Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.12.2009, 13:22:41
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Pai si atunci, stiind ca suntem, gata, nu mai trebuie sa facem nimic? Am putea sa stam cu mainile in san sau sa facem tot raul, ca tot fii suntem, nu? :)
Nu eu spun ca exista Dzeu

Spun doar ca daca functioneaza pentru unii si legile vechi, de tip ochi pentru ochi, nu vad de ce mila si dragostea ar fi superioare, atita timp cit duc la acelasi rezultat, mintuirea.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 13:28:26
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.12.2009
Locație: Altundeva
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Nu functioneaza in felul acela, spuneam doar ca in VT pacatul era doar pedepsit, nu si iertat. Un evreu de ex se mantuieste respectand cele 10 porunci.

Citat:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat.
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Nu scrie nicaieri despre dragoste, mila si iertare. Acestea la avem de la Iisus Christos.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 13:38:32
lareine's Avatar
Senior Member

Implicit

Arunca o privire aici, ca explica foarte frumos:

http://www.crestinortodox.ro/intervi...-noua-fericiri
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 13:41:22
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Nu functioneaza in felul acela, spuneam doar ca in VT pacatul era doar pedepsit, nu si iertat. Un evreu de ex se mantuieste respectand cele 10 porunci.
Nu scrie nicaieri despre dragoste, mila si iertare. Acestea la avem de la Iisus Christos.
Si? Am spus eu altceva?
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 13:46:29
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Arunca o privire aici, ca explica foarte frumos:

http://www.crestinortodox.ro/intervi...-noua-fericiri
Si foarte "pedagogic", as putea spune, daca ar fi sa ma leg de titlul topicului.
Legea poruncea omului sa-L iubeasca pe Dumnezeu, dar Mantuitorul arata ca Dumnezeu ne iubeste mai intai.
De ce trebuie sa sufere atitia oameni pentru ca Dzeu sa trimita un mesaj mai clar?
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 13:48:24
lareine's Avatar
Senior Member

Implicit

Tot ce mai am de zis pe tema asta e ca poti respecta cele 10 porunci si sa fii impietrit pe dinauntru.
Si ca in momentul in care ai un botez ortodox, te poti mantui doar pe calea aratata de Christos, pentru ca la botez primesti Inger si Har care sa te ajute pe parcursul vietii si chiar si dincolo si daca te lepezi de ele, s-a terminat. Nu suntem chemati sa traim ca robotii ci sa constientizam: Cine ne-a facut, ce suntem, ce putem fi si cum ajungem acolo :)
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 13:54:01
lareine's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Si foarte "pedagogic", as putea spune, daca ar fi sa ma leg de titlul topicului.
Legea poruncea omului sa-L iubeasca pe Dumnezeu, dar Mantuitorul arata ca Dumnezeu ne iubeste mai intai.
De ce trebuie sa sufere atitia oameni pentru ca Dzeu sa trimita un mesaj mai clar?
Daca exista alta metoda de a ne face sa pricepem, sigur ar fi apelat la ea.
In VT existau oameni carora le vorbea direct si tot degeaba: a coborat Moise de pe munte cu Legile si ce facea poporul, isi facea vitel de aur desi Dumnezeu avusese grija de ei in desert, ii calauzise si le daduse mana si izvorase chiar apa din piatra seaca. Au priceput ceva? Nu.
A venit Dumnezeu Insusi pe pamant, in persoana lui Iisus Christos, care a inviat din morti, a vindecat si a iertat pacate si ce am facut, am priceput ceva? Aiurea. L-am rastignit. Nu stiu ce crezi tu ca ai fi facut in vremurile alea, eu pesonal cred ca as fi facut parte din gloata. La paine si peste inainte, la marturisit inapoi si asta in cazul fericit.
Ce anume ar constitui pentru tine un mesaj clar?

Last edited by lareine; 30.12.2009 at 13:56:52.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 15:12:39
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Tot ce mai am de zis pe tema asta e ca poti respecta cele 10 porunci si sa fii impietrit pe dinauntru.
Si ca in momentul in care ai un botez ortodox, te poti mantui doar pe calea aratata de Christos, pentru ca la botez primesti Inger si Har care sa te ajute pe parcursul vietii si chiar si dincolo si daca te lepezi de ele, s-a terminat. Nu suntem chemati sa traim ca robotii ci sa constientizam: Cine ne-a facut, ce suntem, ce putem fi si cum ajungem acolo :)
Sint destui botezati fara voia lor sau fara a intelege ce li se intimpla (handicapatii mintali, de pilda sau cei mai prosti). Cu astia ce te faci?
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 15:13:27
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Daca exista alta metoda de a ne face sa pricepem, sigur ar fi apelat la ea.
In VT existau oameni carora le vorbea direct si tot degeaba: a coborat Moise de pe munte cu Legile si ce facea poporul, isi facea vitel de aur desi Dumnezeu avusese grija de ei in desert, ii calauzise si le daduse mana si izvorase chiar apa din piatra seaca. Au priceput ceva? Nu.
A venit Dumnezeu Insusi pe pamant, in persoana lui Iisus Christos, care a inviat din morti, a vindecat si a iertat pacate si ce am facut, am priceput ceva? Aiurea. L-am rastignit. Nu stiu ce crezi tu ca ai fi facut in vremurile alea, eu pesonal cred ca as fi facut parte din gloata. La paine si peste inainte, la marturisit inapoi si asta in cazul fericit.
Ce anume ar constitui pentru tine un mesaj clar?
Sint foarte multe metode de a transmite un mesaj clar, mai ales pentru un omnipotent
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 15:18:06
lareine's Avatar
Senior Member

Implicit

Handicapatii mintal nu raspund. Exista mantuire fara inteligenta dar inteligenta nu te duce automat la mantuire, daca nu ti-o canalizezi in directia lui Dumnezeu. Cand am avut de a face cu cateva zeci de persoane cu retard mental sever (unii nici macar nu aveau achizitii de limbaj), m-am gandit ca astia se mantuie sigur si mai mantuie si pe altii in jurul lor (cei care ii rabda si ii ingrijesc, nu stiu daca iti poti imagina ce am vazut acolo, cat de mult imi venea sa ma arunc pe fereastra, mie, aleia educate, frumoase si destepte ce ma gasesc a fi, si altii isi vedeau de treaba si erau atasati afectiv de acele persoane, dincolo de ceea ce le cerea jobul; heaven material, toti).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44