Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2009, 00:42:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
mi s-a spus ca in perioada penticostarului se sta in picioare ca rasplata pentru jertfa de a sta ingenuchiat in timpul postului mare. dar ingenunchere inplica o stare de umilinta, de smerenie.in afara de perioada penticostarului si preotul ingenungheaza dumninca dupa rugaciunea anaforauei.cred ca cea mai buna poziite de sta la biserica e aceea in care te poti smeri, ca doar esti in fata lui Hristos, si care iti permite participi cat mai activ la minunea care se intampla. chiar si ioghinii(iertati-mi comparatia) au o pozitie precisa in mom de meditatie. nu degeaba...

Exact, este o legatura intre pozitia corpului si starea psihica si nu trebuie sa fii practicant de yoga ca sa-ti dai seama de lucrul asta.

Care nu crede, poate sa incerce sa-si faca rugaciunile de seara tolanit in pat (binemersi fiind, fara probleme) in loc sa stea in picioare sau in genunchi si sa-si urmareasca starea interioara (presupunand ca are totusi suficient discernamant duhovnicesc pentru a face distinctia intre cele doua).
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 00:42:53
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Tocmai asta e, starea lor fizica este, psihologic vorbind, similara cu ingenunchere..
Da, interesanta formulare.
Asa cum mi-a zis mie parintele ca la o femeie insarcinata purtarea sarcinii este o forma de post.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 01:15:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, interesanta formulare.
Asa cum mi-a zis mie parintele ca la o femeie insarcinata purtarea sarcinii este o forma de post.
De ce se ingenuncheaza? Unii o vad ca pe un formalism, un gest interior.
Dar este fals.

Cand trupul ingenuncheaza, si sufletul ingenuncheaza
, isi insuseste smerenia ca fel de a fi si de a se raporta la Creatorul sau, si in acest fel devine receptiv fata de Har..

Si legatura este valabila si invers, asta pentru ca am fost creati atat cu trup si suflet si combinatia, legatura dintre ele ne defineste ca om.

Un om satul, un om comod este deja plin de sine, nu se desarta prin smerenie, nu-si vede goliciunea si nevointa, nu poate implora, nu poate cere, nu poate primi.

El asista, asculta, vede dar nu primeste ceea ce are nevoie cu adevarat..
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 01:16:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

corectie * unii vad ingenuncherea ca pe un gest exterior.

Dar de fapt este in definitiv unul interior.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2010, 03:16:54
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Dorina schimbarea lumii incepe de la noi. fiind pe un forum de credinta si declarindu-ma ortodox trebuie sa incerc sa ma comport ca atare.
Aici intii esti ortodox si pe urma femeie, barbat, copil.
Nici mie nu-mi vine bine sa-mi dau datele corecte...dar nu pot altfel.
Frate draga, m-ai facut curioasa si ti-am citit profilul, dar... nu prea am avut ce citi. Iar in ceea ce priveste varsta, stralucea prin absenta. Asa ca mai bine las-o pe Dorina, ca si-a trecut varsta corecta, spre deosebire de altii, nu spun cine, persoana importanta.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2010, 03:31:34
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Cred ca din cauza mincarii foarte sarace in minerale si vitamine, mai ales a mincarii ieftine a saracilor multa lume lesina la Slujbe de la statul in picioare, sau daca nu lesina ies des afara pentru citeva minute bune pentru a sta jos pe undeva si a lua aer. Eu opersonal l-am carat pe un tinar care se facuse alb la fata.

Asemenea scene nu ar mai trebui sa existe intr-o lume civilizata. Catolicii cind ne vad se crucesc cum de putem sta 2 ore in picioare.

