Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.11.2009, 10:06:35
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Iar ma faceti sa rad.

Ieri dupa Liturghie am intrebat doi preoti despre chestia asta:

- Primul (absolvent de Teologie) mi-a spus scurt ca viermele semnifica glasul lui Dumnezeu care mustra, iar focul inseamna imposibilitatea de a mai satisface patimile cu care mergi in iad. Mai intai cu sufletul, iar dupa Judecata si cu trupul in mod deplin.

- Al doilea (profesor la Facultatea de Teologie din Timisoara, doctor in Teologie, vorbeste ebraica si greaca) mi-a dat un raspuns mai detaliat. Spunea ca gheena era acum 2000 de ani locul unde se aruncau gunoaiele langa Ierusalim, care emana mirosuri pestilentiale, unde focul izbucnea spontan de la caldura mistuind resturile si scotand fumul negru si greu... Vedeti si asemanarea cu cuvantul ghena din romaneste care in fond e un cos de gunoi mai mare. Deci Iisus a folosit acest cuvant pentru a le ilustra intr-un mod plastic oamenilor de atunci si de dupa aia chinurile iadului intr-un mod METAFORIC. Si apoi mi-a confirmat: "viermele" si "focul" reprezinta pe de o parte dorul de Dumnezeu, pe de alta parte patimile care ii chinuie in continuare pe cei care nu s-au lepadat de ele. Si il intreb: parinte, dar Parintele Celopa zicea ca... Si-mi taie vorba: da, Parintele Cleopa a caracterizat muncile iadului intr-un mod mai "nuantat"... :)

Eu nu stiu ce scoala are Ghemis, insa de la tine, domnule Geo, ma asteptam la mai mult, stiindu-te student la Teologie. :)

Cu tot respectul si cu scuzele de rigoare,
Ionut

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2009, 19:36:06
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Iar ma faceti sa rad.

Ieri dupa Liturghie am intrebat doi preoti despre chestia asta:

- Primul (absolvent de Teologie) mi-a spus scurt ca viermele semnifica glasul lui Dumnezeu care mustra, iar focul inseamna imposibilitatea de a mai satisface patimile cu care mergi in iad. Mai intai cu sufletul, iar dupa Judecata si cu trupul in mod deplin.

- Al doilea (profesor la Facultatea de Teologie din Timisoara, doctor in Teologie, vorbeste ebraica si greaca) mi-a dat un raspuns mai detaliat. Spunea ca gheena era acum 2000 de ani locul unde se aruncau gunoaiele langa Ierusalim, care emana mirosuri pestilentiale, unde focul izbucnea spontan de la caldura mistuind resturile si scotand fumul negru si greu... Vedeti si asemanarea cu cuvantul ghena din romaneste care in fond e un cos de gunoi mai mare. Deci Iisus a folosit acest cuvant pentru a le ilustra intr-un mod plastic oamenilor de atunci si de dupa aia chinurile iadului intr-un mod METAFORIC. Si apoi mi-a confirmat: "viermele" si "focul" reprezinta pe de o parte dorul de Dumnezeu, pe de alta parte patimile care ii chinuie in continuare pe cei care nu s-au lepadat de ele. Si il intreb: parinte, dar Parintele Celopa zicea ca... Si-mi taie vorba: da, Parintele Cleopa a caracterizat muncile iadului intr-un mod mai "nuantat"... :)
Interpretarea parintelui Cleopa ridica o problema de natura teologica:
cine a creat "viermele", "iezerul", "ghena", "putoarea"? Avem dreptul,
oare, sa atribuim Lui Dumnezeu Cel Atotbun, Atotiubitor, Preamilostiv
astfel de creatii "intunecate" (ca sa folosesc cuvant decent totusi)?
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2009, 20:00:04
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.06.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Interpretarea parintelui Cleopa ridica o problema de natura teologica:
cine a creat "viermele", "iezerul", "ghena", "putoarea"? Avem dreptul,
oare, sa atribuim Lui Dumnezeu Cel Atotbun, Atotiubitor, Preamilostiv
astfel de creatii "intunecate" (ca sa folosesc cuvant decent totusi)?
Citeste topicul de l-anceput frate,citeste si sfintele evanghelii ca sa vezi cu-i se atribuie cuvintele astea "intunecate"Dar de ce nu spui si Atotdrept frate?Sau rasplata si dreptatea lui Dumnezeu o dam deoparte?Vorbim superficial fara a avea cunostinte sau macar sa avem bunavointa de a cauta si a citi de la sursa(sf.evanghelie) ca sa ne dam seama mai bine de adevar.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2009, 21:14:31
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
Citeste topicul de l-anceput frate,citeste si sfintele evanghelii ca sa vezi cu-i se atribuie cuvintele astea "intunecate"Dar de ce nu spui si Atotdrept frate?Sau rasplata si dreptatea lui Dumnezeu o dam deoparte?Vorbim superficial fara a avea cunostinte sau macar sa avem bunavointa de a cauta si a citi de la sursa(sf.evanghelie) ca sa ne dam seama mai bine de adevar.
Iertare ghemis. Mi-a priit reprosul, ti-am urmat sfatul si am dat
peste postarea lui georgeval care m-a luminat:
--------
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Pentru spiritualitatea rasasriteana suferinta iadului este una ontologica.
Am sa dau cateva citate din Sfintii Parinti.
"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsii pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin.
"Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul.
"Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul
--------
Isaac Sirul spune ca "Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu",
adica iubirea Lui Dumnezeu e flacara fierbinte pentru cei din iad.
Adica, insusirile Lui Dumnezeu, infinit bune pentru cei din Rai, sunt
simtite si patimite infinit rau de cei din iad. Da, in modul asta se poate
spune ca suferinta iadului e ontologica. Atunci si ghemis si geo.nektarios
au dreptate. Si nici nu mai e nevoie sa motivam o creatie rea.
ghemis, ai dreptate, meritam cate o bota din cand in cand! face bine!
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 09.11.2009, 23:48:52
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de georgeval
Pentru spiritualitatea rasasriteana suferinta iadului este una ontologica.
Am sa dau cateva citate din Sfintii Parinti.
"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsii pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin.
"Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul.
"Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul
--------
Isaac Sirul spune ca "Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu",
adica iubirea Lui Dumnezeu e flacara fierbinte pentru cei din iad.
Adica, insusirile Lui Dumnezeu, infinit bune pentru cei din Rai, sunt
simtite si patimite infinit rau de cei din iad. Da, in modul asta se poate
spune ca suferinta iadului e ontologica. Atunci si ghemis si geo.nektarios
au dreptate. Si nici nu mai e nevoie sa motivam o creatie rea.
ghemis, ai dreptate, meritam cate o bota din cand in cand! face bine!
Cum se impaca aceste frumoase citate din Sfintii Parinti cu povestile de speriat babele citate din Parintele Cleopa? Unde sunt viermii care intra prin gura si ies prin urechi? Unde este focul cel negru de miliarde de grade care arde si nu mistuie? Unde e tartarul inghetat?...

