Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.08.2009, 18:47:35
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Ba eu iti multumesc frate intru Hristos, ca mi-ai deschis ochii de nenumarate ori cu postarile tale de pe acest forum!
Despre Cuviosul mai trebuie spus (ca tot mi-am amintit acum) ca nu dormea niciodata cu picioarele spre icoane.
Paginile de mai sus sunt extrase din cele 5 volume cu intrebari ale inchinatorilor si raspunsuri ale Cuviosului. Sunt pura intelepciune!
Despre Sfintia Sa se mai poate citi aici:
http://www.razbointrucuvant.ro/categ...ie-aghioritul/
iar aici e o carte intreaga foarte frumos scrisa despre o alta calitate a Cuviosului dusa pana la desavarsire - iubirea:
http://www.crestinortodox.ro/carte-8...atre-cititor-1
Vechi 20.08.2009, 19:15:03
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Iertare imi cer tuturor pt. ca am spus ca nu mai revin si iata...totusi revin.
Doresc sa adaug : BRAVO ! tie frate pt. aceasta lucrare si pt. inima ta calda si cu gind bun.!
Nu stiu cine esti, nu stiu citi ani ai, nu stiu ce studii ai dar stiu ca de la tine cit si din exemplul tau pot lua un ales exemplu toti fratii teologi/oloage, doctori, literati,artisti de orice fel ,ecumenisti, utilitaristi,modernisti, comunitaristi, habarnisti, pretutindenari religiosi, avangardisti, pseudo pocaiti, cvasirivnitori...si citi ori mai fi ei care se ,,sfirsesc" de dorul lui Hristos si al casnicilor sai dar care fac in viata parerile lor si tot a lor porunci !

Sa fi binecuvintat si sa ai pace in suflet !!!
Nu vreau sa-ti inec corabioarele dar am impresia ca s-ar putea sa suferi de mandrie. Cand jonglezi cu categorii de oameni asa usor pentru mine e un semn ca esti mandru. Stiu chestia asta pentru ca ma afecteaza si pe mine aceasta stare de fapt. Deci, sfatul meu (nu ca ai avea nevoie, nu-i asa?) ar fi sa fii foarte atent la aceste manifestari. Si tine minte: niciodata nu vei fi agresiv in afirmarea parerilor tale daca nu esti si plin de mandrie! Iarta-ma daca te supar dar am simtit nevoie sa spun aceste lucruri...
Vechi 20.08.2009, 20:28:19
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Nu vreau sa-ti inec corabioarele dar am impresia ca s-ar putea sa suferi de mandrie. Cand jonglezi cu categorii de oameni asa usor pentru mine e un semn ca esti mandru. Stiu chestia asta pentru ca ma afecteaza si pe mine aceasta stare de fapt. Deci, sfatul meu (nu ca ai avea nevoie, nu-i asa?) ar fi sa fii foarte atent la aceste manifestari. Si tine minte: niciodata nu vei fi agresiv in afirmarea parerilor tale daca nu esti si plin de mandrie! Iarta-ma daca te supar dar am simtit nevoie sa spun aceste lucruri...
Un salut crestinesc pt. tine frate si un gind bun pt. intentia ta sincera !
Desi Eminescu spunea,,lumea este asa cum este si ca dinsa suntem noi!" se pare ca aspectul transcende socialul oprindu-se chiar in duhovnicesc. Totusi ,este loc pt. fiecare aici pe pamint... am citit...nu mai stiu pe unde ca cu raiul lucrurile stau altfel: cica nu ne-ar putea cuprinde pe toti pamintenii ci numai pe cei ce se istovesc cu ,,lupta cea buna". Este adevarat, multi alergatori sunt la startul cursei dar laurii sunt doar pt. invingatori. Cine stie care dintre noi vom fi asemenea! Oricum ,inafara de a contempla este necesar sa ne nevoim asiduu ! Ia uita-te si dumneata ce frumos scrie fratele caminaris mai sus : cuviosul Paisie nici cu picioarele spre icoane nu indrasnea sa se culce... dar-mi-te altele !
Toate cele aratate de fratele caminaris deosebit de frumos si si fix la punct ,din sursa mai mult decit autorizata(probabil ca fratii cunosc ca grecii au deschis actiunea de canonizare a cuviosului Paisie care este in curs !)raspunde admirabil la intrebarea initiala a topicului . Personal consider ca topicul se poate inchide aici,atingindu-si scopul! Mai ramine loc in continuare doar pt. noii veniti si care nu citesc tot topicul si...bine inteles pt. categoriile de frati care se includ in categoriile enumerate de mine cu o interventie mai sus.Consider ca forumul in intregime nu este loc pentru birfa ,,stiintifica" sau ,,afectiva" ci are un scop mult mai nobil !