Oare nu este mai bine sa se introduca bancutele sau scaune permanente pentru a evita plimbareala in sus si in jos? Astfel oamenii vor putea sta jos si asculta toata slujba fara sa mai fuga afara
Dar oare bancutele si scaunele vor rezolva eventuala anemie a enoriasilor? Cred ca nu.
In ceea ce-i priveste pe catolicii, care se crucesc... n-au decat sa se minuneze.
Statul jos doar in timpul Sf. Liturghii, doar ne face mai putini rezistenti. Pentru cei, care sunt atenti la Liturghie si participa cu raspunsuri, timpul este scurt.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2010, 06:15:04
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Dar oare bancutele si scaunele vor rezolva eventuala anemie a enoriasilor? Cred ca nu.
In ceea ce-i priveste pe catolicii, care se crucesc... n-au decat sa se minuneze.
Statul jos doar in timpul Sf. Liturghii, doar ne face mai putini rezistenti. Pentru cei, care sunt atenti la Liturghie si participa cu raspunsuri, timpul este scurt.
Ancah, INCA vorbesti din perspectiva omului occidental care ARE INCA DESTUL LA TESHCHELIE..stai sa vezi in curind la ce cozi vor sta batrinii pentru supa si senvisul saracului. Si da, bancutele amelioreaza suferinta anemicilor si a diabeticilor care s-au aruncat in COCA _COLA in anii 90.

Mai putin rezistenti LA CE?..... coboara pe pamint Anca!..nu mai pluti!
Reply With Quote
Vechi 13.06.2010, 20:48:18
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Ancah, INCA vorbesti din perspectiva omului occidental care ARE INCA DESTUL LA TESHCHELIE..stai sa vezi in curind la ce cozi vor sta batrinii pentru supa si senvisul saracului. Si da, bancutele amelioreaza suferinta anemicilor si a diabeticilor care s-au aruncat in COCA _COLA in anii 90.

Mai putin rezistenti LA CE?..... coboara pe pamint Anca!..nu mai pluti!
Ce sa-ti mai spun, Andrei, decat ca noi aici tinem Sf. Liturghie intr-o biserica cu banci. Cu toate astea la noi in biserica unii stau jos, iar altii prefera sa stea in picioare; dar toti se ridica de pe scaune cand preotul se intoarce spre enoriasi pentru a binecuvanta.
Iar eu, stand in picioare, sunt cu picioarele chiar pe pamant.
Cat despre "TESHCHELIA" mea, nu ai tu de unde sti ce si cum.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2010, 22:33:34
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
Cred ca din cauza mincarii foarte sarace in minerale si vitamine, mai ales a mincarii ieftine a saracilor multa lume lesina la Slujbe de la statul in picioare, sau daca nu lesina ies des afara pentru citeva minute bune pentru a sta jos pe undeva si a lua aer. Eu opersonal l-am carat pe un tinar care se facuse alb la fata.

Asemenea scene nu ar mai trebui sa existe intr-o lume civilizata. Catolicii cind ne vad se crucesc cum de putem sta 2 ore in picioare.

Oare nu este mai bine sa se introduca bancutele sau scaune permanente pentru a evita plimbareala in sus si in jos? Astfel oamenii vor putea sta jos si asculta toata slujba fara sa mai fuga afara
Folosind o exprimare eufemistica putem aprecia threadul si postarea initiala, fara a incerca sa intram in amanunte , astfel :
o postare slabuta, cu idei disjuncte si fara o baza reala ; consideratii absolut formale , fortate si fara legatura intre ele !

