![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricite Liturghii ai avea la activ, Masluri, ori semne de uzura lasate pe covor din batut metanii, fara fapte sunt numai activitati de Gym si Spa-sauna-jacuzzi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De multe ori ma intreb ce valoare au "faptele bune" facute de cineva care are hula pe buze.(Apropo, am citit ca nu sunt primite milosteniile facute din bani castigati cu nedreptate). Si in fond, ce sunt acelea "fapte bune"? Cum am ajuns sa definim noi aceste fapte? Aveti garantia ca "fapta buna" este ceea ce numim noi astfel? Sa dai cuiva un ban sau o vorba buna este foarte usor. Dar sa te rogi pentru mantuirea lui este mult mai greu. Eu banuiesc ca tocmai rugaciunea din inima este cununa faptelor bune. Iar ca sa te poti ruga, trebuie sa cunosti macar minimum despre adevarul de credinta (exprimat in crezul crestin). (Altfel, cui te rogi?) |
|
||||
|
||||
![]()
Ce inseamna pentru voi credinta - Dogme sau fapte?
Raspuns: AMANDOUA. in egala masura. un fel de sinergie, daca mi se permite sa spun asa.. nu se poate sa avem dragoste fara dogme NICI DOGME FARA DRAGOSTE. sfintii parinti au aparat adevarul in fata ereticilor nu urandu-i pe acestia, ci iubindu-i din toata inima si vrand ca ei sa se intoarca la credinta cea adevarata. asa sa dea Dumnezeu! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Gabriela, cele trei elemente aduse de tine in discutie sunt exact in ordinea fireasca, harul a fost cel dintai, mai inainte sa ne nastem noi, mai inainte sa fi facut noi primul pacat, Dumnezeu a dat decret de iertare in dreptul nostru prin ceea ce a facut Fiul prin moartea Sa pe cruce, apoi acest har extraordinar genereaza in noi credinta, acea stare de a fi dupa voia lui Dumnezeu pentru ca pana la urma voia Lui este ceea ce este mai bine pentru viata noastra, iar in final o credinta autentica va produce faptele care vor veni in mod natural. Mai concret, nu faptele duc la mantuire ci mantuirea produce fapte in viata noastra.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfintii Parinti ne-au lasat o invatatura despre sinergie, adica impreuna lucrarea harului cu vointa omului. nu exista nici o ordine, este o impreuna lucrare. |
|
|||
|
|||
![]()
Foarte corect spus!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu Dumnezeu este Cel care curateste si sfinteste? Este foarte important de stiut ca roadele Duhului Sfant nu apar la necredinciosi! Dumnezeu da, dar intai trebuie sa ceri! Cred ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l cerem este Duhul Sfant! Nu ne mantuim fara Acesta. Si mai cred ca "fapte bune" sunt cele pe care le faci sub inraurirea Sf. Duh. De la mine putere nu pot face nici un bine, pentru ca daca am fi fost capabili sa lucram singuri binele, nu ar fi venit Iisus Hristos sa ne aduca la viata. Poate par cam radicala, dar scrie clar ca doar Dumnezeu este Bun. Atunci cum sustin eu ca fac fac fapte bune, daca binele nu este la mine (si eventual nu cunosc nici legile Domnului)? Nu se poate sa fac fapte bune decat daca Duhul Sfant ar fi lucrator in mine. Altfel nu. Ca ajut pe unul sau pe altul, ca dau pomana, ca spun lucruri frumoase si inseninez oamenii... ei zambesc, eu zambesc si ma gandesc: "vai ce grozava sunt...ma vede Dumnezezu?" Asta-i joaca, nu sunt Faptele despre care vorbeste Scriptura. Spune Sf. Apostol Pavel despre cei sub lege: "Nu este drept nici unul; Nu este cel ce înțelege, nu este cel ce caută pe Dumnezeu. Toți s-au abătut, împreună, netrebnici s-au făcut. Nu este cine să facă binele, nici măcar unul nu este. " De ce spune asta? Nu-si ajutau si ei aproapele, nu faceau milostenii, nu ajutau "babutele" din comunitate etc..? Ba da, dar nu te mantuiesti prin asta. Noi trebuie sa spunem despre noi: "Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem." Dar noi vrem laude si premii! Revenind, eu cred ca faptele bune sunt cele facute in Sf. Duh (nu ceea ce ni separe noua ca ar fi bun si pentru care ne mandrim si ne luam aici plata). |
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca Domnul este in inima noastra si facand cum ne zice inima facem cum vrea Domnul...De aceea ai si sentimentul ala de satisfactie dupa ce faci o fapta buna pentru ca Domnul se bucura pentru ce ai facut...Ca daca n-ar fi influenta divina, de ce te-ai bucura ca ai impartit bunul tau cu altul?
|
|
|||
|
|||
![]()
Da, Andrei, ai mare dreptate, este o impreuna lucrare asa cum bine spun Sfintii Parinti, eu doar am incercat sa vad unele etape in viata de credinta. Harul este pentru toata lumea, insa nu toti vor sa primeasca ceea ce Dumnezeu ofera, El nu mantuieste pe nimeni cu forta.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce inseamna Raiul pentru voi? | calatorul | Generalitati | 4 | 31.12.2012 19:16:58 |
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice | sophia | Despre Biserica Ortodoxa in general | 47 | 10.11.2012 00:16:56 |
Stiinta nu inseamna tehnologie asa cum religia nu inseamna credinta | I.Calin | Generalitati | 2 | 17.01.2011 20:21:42 |
Credinta fara dogme? | georgeval | Generalitati | 29 | 08.07.2010 00:46:11 |
|