Last edited by zaharia_2009; 20.08.2009 at 21:30:51.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 22:46:21
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Un salut crestinesc pt. tine frate si un gind bun pt. intentia ta sincera !
Desi Eminescu spunea,,lumea este asa cum este si ca dinsa suntem noi!" se pare ca aspectul transcende socialul oprindu-se chiar in duhovnicesc. Totusi ,este loc pt. fiecare aici pe pamint... am citit...nu mai stiu pe unde ca cu raiul lucrurile stau altfel: cica nu ne-ar putea cuprinde pe toti pamintenii ci numai pe cei ce se istovesc cu ,,lupta cea buna". Este adevarat, multi alergatori sunt la startul cursei dar laurii sunt doar pt. invingatori. Cine stie care dintre noi vom fi asemenea! Oricum ,inafara de a contempla este necesar sa ne nevoim asiduu ! Ia uita-te si dumneata ce frumos scrie fratele caminaris mai sus : cuviosul Paisie nici cu picioarele spre icoane nu indrasnea sa se culce... dar-mi-te altele !
Toate cele aratate de fratele caminaris deosebit de frumos si si fix la punct ,din sursa mai mult decit autorizata(probabil ca fratii cunosc ca grecii au deschis actiunea de canonizare a cuviosului Paisie care este in curs !)raspunde admirabil la intrebarea initiala a topicului . Personal consider ca topicul se poate inchide aici,atingindu-si scopul! Mai ramine loc in continuare doar pt. noii veniti si care nu citesc tot topicul si...bine inteles pt. categoriile de frati care se includ in categoriile enumerate de mine cu o interventie mai sus.Consider ca forumul in intregime nu este loc pentru birfa ,,stiintifica" sau ,,afectiva" ci are un scop mult mai nobil !
Multumesc pentru intelegere!
Referitor la rai scrie in Scriptura ca portile iadului sunt de 3 ori mai mari decat ale raiului. Daca e sa o luam literalmente ar insemna ca din 100 de oameni 75 se duc in iad si 25 in rai. Uitandu-ma in jur mi se pare destul de plauzibila proportia.

Referitor la Cuviosul Paisie, el avea o iubire fata de Dumnezeu si oameni pe care eu nu cred ca voi ajunge sa o am vreodata. In evlavia sa si dragostea enorma fata de Dumnezeu probabil ca nu mai stia cum sa o manifeste. De aici si chestia cu dormitul cu picioarele spre icoane. Nu stiu daca aceasta e chiar o indicatie pentru toti ceilalti. Nu stiu prea multe dar ma gandesc totusi picioarele sunt ceva spurcat? Mie mi se par la fel de importante ca si mainile de exemplu. Acelasi sange care iriga picoarele iriga si creierul in cazul meu (se si vede nu? ). In camera in care dorm icoanele stau chiar pe peretele dinspre picioare, asta inseamna ca atunci cand ma scol dimineata ma scol cu fata spre icoane si-mi fac semnul crucii. Daca ar fi pe peretele de la cap m-as scula cu spatele la ele... Deci iata ca lucrurile pot fi intrepretate...
Pana la urma Dumnezeu le va judeca pe toate si va da la fiecare ce merita. Sa dea Dumnezeu ca cel mai mare pacat al meu sa fi fost ca aveam icoanele pe peretele dinspre picioare!

Last edited by sergiu; 20.08.2009 at 22:48:46.
Reply With Quote
Vechi 21.08.2009, 00:49:18
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Multumesc pentru intelegere!
Referitor la rai scrie in Scriptura ca portile iadului sunt de 3 ori mai mari decat ale raiului. Daca e sa o luam literalmente ar insemna ca din 100 de oameni 75 se duc in iad si 25 in rai. Uitandu-ma in jur mi se pare destul de plauzibila proportia.

