu care sufera rani in lupta cu pacatul, dupa cum spune Sf Vasile cel Mare. Diavolii, cu atat mai putin.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ce este purgatoriul? | annajanette | Generalitati | 82 | 07.03.2010 18:33:37 |
|