Eu asta incerc sa clarific: este chinul iadului o suferinta fizica sau spirituala? Sunt metafore cuvintele Mantuitorului sau nu? Si daca sunt, ce inseamna e fapt?

Adica eu intreb patru preoti, de la profesori universitari pana la doctoranzi in Teologie si toti imi confirma ca iadul este o suferinta vesnica de natura spirituala, dar eu trebuie sa inghit povestile horror imaginate de strabunicii nostri? S-avem pardon, domnilor.

Reply With Quote
Vechi 10.11.2009, 00:05:33
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul

Adica eu intreb patru preoti, de la profesori universitari pana la doctoranzi in Teologie si toti imi confirma ca iadul este o suferinta vesnica de natura spirituala, dar eu trebuie sa inghit povestile horror imaginate de strabunicii nostri? S-avem pardon, domnilor.
sa-mi fie cu iertare, nu spun nimic in ceea ce priveste existenta iadului ca realitate fizica sau spirituala, pentru ca nu am studiat problema, insa in ceea ce priveste strict bucatica asta, in ceea ce priveste autoritatea stiintifica, nu sunt deloc de acord sa il socotim pe parintele Cleopa mai prejos decat prof. universitari de la Teologie! Parintele Cleopa stia pe dinafara scrierile Sf. Parinti, consider ca avea o cultura mult mai solida decat cea a sus-numitilor si,in plus, avea TRAIRE, avea SFINTENIE! De unde stiti ca ceea ce spune el nu i-a fost revelat? Atat am vrut sa spun, un cuvant in apararea Par. Cleopa.
Vechi 10.11.2009, 00:10:41
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
sa-mi fie cu iertare, nu spun nimic in ceea ce priveste existenta iadului ca realitate fizica sau spirituala, pentru ca nu am studiat problema, insa in ceea ce priveste strict bucatica asta, in ceea ce priveste autoritatea stiintifica, nu sunt deloc de acord sa il socotim pe parintele Cleopa mai prejos decat prof. universitari de la Teologie! Parintele Cleopa stia pe dinafara scrierile Sf. Parinti, consider ca avea o cultura mult mai solida decat cea a sus-numitilor si,in plus, avea TRAIRE, avea SFINTENIE! De unde stiti ca ceea ce spune el nu i-a fost revelat? Atat am vrut sa spun, un cuvant in apararea Par. Cleopa.
Da, pot sa-ti dau exemple de oameni sfinti, drepti, care au folosit uneori si cate o minciunica spusa in scop bun. Speriatul lumii cu cazanul plin cu smoala este un lucru indreptator la urma urmei. Eu nu contest ca Parintele Cleopa este sfant!

Reply With Quote
Vechi 10.11.2009, 08:50:37
metanoia2's Avatar
metanoia2 metanoia2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.08.2009
Locație: Cluj Napoca
Implicit

Nu stiu ce religie sunt acesti oameni si nu stiu cum sa iau aceasta experienta, dar pe mine m-a impresionat pentru ca seamana cu ceea ce mi-am imaginat eu despre iad:http://www.youtube.com/watch?v=CIxcsWZHhj8.Numai marturia acestui domn, ceilalti nu mi se par atat de aproape de adevar.
Teologii corectati-ma si explicati-mi daca gresesc.

Last edited by metanoia2; 10.11.2009 at 08:53:38.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2009, 10:25:18
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Imi dati voie sa ma distrez putin la fazele astea?
Reply With Quote
Vechi 10.11.2009, 10:51:47
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Imi dati voie sa ma distrez putin la fazele astea?
Ai tot dreptul sa te amuzi, ai suficient material mai sus.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vesnicia iadului costi21 Din Noul Testament 14 26.02.2013 17:01:34
Focul iadului Profetul de carton Secte si culte 500 29.12.2012 16:49:09
Socant: avem dovada existentei iadului! Florin-Ionut Alte Religii 11 11.11.2010 17:08:08
O descriere a iadului islamic... scrabble Religia Islamica 31 08.01.2010 20:58:01