Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.11.2010, 13:02:00
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit Căile de a Îl cunoaște pe Dumnezeu și neoprotestanții

Căile de a Îl cunoaște pe Dumnezeu și neoprotestanții
Reply With Quote
Vechi 21.11.2010, 13:46:45
Banned

Implicit

Din câte știm, calea de a Îl cunoaște pe Dumnezeu, în ceea ce îi privește pe neoprotestanți, este Sfânta Scriptură, supranumită "Cuvântul lui Dumnezeu", deși noi știm că Logosul, Cuvântul lui Dumnezeu este Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din fecioara Maria și Sa făcut om.
Reply With Quote
Vechi 21.11.2010, 13:56:18
Banned

Implicit

Nu știu personal și nu știu dacă știe cineva dacă neoprotestanții admit și alte căi de a Îl cunoaște pe Dumnezeu decât Sfânta Scriptură. Dacă cineva știe poate să ne spună și nouă.
Reply With Quote
Vechi 21.11.2010, 16:54:02
Banned

Implicit

Recent am revăzut un discurs al unui pastor neoprotestant, baptist, din ale cărui idei am văzut și am remarcat nu doar inferioritatea spirituală a neoprotestanților în comparație cu sfinții Bisericii lui Hristos, dar am remarcat încă o dată atât lipsa unui tip de cunoaștere a lui Dumnezeu, și anume a cunoașterii mistice, specifică în general marilor sfinți, cât și disprețul profund față de acest tip de cunoaștere mistică a lui Dumnezeu prin harul lui Dumnezeu, dispreț concretizat în caracterizarea asceticii și misticii Bisericii Ortodoxe ca învățături și practici "babiloniene" ale unor oameni care vor să se urce prin propriile lor eforturi și puteri la Dumnezeu asemenea celor care au construit odinioară turnul Babel. Bineînțeles că această concepție despre ascetica și mistica Bisericii Ortodoxe nu doar că este total falsă, dar exprimă prin ea însăși atât o profundă lipsă de experiență spirituală de cel mai înalt nivel, cât și un dispreț și o împotrivire plină de orgoliu și de neascultare la adresa autorității spirituale a Bisericii lui Hristos și a sfinților lui Hristos, în special a sfinților mari trăitori mistici.

Last edited by doctor_faustus; 21.11.2010 at 17:12:39.
Reply With Quote
Vechi 21.11.2010, 21:01:36
macsim
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Recent am revăzut un discurs al unui pastor neoprotestant, baptist, din ale cărui idei am văzut și am remarcat nu doar inferioritatea spirituală a neoprotestanților în comparație cu sfinții Bisericii lui Hristos, dar am remarcat încă o dată atât lipsa unui tip de cunoaștere a lui Dumnezeu, și anume a cunoașterii mistice, specifică în general marilor sfinți, cât și disprețul profund față de acest tip de cunoaștere mistică a lui Dumnezeu prin harul lui Dumnezeu, dispreț concretizat în caracterizarea asceticii și misticii Bisericii Ortodoxe ca învățături și practici "babiloniene" ale unor oameni care vor să se urce prin propriile lor eforturi și puteri la Dumnezeu asemenea celor care au construit odinioară turnul Babel. Bineînțeles că această concepție despre ascetica și mistica Bisericii Ortodoxe nu doar că este total falsă, dar exprimă prin ea însăși atât o profundă lipsă de experiență spirituală de cel mai înalt nivel, cât și un dispreț și o împotrivire plină de orgoliu și de neascultare la adresa autorității spirituale a Bisericii lui Hristos și a sfinților lui Hristos, în special a sfinților mari trăitori mistici.
A-ti folosit de 5 ori cuvantul "mistic" in diferite variante ... Ce inseamna pentru dumneavoastra "mistic" ?
Reply With Quote
Vechi 23.11.2010, 19:33:59
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de macsim Vezi mesajul
A-ti folosit de 5 ori cuvantul "mistic" in diferite variante ... Ce inseamna pentru dumneavoastra "mistic" ?
Spiritualitatea ascetică și mistică, precum și teologia mistică, aspecte fundamentale ale Spiritualității și Teologiei Ortodoxe și care sunt în armonie cu celelalte părți ale sistemului Revelației Dumnezeiești vorbesc despre trăirea mistică, duhovnicească a lui Dumnezeu prin experimentarea sub influența iluminării harului dumnezeiesc a unei anumite cunoașteri a lui Dumnezeu care se adresează unor năzuințe și căutări extrem de profunde ale spiritului uman, unei dorințe foarte profunde de a simți o dragoste și un adevăr care să împărtășească viață fără de moarte. Bineînțeles că această cunoaștere care este una experimentală nu una rațională poate fi accesibilă în această viață în general unui număr mai restrâns de credincioși și este experimentată încă la un nivel să zicem nu încă deplin și care își va găsi împlinirea doar în viața de după înviere. Însă chiar și așa, marii sfinți trăitori și teologi deopotrivă au experimentat sub puterea harului dumnezeiesc o cunoaștere a lui Dumnezeu, mistică, dincolo de hotarele rațiunii, o cunoaștere suprarațională a unirii sufletului cu Dumnezeu fără ca persoana umană să fie dezintegrată, absorbită în divinitate, și care constă în iluminare spirituală prin harul lui Dumnezeu. Teologia și spiritualitatea ortodoxă identifică trei etape, nu neapărat rigide, în viața spirituală adevărată cu Dumnezeu, anume purificarea omului de patimi, iluminarea și desăvârșirea (sau îndumnezeirea) aceste etape având loc bineînțeles în cadrul Bisericii liturgice și al Sfintelor Taine chiar dacă în general această viață spirituală împlică o viețuire mai apropiată de viața monahală. Totuși caracterul mai monahal nu exclude cu nici un chip participarea credinciosului la viața comunitară și liturgică a Bisericii Ortodoxe ci presupune această participare la viața liturgică, comunitară și doxologică a Bisericii precum și la împărtășirea de Sfintele Taine, acestea fiind fundamentale în viața Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 21.11.2010, 20:20:01
macsim
Guest