Ca un om sa desvolte o carenta alimentara sunt necesari multi ani de alimentatie desechilibrata, sub necesarul fiziologic (depinde la ce se face referirea: vitamine, minerale, calorii.)insotiti de o activitate psihofizica ridicata, comsumptiva care sa spolieze rezervele (in totdeauna suficiente pt. multe eforturi !)si sa reliefeze aportul ca insuficient .
In al doilea rind, f. rar carentele pot determina sincopa(lesin) in conditii normale ci doar uneori(in cazuri f. avansate) si si atunci in conditii solicitante (de intensitate si durata). Care este deci , legatura dintre lesinurile din biserica si modul de alimentatie ? Povesti toata lumea poate construi dar oamenii respectabili, culti , cu discernamint si experienta de viata nu pot face legaturi intimplatoare intre ...aparente !
Dar cred ca ati sesizat destul de bine faptul ca oamenii care lesina isi revin la aer sau cu alte cuvinte lipsa lor brusca , frusta , este de aer si nu de vitamine sau calorii . Isi revin cu administrarea de aer proaspat si nu de vitamine si calorii proaspete !Daca ramin la locul lesinului si li se administreaza vitamine si minerale nu isi revin spectaculos . Nu ati dus insa pina la capat ideatia corecta.
Cit priveste statul in biserica , sensul de jertfa si decenta a acestuia, lipsa bancilor in biserica ortodoxa si ,,grozavul supliciu" de a sta cu ,,intelepciune drepti" la sfintele slujbe deja depasim consideratiile initiale ale threadului si dam intr-un lucru fara nici o legatura cu mincarea, vitaminele, caloriile si atitudinea relaxata pe fund de la sindrofii si chermeze !

Ar fi lipsit de sens sa reluam acum invatatura ortodoxa despre rostul statului in picioare la liturghie. Sunt numeroase articole pe forum despre aceasta atitudine, pareri ale parintilor bisericii , mai vechi si mai noi, despre parinti batrini mai ales monahi (acestia se nevoiesc cu cinste , nu precum noi mirenii !) sau si mai abitir cazuri numeroase de batrini neputinciosi ori suferinzi de cancer (vezi situatia parintelui Paisie Aghioritul) si care stateau intreaga liturghie in picioare fara a lesina sau a se vaita de vreo carenta ; si sa nu uitam ca ei ar fi fost cei mai indreptatiti sa aibe tot felul de carente ! De asemenea nu mai are rost sa vorbim despre nevrednicia , ispitele si incercarile cu care enoriasul ,,cinstit si nevinovat" este permanent ispitit , mai ales la sfintele slujbe .
Asadar, nici o legatura intre mincare , lesin , biserica, lipsa bancilor sau a scaunelor in biserica . Va recomand sa cititi cu mare atentie lucrarea ,, Razboi in vazduhul inimii". Va v-a lamuri care sunt adevaratele carente ale asazisului crestin ce produc lesin in biserica ! Cit despre alimentatie, cit de usor sau de greu este sa dezechilibrezi un organism si cit timp ii trebuie , sunt lucruri mult mai complicate decit par la prima vedere . Mai simplu este sa fim umanisti decit duhovnicesti si sa incurcam mereu acestea ! Umanismul nu este esenta bisericii ortodoxe, valorile ancestrale si statuate de Hristos in ortodoxie sunt cu totul altele !
Reply With Quote
Vechi 14.06.2010, 12:38:33
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Vad ca se amesteca niste lucruri aici.
Mai ales amestecam mireni, cu monahi, cu oameni sanatosi si cu oameni bolnavi, ii punem pe toti in aceeasi oala, ii jdecam si la urma zicem ca suntem buni crestini, chiar teologi.
De ce tot uitam ca nu suntem toti facuti la stanta, la fel, cu acelasi fizic si psihic?
Fiecare are problemele lui, limitele lui.
N-am inteles bine legatura intre titlul discutiei si bancile din biserica.
Neputintele sunt multe, de la persoana la persoana, lesinul poate avea si el multe cauze.
De ce le place unora sa le amestece mereu si sa le puna in aceeasi oala, cu eticheta: ne-crestin?
Adica de ce daca te asezi putin in biserica, hopa, nu mai esti destul de crestin.
Dupa ce masuri tot lucrati voi si cine v-a invatat asa?

