![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
''Niciodata sa nu dai sfat nimanui, pana cand nu l-ai trait tu! Cel ce da sfat, dar el nu l-a trait, este ca izvorul de apa pictat pe perete".
Parintele Cleopa" L-am gasit acum pe acest site. Aici are multa dreptate. Asa ca sa avem grija cu sfatuitul...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iisus Hristos a fost singur, si probabil de aceea nu a lasat prea multe indicii despre viata de familie. poate ca toti ar fi trebuit sa-i ia exemplul. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Si eu imi pun aceste intrebari.
Iisus nu a lasat lectii de natura personala (intima). Cum de au ajuns altii sa dea, nu stiu. Citatul mi-a placut pentru ca prea se dau usor lectii si sfaturi aici pe forum, cand nu cunosti situatia, nu ai trait-o. Si parintele Cleopa singur nu-si respecta ideea, ca da sfaturi, acolo unde nu ar trebui, nu le-a trait. Paradox.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
insa situatiile sunt multe si complexe. tocmai de aceea cred ca Iisus nu a dat prea multe sfaturi legate de multe aspecte, ca nu poti rezolva toate problemele indiferent de natura si context, cu doua cuvinte spuse sforaitor. daca atat s-a decis el sa spuna , sunt sigura ca atat a fost nevoie si potrivit. ma indoiesc ca a uitat sau a intentionat sa bage omenirea in ceata. |
|
|||
|
|||
![]()
Oamenii din manastiri fiind "saraci cu duhul", s-a indurat Duhul Sfant de ei si le-a dat toate cele de trebuinta lor si mirenilor, si anume: Intelepciune de la Dumnezeu.
Parintii sfinti din manastiri nu isi dau pur si simplu cu parerea, ci vorbesc din cele primite de la Dumnezeu. Spre deosebire de acestia, sunt unii mireni, care se cred f intelepti, fara sa fie: si care isi dau cu parerea despre ceea ce nu cunosc. Nu ii includ aici pe cei, care prin meseria lor sunt in masura sa dea sfaturi altora. Sfaturile parintilor sfinti sunt percepute de unii, ca fiind sabloane; in fapt acesti Parinti vorbesc la unison, caci sunt croiti din acelasi material si in consecinta se refera la acelasi Adevar. Un Post binecuvantat va doresc! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
si de ce ar mai primi? nu si-a desavarsit mantuitorul mesajul pe pamant? iisus a spus ca nu exista diferenta intre femeie si barbat, altii, care vorbeau cica in numele lui, au spus ca nu, femeia este inferioara, are de facut aia si aia, ii este interzis ailalta, etc. nu o fi cumva o erezie? cei din manastiri sa-si dea cu parerea despre ce cunosc si au experimentat, asa cum a zis parintele cleopa. sau nu crezi ca parintele cleopa are dreptate? :D Last edited by eu_rationez; 02.12.2010 at 00:53:41. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Paroadoxul nu consta in faptul ca parintele s-ar contrazice pe sine, ci tocmai faptul ca in ciuda lipsei experientei directe, vorbeste cu o autoritate mai mare si intr-un chip mai profund despre casatorie decat multi dintre cei casatoriti. Pentru omul duhovnicesc, a trai, nu se reduce la propriile experiente, cat a trai bucuriile si dramele celuilalt. Cu cate probleme iscate in sanul familiei nu s-a confruntat parintele in timpul atator spovedanii? In calitate de parinte, el suferea, traia toate acestea alaturi de cei ce se spovedeau. Mai mult, acesti parinti luminati de Dumnezeu, primesc prin Duhul Sfant, darul discernamantului duhovnicesc. Dar mai credem noi in toate acestea? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Insa, exista si umbre in acest tablou. Exista totusi si greseli posibile in atitudinea asta ortodoxa asupra vietii duhovnicesti, ca venind exclusiv de la calugari. Cred ca, datorita problemelor istorice pe care le-a avut ortodoxia, ea s-a refugiat prea mult in manastori. Asta a fost bine pentru pastrarea credintei in epoci dificile. Dar cred ca ar trebui sa echilibram un pic lucrurile si sa lasam si duhovnicia ne-calugareasca sa-si spuna cuvantul pe care il are de spus. Astfel vom evita unele exagerari inacceptabile. Pentru mine este clar ca unii calugari chiar mari ca parintele Cleopa sau mai ales Arsenie Boca chiar daca pot da si sfaturi foarte bune oamenilor casatoriti, dau si sfaturi care nu sunt bune. De un asetism exagerat, nepotrivit cu viata laicilor.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfaturi date altora... | sophia | Generalitati | 1 | 01.12.2010 23:17:44 |
Sfaturi date altora | sophia | Generalitati | 0 | 01.12.2010 23:17:42 |
ROMANII si razboiul altora... | Trandafir_Alb | Generalitati | 0 | 05.01.2010 18:38:53 |
caut date contact | guiumihai | Stiri, actualitati, anunturi | 5 | 02.09.2008 18:04:04 |
Minunatiile naturi date de Dumnezeu | alexa.oni | Generalitati | 3 | 01.01.2008 15:58:15 |
|