Referitor la Cuviosul Paisie, el avea o iubire fata de Dumnezeu si oameni pe care eu nu cred ca voi ajunge sa o am vreodata. In evlavia sa si dragostea enorma fata de Dumnezeu probabil ca nu mai stia cum sa o manifeste. De aici si chestia cu dormitul cu picioarele spre icoane. Nu stiu daca aceasta e chiar o indicatie pentru toti ceilalti. Nu stiu prea multe dar ma gandesc totusi picioarele sunt ceva spurcat? Mie mi se par la fel de importante ca si mainile de exemplu. Acelasi sange care iriga picoarele iriga si creierul in cazul meu (se si vede nu? ). In camera in care dorm icoanele stau chiar pe peretele dinspre picioare, asta inseamna ca atunci cand ma scol dimineata ma scol cu fata spre icoane si-mi fac semnul crucii. Daca ar fi pe peretele de la cap m-as scula cu spatele la ele... Deci iata ca lucrurile pot fi intrepretate...
Pana la urma Dumnezeu le va judeca pe toate si va da la fiecare ce merita. Sa dea Dumnezeu ca cel mai mare pacat al meu sa fi fost ca aveam icoanele pe peretele dinspre picioare!
Te scoli cu spatele la ele dar cat dureaza sa te scoli? Un minut? Insa de dormit dormi 8 ore cu picioarele la ele. Picioarele miros na, pe cand capul e partea trupului cea mai ingrijita pe care o avem. E chestie de evlavie. Ideea e ca sfintii au evlavie. Iubesc atat de mult pe Hristos incat ajung sa nu mai faca greseli (pacate) nici fara voie. Cuviosul Paisie Aghioritul avea privata undeva la vreo cateva zeci de metri de chilie. Cand a ajuns foarte bolnav (cancer plus un singur plaman si ala pe jumatate extirpat si alte groaznice boli) parintii i-au facut o toaleta lipita de chilie ca macar sa nu se duca atata drum pana la privata din curte ca avea uneori probleme foarte mari - iesiri foarte dese la 15-20 minute. Si cu tot chinul parintele se ducea la privata aceea de departe! n-a folosit-o niciodata pe cea noua chiar daca era iarna cu frigul si nametii specifici Sfantului Munte. In conditiile in care fiecare pas era o adevarata mucenicie!
Nici eu nu dormeam cu capul spre icoane pana de curand. Dar mi-au deschis ochii unii frati intru Hristos de pe acest forum. Cand nu stiam asta e - nu stiam. Dar cand am aflat am inceput sa ma simt cu musca pe caciula pana cand mi-am dat seama ca mi-e rusine altfel. Si mi-am mutat patul asa cum trebuie. Probabil e nevoie de timp ca sa constientizam.
Vechi 06.09.2009, 16:27:50
BursucGabrielaIonela BursucGabrielaIonela is offline
Member

Data înregistrării: 25.02.2006
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru BursucGabrielaIonela
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cum vedeti voi icoanele in dormitor,la capul patului mai ales cei casatoriti,eu una de la o vreme ma tare jenez in dormitorul meu cind vine timpul sa ma schimb de haine
Desi este un subiect destul de discutat as vrea sa imi spun si eu parerea. Eu sunt casatorita, cand locuiam la Iasi aveam in dormitor chiar multisoare icoane la capatul patului pentru ca mobila din camera si patul nu putea fi asezata altfel. Era si camera noastra de rugaciune, si asta ce ar fi insemnat sa numai pun icoane in camera pentru faptul ca ma schimb de haine sau alte intimitati. Nu cred ca ar trebui sa ne fie jena, e ceva firesc pur omenesc. Acum ca is la capatul patului sau in alta parte cred ca e acelasi lucru, pana la urma tot esti vazut nu? . Nu ne rugam icoanei -lemnului ci sfantului care il intruchipeaza deci esti vazut pretutindeni. Nu stiu daca e o parere avizata, doar un preot poate da un raspuns pe masura cred.
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena .
Cu drag Gabriela!
Aduceti-va aminte de mai-marii vostri, care v-au grait voua cuvantul lui Dumnezeu; priviti cu luare aminte cum si-au incheiat viata si urmati-le credinta… Nu va lasati furati de invațaturile straine cele de multe feluri.
http://ioanagabi.weblog.ro/
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:05:01
florina_drossu florina_drossu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.07.2009
Implicit