Acum s-o iau pe rand:
1. Lesinul poate fi de la: carente (de multe pierderi bruste de minerale: calciu, magneziu), lipsa de aer, anemii, dezechilibre hormonale, diabet, probleme psihice, alte probleme organice.
Vitaminele nu prea duc la lesin, decat daca este o lipsa prea mare si de prea mult timp, zic eu.
Poate fi de vina alimentatia. Se pot produce pierderi bruste de minerale, mai ales in perioade de stres mai indelungat sau mai puternic. Se mai pot pierde si de la prea putine lichide baute si de la caldura sau frig prea puternic(a).
Se produc fie lesinuri, fie crize de spasmofilie, sau de hipoglicemie, etc.

2. Lipsa de aer poate produce tulburari la unii oameni mai sensibili: inima, circulatie, probleme pulmonare etc.

Ce se intampla in biserica:
a. postul fara masura si ne-adaptat la organism poate produce scaderi mari in nivelul unor minerale.
De aceea oamenii care se stiu cu probleme de: diabet, anemie, pierderi de calciu/magneziu, ar trebui sa nu tina post, sau sa-l tina in masura in care pot (adica fara a renunta la unele produse vitale pentru ei).
Cel mai rau, dupa cum am constatat pe propria-mi piele, nu este neaparat postul in sine. Ca mai bei apa, suc, ceva, mai mananci cate ceva.
Cel mai rau este postul negru din ziua impartasaniei. Acolo se combina lipsa de hrana totala, cu lipsa de lichide totala, oboseala, daca femeile mai au si probleme hormonale.
Cum momentul impartasaniei ajunge f.tarziu, mai pe la pranz si tu tii postul negru din dupa amiaza de dinainte, este greu. Sunt oameni care nu pot rezista. Ori pica mult nivelul unor minerale, ori cade circulatia sanguina.

b. lipsa de aer pe timp indelungat
Se stie ca bisericile nu au ferestre, nu au aerisire.
Mai stau usile deschise, dar daca biserica este mare si mai este si plina, nu ajunge aerul pana mai in fata.
Vara este f.greu, cand se amesteca si cu caldura.

Problema cu tamaia. Nu tamaia in sine ar fi problema. Eu nu stiu cum pregatesc ei acolo in altar cadelnita, dar uneori nu se face cum trebuie. Ori se pune prea multa tamaie, ori nu este mereu la fel, ori se mai pune ceva ca sa se aprinda si din chestia aia se pune prea mult si miroase rau si scoate mult fum. De multe ori se ineaca si preotul in fum, de nu mai poate vorbi.
Trebuie si acolo niste masuri.

c. bancile alea nu sunt bune numai pentru cei care sunt slabi si pot lesina, ci si pentru unii care au probleme cu spate, picioare si nu pot sta.
Sunt totusi ore intregi de stat.
La noi se face cum trebuie, moderat. Adica: atunci cand trebui se sta in picioare, cand e de ingenunchiat se face si asta, in rest se mai sta si pe banca.Si asa te poti simti bine in biserica si ruga, si rezista.
Nu vreti sa stiti ce plangi de durere cand ai probleme cu coloana, sau cu picioare.
Eu sunt la strana si stau in picioare, dar la rastimpuri imi dau lacrimile de durere si ma asez un pic. Si uite asa incerc sa rezist.
E f.usor sa judeci pe altul, cand pe tine nu te doare.

3. Mi se pare ca la manastiri se controleaza si daca esti apt medical. Nu stiu sigur. Altfel nu stiu cum rezista oamenii aia. Si totusi au si ei destule probleme de sanatate, ca viata este grea. Probabil ca le da si credinta putere.
Nu stiu. Dar asta este numai partial. Conteaza mult organismul omului.
Nu suntem toti la fel, si nici din fier.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Presa creeaza o imagine proasta Bisericii? Bogdan N Generalitati 114 22.06.2011 17:25:19
veste proasta - par iustin emanuel2007 Stiri, actualitati, anunturi 4 27.03.2009 15:38:16