Implicit

Citat:
Din câte știm, calea de a Îl cunoaște pe Dumnezeu, în ceea ce îi privește pe neoprotestanți, este Sfânta Scriptură, supranumită "Cuvântul lui Dumnezeu", deși noi știm că Logosul, Cuvântul lui Dumnezeu este Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din fecioara Maria și Sa făcut om.
Corect, doctore ... Si eu cred exact acelasi lucru ca si dumneavoastra. In plus, pe langa Logos, mai exista Rhema ... care este cuvantul vorbit ... adica, fiecare verset este viu si lucrator, si Rhema revine in cugetul nostru ori de cate ori avem nevoie sa ne calauzeasca Duhul Sfant. Mai mult, Cuvantul lui Dumnezeu, adica toate versetele biblice, este singurul mod de a-l cunoaste pe Dumnezeu asa cum este El, pentru ca prin ele se dezvaluie celui care Il cauta.

"tot asa si cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se intoarce la Mine fara rod, ci va face voia Mea si va implini planurile Mele." (Isa.55:11) Cuvintele din Scriptura au aceasta putere de care spune Dumnezeu in Isaia. Ele m-au calauzit mai aproape de Dumnezeu, ajutandu-ma sa-L cunosc si sa inteleg Cui anume ma inchin ...

Nu este cuvantul Meu ca un foc, zice Domnul, si ca un ciocan care sfarama stanca? (Ier.23:29) Este. El a pus in inima mea un foc naprasnic care arde pentru Domnul meu ... si mi-a inmuiat inima ... Cand am citit declaratiile de dragoste ale lui Dumnezeu din Isaia ... nu am mai avut nici o indoiala de dragostea Lui pentru mine ... si, cine sunt eu?

Pentru ce nu intelegeti vorbirea Mea? Pentru ca nu puteti asculta Cuvantul Meu. (Ioan.8:43) Si de unde pot eu afla care fost Cuvantul Sau, daca nu citesc evangheliile si marturiile apostolilor?

"Stiu faptele tale: iata, ti-am pus inainte o usa deschisa pe care nimeni n-o poate inchide, caci ai putina putere, si ai pazit Cuvantul Meu si n-ai tagaduit Numele Meu. (Apoc.3:8) Care este "Cuvantul Meu" din punctul dumneavostra de vedere?

Last edited by macsim; 21.11.2010 at 20:28:10.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 00:21:18
macsim
Guest

Implicit

Citat:
Mie mi se pare ca va cam contraziceti ... Asta este cee ce a-ti spus cand a-ti deschis topicul si altceva a-ti spus in ultima postare ...

"Sfânta Scriptură este un mod fundamental de cunoaștere a lui Dumnezeu. Însă ceea ce am vrut să spun este că cunoașterea lui Dumnezeu se poate face și pe alte căi complementare Scripturii și pe care neoprotestanții nu doar că nu le cunosc dar nici nu le iau la socoteală"

Doctore ... sectarii mai recunosc si alte cai, cum ar fi revelatia personala.

Dar, nu inteleg de ce spuneti ca nu este suficient Cuvantul lui Dumnezeu pentru a-l cunoaste pe El?
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 00:35:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de macsim Vezi mesajul
Dar, nu inteleg de ce spuneti ca nu este suficient Cuvantul lui Dumnezeu pentru a-l cunoaste pe El ?
Ți-am mai spus că mai contează și cum receptezi acel cuvânt al Scripturii. Pe de altă parte pentru tine s-ar putea să fie suficientă Scriptura; pentru Sfântul Grigorie Palama nu era suficientă, el a vrut să trăiască efectiv experiența luminii necreate despre care vorbea Teologia Patristică, Sfânta Scriptură și Spiritualitatea Ortodoxă Isihastă și Filocalică.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 00:49:38
macsim
Guest

Implicit

Doctore ... eu nu traiesc viata altcuiva, ci doar si in exclusivitate viata mea ... Intr-un mod absolut egoist ma intereseaza relatia mea personala cu Dumnezeu, si nu a altora, fie ei si Sfinti ... Si desigur, imi este suficienta scriptura ... Se afla acolo tot ceea ce un om are nevoie pentru a se cunoaste pe sine si pe Dumnezeu ...

Dupa parerea mea, absolut orice alta scriere este doar o descriere a trairii pe care altcineva a avut-o cu Dumnezeu ... a unor concluzii, a unor intamplari care apartin aceluia care le-a trait. Le pot citi si pot afla cum au experimentat altii apropierea de Dumnezeu, dar ele sunt absolut subiective, exact asa cum sunt si postarile mele pe forum. Nu pot scrie decat ceea ce am trait si am inteles, iar aceste lucruri pot fi greu de acceptat de altcineva sau greu de inteles. In schimb, Cuvantul lui Dumnezeu imi vorbeste mie, este "informatia luata direct de la sursa".

De aceea, mie imi este suficienta Scriptura ...
Reply With Quote
Răspunde