Un parinte ieromonah recomanda sa nu ne schimbam de fata cu icoanele. Asta din evlavie si pentru a nu alunga Duhul Sfant. Si in Pateric, citim cum un calugar a preferat sa treaca un rau imbracat din evlavie pentru sfantul lui inger.

Insa, alt parinte ieromonah a spus ca nu este un pacat foarte mare daca ai o singura camera, e iarna... unde sa te imbraci daca nu acolo?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:09:47
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BursucGabrielaIonela Vezi mesajul
Desi este un subiect destul de discutat as vrea sa imi spun si eu parerea. Eu sunt casatorita, cand locuiam la Iasi aveam in dormitor chiar multisoare icoane la capatul patului pentru ca mobila din camera si patul nu putea fi asezata altfel. Era si camera noastra de rugaciune, si asta ce ar fi insemnat sa numai pun icoane in camera pentru faptul ca ma schimb de haine sau alte intimitati. Nu cred ca ar trebui sa ne fie jena, e ceva firesc pur omenesc. Acum ca is la capatul patului sau in alta parte cred ca e acelasi lucru, pana la urma tot esti vazut nu? . Nu ne rugam icoanei -lemnului ci sfantului care il intruchipeaza deci esti vazut pretutindeni. Nu stiu daca e o parere avizata, doar un preot poate da un raspuns pe masura cred.
Totusi si eu m-am intrebat si uneori am simtit acea jena .
Cu drag Gabriela!
Multumim Gabi, felicitari, mi-a placut cit de simplu si natural ai comentat mai sus, asa cum i se cuvine unui adevarat credincios linistit normal din lume, casatorit(a) si care se straduieste sa nu se minta pe sine insusi evitind ipocrizia adusa de habotnicie.
Sa stii ca pe cei ca tine se tine credinta( SI ESTE TRANSMISA CORECT), traditiile, linistea, iubirea, si pacea din suflet
Doamne Ajuta!
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:15:17
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florina_drossu Vezi mesajul
Un parinte ieromonah recomanda sa nu ne schimbam de fata cu icoanele. Asta din evlavie si pentru a nu alunga Duhul Sfant. Si in Pateric, citim cum un calugar a preferat sa treaca un rau imbracat din evlavie pentru sfantul lui inger.

Insa, alt parinte ieromonah a spus ca nu este un pacat foarte mare daca ai o singura camera, e iarna... unde sa te imbraci daca nu acolo?
Oare cei care au cite o iconita in fiecare incapere, inclusiv la baie, ce or sa faca, dush in palton?

Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia?
Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat!
Reply With Quote
Vechi 06.09.2009, 21:30:09
dorotei dorotei is offline
Junior Member

Data înregistrării: 03.10.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Oare cei care au cite o iconita in fiecare incapere, inclusiv la baie, ce or sa faca, dush in palton?

Oare acum am ajuns sa ne ferim de icoane, sa fugim prin casa ca sobolanii sa ne dam pe dupa pereti ca apucatii cind ne dezbracam si sa ne ascundem pe sub pat ca, de ex., sa ne sarutam sotia?
Oameni buni, unii lanseaza mult prea multe aberatii si nebunii!...si este pacat!
In baie nu se tin icoane! Icoanele se pastreza la in locuri de cinste. nu e nici o aberatie! sunt oameni nestiutori care tin icoana alaturi de postere. Icoanele trebuie tinute intr-un loc separat de fotografii si de postere. Prin asta aratam cat de mult il cinstim pe Dumnezeu si sfintii zugraviti pe icoane. In viata duhovniceasca fiecare amanunt conteaza
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele din scoli alexina Stiri, actualitati, anunturi 95 03.03.2014 12:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
ma intereseaza icoanele bizantine carmenserghi Pictura si Sculptura Bisericeasca 10 01.05.2011 10:07:43
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04